☛ FOLLOWERS

3 Mar 2011

=*_*= ADOPTION CORNER =*_*=


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
memandangkan belogg nih hanyalah utk tmpt haku citer
pasal anak2 bulus sahaja & tak dicampur adukkan dengan
perkara2 persenel, maka haku terfikir nak wujudkan
"ADOPTION CORNER"
nnt boleh la sape2 yg nak iklankan kucen utk adoption
haku just tlg mane yg blh, secara FOC, k.
xde ape2 syarat & bayaran dikenakan. hehehe

Ape2 urusan, nnt org yg berkenan kat kucen tuh
akan contact owner tuh senirik tanpa melalui haku.
So, sape2 yg berminat nak iklankan kucen tersebut,
bleh la imelkan kat haku details berikut anytime:-

1) Gambar (2-3 keping gmbr yg jelas)
2) Umur kucing (sekiranya kucen stray, umur anggaran pun xpe)
3) Jantina kucing (klu x sure, just note "blm dikenalpasti")
4) Status Kucen (pernah beranak or x/ dh neuter / spay @ belum)
5) Rekod / Tahap kesihatan (vaksin/deworm/berpenyakit or x)
6) No. HP/E-mail /Alamat owner.


dah ade details kat atas tuh, email ke..

*psttttttt :: sekiranya kucing tersebut masih kecik lg,
pastikan dia dilepaskan kepada owner baru SETELAH PUTUS SUSU
(umur dlm lingkungan 3bulan ke atas kerana pada umur tersebut
biasanya dia dah tak bergantung sgt kepada ibunya &
boleh berdikari /mkn/berak sendiri)

sentiasalah berhubung dengan owner baru untuk
memantau keadaan kucing tersebut sama ada
mengalami masalah dengan suasana/persekitaran baru.

sekian, time kasey ;)


=*_*= TIPS SEBELUM & SELEPAS NEUTER/SPAY KUCEN =*_*=


::SEBELUM::

1) Puasakan kucing² sekurang-kurangnya 8 jam sebelum pembedahan. Air kosong boleh. Makanan dan susu stop dulu..

2) Pastikan anda membawa proper cage/travel carrier untuk kucing². Sesiapa yg takde travel carrier untuk pet, blh guna plastic picnic basket yang ada penutup dibahagian atas. Kat kedai jual barangan plastik ada jual RM20 sebuah. Cari jenis penutup yang membolehkan korang keluarkan/masukkan kucing dengan mudah.

3) Alaskan carrier dengan surat khabar. Sediakan tuala kecik untuk balut kucing selepas pembedahan.


::SELEPAS::

1) Masa dalam proses kucing² nak sedar, belai dan cuba calmkan kucing² supaya tak stress dan tenang.

2) Untuk kucing betina, pastikan kurung kucing tu 2-3 hari sampai luka pembedahan tu agak kering. Sekiranya nampak apa² yg tak kena pada kucing ataupun luka pembedahan, sila hubungi Doc/Vet dengan segera.

3) Pastikan kucing makan dan minum seperti biasa selepas pembedahan. Kalo boleh, sogok kucing² tu dengan makanan kegemaran.

4) Kalau boleh, elakkan makanan berunsur ayam. Boleh bg mereka makan lamb, beef n ikan².

5) Jangan mandikan kucing² tu sehingga parut luka benar² sembuh. Pastikan mereka sentiasa kering dan bersih.


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
kopi-pes dr email Miss Nerq Suzana Sulaiman,
serba sedikit tips sblm & selepas neuter/spay kucen.
Namun digalakkan merujuk kepada vet yg berkenaan
sekiranya terdapat sebarang persoalan/kekeliruan
berkaitan penjagaan sebelum dan selepas. 


=*_*=LADY RUSTY AKAN DI-SPAY!! =*_*=


borang dah ready print.
tinggal nak bawak jer Ahad neh..


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
sila abaikan tajuk yg merosakkan bahasa.
akhirnya setelah lama menunggu saat2 yg sesuai +
ngam dengan bajet yg disimpan, insyaAllah pada wiken nnt,
Rusty akan dihantar ke [HONEY PETSHOP] 
untuk dimandulkan/spay.

Rasanya ini adalah jalan terbaik utk dia memandangkan
Rusty nih jenis yg pantang nampak pintu terbukak
& bila dah terlepas, susah nak tangkap dia blk.
Kdg2 dok berjam haku & incek hubby tertonggeng
tepi kete org/jiran di tgh2 malam/thari/pagi/ptg
x kira waktu kalo dia terlepas semata2 nak pujuk2 dia.

Kdg2 risau gak, kang x pasal2 kne tuduh nak
curik/rosakkan kete org plak. x pasal2 kne jerit.
*mintak dijauhkan. huhuhu.

OK...

 tertonggeng2 tepi kete itu cara memujuk paling halus,
sambil panggil2 dia dgn sora se-selowww mungkin
supaya x mengganggu jiran sebelah menyebelah.

TAPI...

kalo cara itu x berkesan, kitorg terpaksa ketuk2 pinggan steel
yg biasa dorg guna utk mkn wetfud, supaya dia cepat dtg.

