☛ FOLLOWERS

26 Feb 2013

> CARAMEL @ MY "OPISSSS" (4 JAN. 2013)


Ter-rajin plak hari ni..sampai 2-3 entry sekali tembakkkk. Bila dah semangat nak update, biarrr laaa muntah ijooo sekalipun edit gambar, xde org suruh pun..sendiri nakkk khennn..hahaha...!! Bila time kne penyakit M tu plakk, berbulan2 blog sunyi sepi.. blog siap berlumuttt.. bukan update utk org pun..sendiri2 nak baca tp malassssssss jugakkk.. hehehehe

Ok, memandangkan saya ni sangat pelupa..cara utk mengembalikan daya ingatan cam ni la,..melalui blog, buat entry siap berserta tarikh sekali. Lagi satu, nnt2 boleh jadi kenangan, baca balik time boring2. Kalau gambar lam pc ilang, at least ade gambar lam blog nak tgk balik. Belajar dari pengalaman, lambat tansper gambar, gambar berjuta2 lemon lam hp, pastu hp ilang, pastu nangis x sudah. Satu gambar pun xde copy. tskkkkt... tssskkk...tsskkk...


Gambar Caramel pada 4 Jan. 2013 (tu pun tgk tarikh masa post kat FB). Ni 1st time bawak dia g opis. Thari jumaat balik umh kejap ambik dia. Prepare sikit mekanan & bawak dia lam bonding pouch. Alhamdulillah kat opis elok jer dia cuma kdg2 jer crabbing. member2 opis saya tgk2 dia tp ade yg x berani nak pegang, ade yg pegang sikit2. hehehehe...


 Lepas dia kejap, mula2 dok diam jer..


 pastu dia setat berjalan2. Time ni dia nak kol kak semah kot.. tp x berdaya nak angkat tipon tu..hahah




 natang ijau ni cam katak tp keras kejunggg jer..hehehe


 lepas kat pokok bunga berpasu lam opis..


















cejuuuukkkkkkkkkkkk... tp masa kat opis saya letak bawah meja, balut/tutup ngan selimut cage dorg
 

 
baik jer si Caramel..kalo si Cheezel lak, mmg saya x bawak. Dia tu terlebih aktif skit..
takut di luar kawalan saya lak nnt.. hahah


chowwwwwww... ;)


> MIL SAM & CARAMEL @ OPISSSS

Gambar lama, baru nak publish. Khas buat si pengantin baru, Mil Sam yg masa ni inai masih meghah di jaghii-jemaghi....... gambar hang ngan Caramel kat opis ari tu.. 

sebelum hp iolsss ter-reformat lagi..
sblm pc ni poblem..
sebelum gambar MIA x tau masuk folder mana klu tansper ke pc umh..
sebelum nyesal x sudah..
 haaaaaaaaaaaaaaaaaa...
terus cepat2 wat entry lam blog ni.. hang save laa gambar ni siap2 k..pastu tambal beso2 kat denden umh hanggg.. hahahaha!! nnt save ler senirik ekk..hehehe





steady lak Cheezel pozzzzing.. x takut lak tu. Biasa dah bunyik2 dah...







 sejuk2 mmg senang nak membuta kat opis..hahaha



25 Feb 2013

>PESTA MANDI ANAK BULUS....

Assalammualaikum & selamat pagi kawan2 (sbb update entry ni jam dah 1:00am @ 26/2/2013).



Akhirnya....setelah sekian lama...

Setelah berbulan-bulan makhluk ni x mandi since dari lepas raya hari tu, sampai la saya mula sakit2 selama sebulan, lepas tu saya masuk wad pulak selama 10 hari, lepas tu saya MC 40 hari & dikuarantin aka tidak dibenarkan oleh doktor untuk menyentuh dorang (anak bulus & sugar glider) kerana takut kena jangkitan lain pulak dan baru semalam saya berkesempatan nak mandikan dorg walaupun 2 jer yg sempat mandi.

Bila dah sihat hari tu, ade jer halangan untuk memandikan dorang, termasuk halangan penyakit M yang melampau2. Bila dah lama x mandikan dorang, semua bulu2 dorang dah berguguran. Tiap2 kali sapu bilik dorang, mmg akan ada bergumpal2 bila dah dikumpul2. Sian korang yer... ni semua tak disengajakan...

