☛ FOLLOWERS

31 Dec 2012

> 31/12/2012 - BERAKHIRNYA CUTI SAKIT SELAMA 40 HARI




Hari ini, bersamaan dengan 31 Disember 2012 
maka secara rasminya berakhirlah cuti sakit saya selama 10 hari di wad 465A, 
14 hari ulang alik ke hosp & klinik untuk injection, 
16 hari di rumah, menjadikan total 40 hari MC.

Maka, pada 2 Januari 2012 akan mula bekerja balik seperti biasa sebagai "tealady" 

> NANDO's SUNWAY PYRAMID - SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN?





30/12/2012 - Semalam g Sunway Pyramid try nak settlekan hal hp yg masih x selesai tu tp centre dia plak tutup ari ahad. So dah alang2 g sana, incek hubby ajak tgk wayang 3D. Mula2 nak tgk cite Life of PI tu, tp dah xde kot..last2 decide nak tgk The Hobbit ni. Masa beli tiket tu, jam baru kul 6.30pm, so byk lagi masa nak berjimba or cuci2 mata sbb cite setat kul 8.45pm. 

So we’olss pegi jenjalan cuci mata & buat ape yg patut dulu. Pastu acara wajib makan kat Nando’s. Ni mmg tahap ketagih Nandos. Rasanya bulan ni jer dah 3x makan kat Nando’s. Dah x pandang dah kehepsi apatah lagi McD tu, lagi laa dah lama kami boikot. Sticker McD drive thru pun incek hubby dah cabut dah. Masa makan kat Nando’s tu, sebelah meja kami adalah 2 couple minah dari seberang ngan pakwe they’olss, mamat Awang Hitam. Masa tggu order tu lame skit sbb orang time tu tgh ramai. Meja pun penuh.


















Yang saya nak cite masa kat sini, lepas abis makan tu..maka couple sebelah we’olss tu panggil ler waitress kat situ & mintak bil. Saya sempat terjeling kat bil tu total dorg makan 4 orang RM148.00. Waitress kasik bil jer, mamat awang hitam 2 org kat sebelah tu buat2 x tau, pastu terpaksa la minah seberang tu cam slow2 ambil purse dia, dia kuarkan duit…nampak duit singgit2 jer yg banyak, pastu lame jgk waitress tu menunggu kat situ.


Korek punye korek henbeg & agaknyer duit x cukup, last2 minah tu mintak waitress tu dtg balik, dia kuarkan kad ATM Maybank & tanye kat mane mesin ATM berdekatan. Dalam dekat 10 minit jugak ler baru minah 2 org tu masuk Nandos balik bersama RM. Pastu panggil balik waitress tadi tu & terus bayo.

We’olss (saya ngan hubby jer pon..hehe) kat sebelah dok jeling2 penuh makna..haha…!!!. Kitorg prasangka baik, mungkin minah tu mmg nak belanja pakwe they’ols tp ngape x sedia duit siap2....???

Sediakan payung sebelum hujan. Dibuatnyer semua mesin ATM kat situ problem, haaa ahcane tuu..?? heheheh    





30 Dec 2012

> SHOPPING ON9 BARANG2 SUGAR GLIDER



selama sebulan ++ duk umh MC ni, 
semua bebarang shopping on9 jer sbb x larat sangat nak kuar jenjalan.

Alhamdulillah mggu lepas brg3 yg diorder dah sampai.. 
yg HPW ngan Stain & Odour Remover tu order dari FB MAIZATUL SHAKIRA

dan 

mekanan jenama Bugsy ngan Madu Rewa2 tu order dari FB SHAZWAN NAZMIE
bleh klik kat nama dorang kalo nak order / info lanjut.
thanks yer Maizatul ngan Shazwan, sorry jgk lambat inform. 
ni kes nak kumpul sekali laa ni...haha..


Yang pasti, dorang jual mmg murah2 dari kedai.
Shopping on9 jimat masa & tenaga serta RM,
klik jer..x yah kuar umh abiskan minyak, 
dah sampai kedai sure merapu2 barang nak dibeli..
ni iklan x berbayar tapi ikhlas..hehehe


lepas ni tggu Vision Cage M02, travel bag ngan sleeping pouch plakk
sleeping pouch tu sbnrnya dah mintak member, sorang crafters DIY, 
dah bg design sendiri tp lom siap lagi..
so, order lagi satu yg dah ready made punye..
ni nafsu tamak & x menyabar2 laa ni..


ehh vision cage tu, mummy dpt bonus, anak2 yg makan hasilnya..
bertuah la korang kan....?? hahaha 

26 Dec 2012

> MISI MENGGEMPUR CIK T BERJAYA..!!!!


gambar ihsan uncle gugel ;)


Alhamdulillah...
misi gerak gempur cik T berumpankan kepala ikan mabong goreng malam tadi berjaya. 
Sekor cik T sevesar pergelangan tangan saya (kot) selamat diberkas. 