TAPI ...

kalo kne time mood dia  OK, dia dtg laa sbb bau wetfud,
kalo time KO.. kim salam jer la.
Terus dia ilang berdesupppp ilang ntah pegi mane2.
xkan nak kejar plak pegi tertinjau2 dpn umh org tgh2 mlm.
silap2 kitorg plak yg terpaksa berdesuppppp balik
sbb kne kejar ngan HANJEN2 liar kat umh neh...
lagi haruuu woooooo..!!

sudahnyer kejadian lari dari rumah seperti itu akan
membawa berita yg kurang menyenangkan bagi
ibu-bapa (kitorg la tuh) yg dok gelisah kat umh menunggu dorg blk
bila sebulan pastuh akan ada tanda2 yg kitorg bakal
menerima cucu ntah dari keturunan ahli ntah mane2.

pastuh bila dah menimang cucu yg chumel2 belaka,
menjadi satu isu plak. Nak simpan, anak2 kt umh dah byk sangat.
dah tentu dr segi masa + RM, mmg agak x mampu.
tau jer la bela kucen nih bukan takat bela & kasik kasih syg jer.
dengan makanan, ubat2an, mainan, pasir, vaksin, syampu
dan lain2 keperluan, bukanlah satu perkara yg mudah & murah.
plg byk belanja bila dorg sakit & terpaksa warded.
kos2 perubatan & penginapan di hotel klinik 5 Bintang 
dah tentu x sampai ati nak tgk jer kan..??
xker rasa bersalah selamanya2 bila dorg pergi
tinggalkan kita tanpa mendapat rawatan yg sepatutnya ats alasan xde DUIT???

last2, terpaksa buat keputusan dengan berat hati,
let go dorg kepada ntah sape2 owner yg selalunya
ckp x serupa bikin. sblm dpt.. ckp lain, selepas dpt.. ckp lain.
dibiar plak kucen tuh beranak pinak & bg plak kat org lain
& kejadian yg sama akan berulang2 tanpa kesudahan.

lagi dasattttt...Najmi Raja Lawak ckp dasaatttttttttttttt
apabila jalan yg plg senang utk settle masalah seperti ini
adalah dengan MEMBUANG KUCING di pasar2 borong,
atau kedai2 makan. pastuh bergaduh berebut territory sesama sirik,
beranak pinak plak, kne HIV (kucen pun blh kne HIV tauu!!!)
dan anak2 plak dilenyek oleh lori2/kete/mutosikal/basikal
Sudahnyer, menyesal x sudah2 la jawabnyer.
omputeh ckp... Ohhh..not again..!!!!!!!!!!

So, utk mengelakkan perkara2 seperti di atas &
haku belajar dr pengalaman yg lepas2..
haku tau nih adalah jalan terbaik utk Rusty.
supaya lepas nih dia lebih sihat, x meraung2 satu taman
nak kawin bila tgk mat kucing rempit ntah mane2
dok kenyit2 mata menggatal ajak lari dtg dpn umh.
last2 bila asik meraung2 dgn sora ala2 Ning Berjurai,
haku sbg ibu bapa yg terpaksa tebalkan muka sbb malu ngn jiran2

=*_*= CATS SPEUTERING (SPAY + NEUTER) DAY @ HONEY VETERINARY CLINIC, SEK.3, B.B.BANGI =*_*=

Kepada sapa2 yg nak mengkasi/spay/neuter kucing, boleh berbuat demikian dengan kadar bayaran yg murah lagi berpatutan. Maklumat haku kopi-pes dr FB Cik Nerq Suzana Sulaiman. Ape2 soklan bleh contact beliau. Details adalah seperti berikut:-

TIME ::  March 6, 2011 (Sunday) 8am - 4pm (first come first serve basis)

LOCATION :: Honey Veterinary Clinic, 6A Jalan 3/70, Seksyen 3, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor.

CHARGE / FEES ::  Male RM50 & Female RM70

MORE INFO :: This is a one day event to spay and neuter your pets at a low fee. Our target is to reduce the strays population by providing small fee for owners who want to castrate their pets/stray cats around their neighbourhood.

STRICTLY FOR DOMESTIC CAT. EXOTIC SHORT HAIR AND OTHER BREEDS WILL BE CHARGE AT NORMAL SPAY/NEUTER FEE.

...
TERHAD KEPADA BAKA BIASA/BAKA KAMPUNG. BAKA EKSOTIK DAN BAKA-BAKA LAIN AKAN DI CAJ PADA HARGA BIASA.

To join this program, please register to the organizer (Nerq Suzana Sulaiman) including this detail :

1) Owner's name, IC and hp number

2) Cat's name, age, sex and breed

Kindly invite more friends to join this program and please help us by spreading the words on your page about this program. Many thanks! ♥

REMINDER :: 

- Please register to confirm your participation. We need to identify how many male+female cats to be castrated on the day.

- Make sure the cat is around 5months old and above and the weight is more than 2kg.

- Payment will be made to the clinic/vet during the event

- All cats have to be fast (dipuasakan) starts 8pm on 5 March 2011 to prevent complication during and after surgery.

- All cats will be taken home after the surgery.

So many strays meet their ends tragically. Please, neuter your pets and your neighbourhood strays. By neutering ONE animal, you prevent THOUSANDS of others from being born - SPCA Selangor

credit to Miss Nerq Suzana Sulaiman