Semalam lepas settle aktiviti memasak, perut pun dah kenyang, petang pun dah xde keje nak buat walhal baju selonggok dlm bakul x basuh lagi, saya menyemangatkan diri mandikan si Vivi, incek hubby panggil dia Baby Luna (nama lam kad vaksin Lady Evelyn) amboii nama kemain kau semahhhh!! ngan Abam Chester Gendut. Alhamdulillah wlupun dah berbulan x mandi, badan x merasa air (dorang la, bukan saya OK! ahahah) proses memandikan berjalan dengan lancar. 

Saya mandikan si Vivi dulu sbb saya ingatkan klu mandikan si Vivi ni, akan terjadi proses berperang lam bilik air, so utk permulaan memerlukan kudrat yg lebih tapi rupanya elok jer. Dok diam xde la meracau mcm kne siram ngan air panas cam biasa2 sebelum ni. Incek hubby ckp, agaknyer badan dorg dah gatal2, tu yg suka kne mandi tu. thehehe

Ni gambar memasing sebelum mandi. Saya kasik can dorg lari 100x100 dulu lam umah. Agak kurang sikit bencana alamnyer bila 2 ekor jer lepas.  Klu 5 sekali, huhuhu.. bayangkan jer laa akibatnya. Dorang x berpeluh, ngan saya sekali terkejar2 tercungap2 turun naik tangga bila nak tangkap dorg time nak mandi. Memasing dpt cium bau syampu tu, so cepat2 la dorg nyorokk.. Berdua lebih baik utk sementara. hahaha

 
 si Vivi @ Baby Luna (nama lam kad : Lady Evelyn) nama kau mampu?? kwkwk


 lekkk luuuu!! lekkkk luuuu!! sambil menggrooming kegatalan lama x mandi sebenarnya!

 
Abam Chester yang semakin menuju ke arah obesitinya. Omakkkk-ghostt!!
Last timbang beliau adalah lebih kurang dekat nak ke 7kg klu x silap.


 lekk luuuuuuuuuu..!! lekk luuu!!! kejap lagi kita mandiiiiiiiiiiii!! ahahha


Penghuni Istana Cat-Taeshi yang pertama dimandikan, si Vivi. Alhamdulillah steadyy jer.. x memekak, x meraung, x histeria maupun x menggila. Sokorrrrlahh nak oiii... lega lengan mak x kene cakoooo..Paling risau bila dia dah mula pandang saya semacam. Bila2 masa jer boleh buat lompatan kijang & membuat pelukan padu kat badan saya. Kuku memasing masih kuku syaiiiitonnnirrajin x potong dah lame, kompem melekat kat kulit badan saya tu kalo dorg dpt lompat. So cepat2 la alih dorg ke pemandangan arah lain...hahaha.  


si Vivi mmg kne sental abis2an, dah ler kaler cam tu..huwawawa


ehhh pic ni bleh plak tersalah edit...over lak kucen tu gelak sampai ternganga2 
sampai obersedow tutup watermark tu.. aaadoii maluu!! maluuu!!






Vivi si baby luna : ishhh cane nak putong kuku sendiri nihhh??? tangan pendekkk!!! 
time nak potong kuku dorg ni, x jumpa lak pemotong kuku jenis ala2 gunting tu.. 
adeh 5S sangatt!! 


si Chester lak dah lame x main2 ngan incek hubby, memula takut2. Bila dah kne gosok2 ngan incek hubby, memanjang dtg nak berkepit, bergesel last2 menyempit celah2 kaki. 
siap leh layan sepotong dua mimpi lak tu! dasar pemalas, kakitido ler khenn! :p


xde yg lebih bahagia melainkan tido terkangkang cam tu. Open air katanya... 
dah mandi, dah segar, mata pun mula layu. sempat jugak dia mimpi sampai ke bintang time tu. 
pastu bangun balik sbb terkejut dengar incek hubby bersin. bergema seluruh alam..!
sebab bulu dorang nih la..siap bengkak2 mata dia & tergaru2. huhuhu 




Ni plak atas permintaan member sepengucingan dari zaman weolsss berPETFINDER dolu lagi, iaitu [ECAH DUYONG LEO] yang tanye dorg nih guna syampu ape. 