pagi2 tadi tgk en. hubby sblm g keje angkat perangkap ke luar rumah.
pastu dah x tau dia buat ape..
x nak tau pun sbnrnya.
x nak tgk jugak..
takut kami bertentang mata, 
pastu dia buat muka kesian,
lantas saya membayangkan dia adalah sekor ...
natang seperti gambar bawah ni.
pastu kang x pasal2 saya lepaskan dia balik...
so baik x payah tgk or ambik tau pasal dia..

gambar ihsan uncle gugel ;)


tu la balasan menceroboh & merosakkan rumahtangga kami. 
brg2 tupperware sume dah rosak dia gigit,
tinggalkan tahi merata2,
jalan2 atas pinggan, cawan & perkakas yg dah basuh kat tepi sinki,
bertenggek atas bekas garam, aji & serbuk kunyit luar dapur,
buat maksiat dlm bakul bekas lap kaki yg saya dah basuh,
kumpul kulit2 telur, tulang temulang dari tong sampah
pastu longgok bawah sinki & tempat2 yg susah nak capai..

memang makhluk ni sangat menyusahkan..!!


maka saya isytiharkan PERANG dengan mereka..
mlm ni misi menggempur lagi sekali kot2 ada keturunan 
& suku sakat dia membalas dendam / mencari kehilangan ahli keluarga.


24 Dec 2012

> HP MASIH ROSAKKKKK




Minggu ni dah masuk seminggu lebih HP 3310 tu masuk wad, 
mmg nak kene mintak ganti rugi ngan publik ponnn nih.. 
tensennn..!! 

nak sms-ing,
 kol-ing, 
blog-ing, 
instagram-ing, 
fesbuk-ing, 
update-ing, 
gosip-ing, 
wassap-ing & yg paling susah, 
MEBENGTUYUU-ing.. 
ishhh






Cat was hit by the car in NYC 10/21/2010

speechless :'((

17 Dec 2012

> HEADER BLOG LAMA & BLOG BARU

LAMA 



Header blog lame [KLIK SINI]
http://phatcatwithphatlady.blogspot.com/
  • masa tu x reti sgt edit2 gmbr, guna Photoscape basic jer;
  • ade semua 6 ekor pic anak bulus yg supernakal tu;
  • masa ni bela burung Budgie tp pastu x sampai 1/2 thn, mati, x nak letak gambar;
  • tukar ni sbb x nk letak pic anak bulus dah, sbb nnt nangis tgk pic Lady Eowyn @ Wiwi dah xde la tu, dia pergi kepada penciptaNya 7/7/2012; 
  • sayang sbnrnya nak pindah blo baru, byk kenangan pahit manis, tp adakalanya perlukan pengorbanan & penghijrahan utk melupakan kenangan sedih2. 
  • Blog ni pindah blog baru sbb mslh setting dia, x blh nak ejas2 & pic jadi kecik. Blog version zaman mesopolitik kot..???



BARU



 Header blog baru (2nd blog) [KLIK SINI]
http://wonderfurrworld.blogspot.com/

  • dah reti google gmbr berkaitan ngan blog kehaiwanan nih, terer dah boleh sikit2 edit gambar. Maklom ler agak ketinggalan skit bab2 IT nih ;
  • dah xde gambar dorg tinggal berlima. Letak nama jer;
  • tambahan nama 2 ekor Sugar Glider aka Cengkenit;
  • buat blog baru ni sbb senang nak edit / ejas setting2 dia. Tumbesaran gambar lebih besttt!!
  • profile pic pun dah tukar guna yg ni...




Terima kasih sudi singgah sini..... ;)



Entry 17/12/2012 @ 2am. 



3 Dec 2012

> ALHAMDULILLAH DAH KELUAR WAD PADA 1/12/2012






Syukur pada Allah yg mengizinkan kesembuhan pada saya, lepas genap 10 hari saya berkampung di wad Hospital KPJ, Kajang, akhirnya saya blh keluar wad pd. 01 Disember 2012 (masuk 22/11/12). bulan bertuah saya. wlupun dah keluar wad, saya masih kene g klinik utk cucuk ubat complete kan 21 hari tu. so still ade 2 mggu utk cucuk. ouccchh! juga kne g appmnt utk doc monitor balik hati yg bengkak + batu kt hempedu (last buat ultrasound sblm discharge) xde dah batu tu, hope next appmnt pun xde). TAPI kne g amik darah lagi sabtu ni. huwaaa...!! :'(



jutaan terima kasih pada pengorbanan suami terutamanya, penat2 kerja siang mlm tp kne jaga saya selama 3 mggu demam x baik2 sampai laa jatuh pitam lam bilik air, pastu bila saya warded, ulang alik ke Hosp KPJ, Kajang teng0k, teman & hntr brg kt saya, tqsm sayang..!.