Juz Cat - Anti Flea Shampoo : saya guna biasanya sebulan sekali , 
selang seli ngan syampu lain.
Walaupun dorg indoor, ni nak elak dari kne hama yg halus2 tu yg menyebabkan dorg tergaru2.
Syampu ni bau dia lasting por eber en eber apter . ;)


Lagi 3 jenis syampu yang dorang guna. Syampu2 ni dorg  guna selang seli. 
Mane yg biasa dan dah lame bela kucen mmg familiar dengan syampu2 ni:-

(i) Syampu Malaseb - utk kes2 kucing kne fungus yg menyebabkan kegatalan & keguguran bulu. 
Harga dia mahal skit & kdg2 x semua petshop pade jual. Google utk maklumat lanjut.

(ii) Syampu Machiko - utk membunuh kutu & hama. Sama fungsi ngan syampu Juz Catz tu. 

(iii) Syampu PETdiactric - utk kegunaan harian / bulu . Ni pun pas tgk [FEA MAMA JEBAT] beli utk Jebat & the geng. Bau dia wangi & rega pun x mahal sangat. 


tak ketinggalan berus penyental - utk buang bulu2 bersimpul / gugur. 
Ni pun pas tgk hakak (GEE @ DEARCATS) gunakan utk anak2 bulus dia.
kalau sape berkenan, try inbox FB hakak (FB DC CATS) or try skodeng kot dia ade jual online kat (dearcatspethouse) or surf info2 berguna pasal kucen kat blog (dearcats.blogspot) 
or cari kat mana2 petshop berhampiran ngan anda. 


so tiap kali mandi, set ini harussss lah ada... hehehe


sekian time kaseyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ;)




SOFT REMINDER : PINDAH BLOG BARU



mari sini ..siniiiiiiiiiii... siniiii... sini laaaaaaaa... adik kakak, abam-abam..mak chic-mak chic.. pak-chic, pak-chic..tok wan, nek wan,  siniiiiiiiiii.... di siiiiiiiiiiiiiiiiiniiii...

nak inform sekali lagi bahawa weolss dah lame pindah blog baru. ini disebabkan ade kawan2 sepengucingan yg komen di sini dan saya terlepas pandang nak bukak & reply. sian yuolssssssssss khenn... Mintak mahapp la pada kawan2 yg komen2 kat blog ni & saya lambat reply sampai berbulan2 baru teringat. ampunkan mak-chikkk... hehehe

So lepas ni jenguk2 la weolss kat blog baru k, just tekan [SINI] jerrrr... atau carik nama ni.. http://wonderfurrworld.blogspot.com/


kita jumpa di saaaaaaaaaaaaaanaa..saaaaaaaanaa... :p

7 Feb 2013

> ENTRY SEMALAM, BARU NAK PUBLISH ARI NI...HAHAHHHA..!!!



Assalam... ari ni baru masuk keje.. semalam MC 1 hari. cakit puyutt.. Masuk2 keje kne sambung balik keje yg x abis. nak abiskan utang keje mggu ni gak. x suke tol tgk keje tangguh2, bersepah jer atas meja. 



Stressss....!! dari pagi sampai thari ngadap keje.. so, tingat blog yg dah lame x update. So berenti kejap.. update.. nnt nak update gambar anak2 bulus.. tapi layan gambar meja bersepah dulu..


psttttttttt: nnt nak mintak meja baru kat bos. meja miting. senang nak susun2 paper, dokumen sepanjang meja tu sbb meja ni dah x cukup. 



tamakkkkkkkkkkk..!! over kau semah..!! hahaha




 *Perhatian : entry ni dibuat semalam tp baru publish ari ni sbb semalam ngan pagi tadi belog mcm poblem x bley save, draft or publish entry.. x tau ape jadik.. demi nak hapdet, gigih jugak try publish  ptg td. tgk mcm dah ok..hahah