buat kwn2 saya & kwn2 sepejabat suami yg sudi melawat x kira siang mlm. ade yg yg dtg jauh dr perak, salak tinggi & nilai. saya sgt2 terharu, juga yg mendoakan dari jauh, call, sms or msg/komen kt FB ade yg x terbalas, saya minta maaf. ada masa2 saya sgt lemah, mmg terbaring jer, x blh nak pegang sgt hp dgn drip kt tgn. bila blh duduk, saya sbnrnya baca satu2. 


ada juga hamba Allah yg dtg merawat saya secara perubatan Islam dan saya rasa sgt2 terharu. semoga Allah merahmati beliau & keluarganya.


x lupa, hero2 saya iaitu 4 abg saya, kakak ipar dan anak2 sedara yg x putus2 call n tanya keadaan saya. wlupun x dpt dtg, doa2 dan kata semangat buat saya makin kuat lawan sakit ni yg asal2 "demam biasa" last2 jd lenyakit yg doc ckp "jarang2".


x lupa sepupu dan kwn2 yg melawat kt rumah jugak semalam, mintak maaf byk2. sakit2 ni..yg instant la jd juadah. umh lak dah x kemas sangat sbb 3 mggu sblm masuk hosp tu mmg dah x larat nak mop lantai & kemas2 sume. asik terbaring, demam sume. ngeeee


x lupa terima kasih buat doc soezy dan nurse2 KPJ yg byk membantu dan bg sokongan selama saya warded. semua happening. misi peribadi jgk terutamanya, teman kat wad berjam2, semalam siap dtg rumah hantar duyannn ai laikkkk....!!! hhehehe


saya ucapkan sekali lg terima kasih atas doa anda semua. dari jauh, dari dekat, Allah jua yg membalas. semoga anda diberikan kesihatan dan xkan mengalami apa yg saya alami. seksa! tp xpe..dugaan dan bahagian utk saya. mungkin Allah nak saya lbh mengingati Dia. semua yg terjadi ni buat saya lbh menghargai apa yg ada disekeliling saya. syukur! 


saya x tag nama satu2 kat FB tu. nnt bertubi2 notification lam fb korang. cukup saya katakan ini doa dan penghargaan utk kwn2 n keluarga semua.

12 Nov 2012

> (PART 2) KISAH MENYENTAP TANGKAI JANTUNG & HATI : CARAMEL HILANG PADA 27/10/2012



28 Okt. 2012 - 12.30am

lepas seharian menyelongkar segala barang2 lam bilik dorang, tak jugak jumpa dan pencarian yang berlarutan sampai la ke malam x jugak menemui hasil...saya makin risau..

Incek hubby ckp, biar jer dulu..nanti2 dia akan balik kalau lapar. Tapi hati saya x semudah itu nak naik bilik & tinggalkan dorg sambil berharap esok bangun pagi Caramel akan bunyik2 bgtau yg dia dah balik. Sah2 mlm tu saya x bleh tido.

So, petang tu kitorg pergi The Mines dulu sbb HPW dorg dah abis. Saya plak sbnrnya nak cari toys & syampoo utk dorang. Kat The Mines saya beli HPW jer dengan threats utk dorg. Tak lupa, pergi Daiso, kat Daiso saya beli penyepit dgn brg2 lain. Pastu kitorg gerak ke Downtown The Mines. Saya beli mknn, syampu ngan mainan dorang, pastu balik sbb misi pencarian Caramel x settle lagi.

Sampai rumah, saya tgk jam dah kul 12 tghmlm. Letak barang & saya nak nekad tggu jugak dlm bilik tu selama boleh. Sambil pasang telinga & kacau2 si Cheezel supaya sentiasa bunyik. Dah puas si Cheezel saya paksarela buat bunyik2, tiba2 saya dengar mcm ade 'samting" bergerak kat luar bilik. 

Saya dpt rasa aura positif yg Caramel akan ditemui!!! Wlupun dlm masa yang sama, bulu roma saya meremang sbb terhendap2 memandang kawasan yg gelap belakang tu. Mane la tau, dlm saya terskodeng2 ke luar bilik tu, tetiba ade orang / natang dari luar yg skodeng saya balik. hahaha..!! Ntah knp saya ni sejak  kejadian TERJAH BIAWAK, TETAMU TAK DIUNDANG hari tu, saya jadik agak penakut utk ke luar bilik blkg tu. 

Kalau dulu, kul 12mlm or 1 pagi saya boleh lagi nak cuci cage ,tukar pasir & bg makan anak2 bulus lam tu. Sekarang saya serenderrrr bila memikirkan balik saiz BIAWAK yg sebesar paha org dewasa hari tu..!!! Sama ada saya tunggu incek hubby balik kerja utk temankan saya kt blkg tu atau mintak tlg dia buat semua. Siryessss..!! Kehadiran biawak tu betul2 merosakkan keberanian saya.

Biasanya jugak, klu hari2 biasa sblm kejadian biawak tu, pekerja2 taska blkg rumah still bgn lagi. At least kalau kul 1am saya masih kat blkg tu cuci cage & tukar pasir, saya x takut sbb tau ade orang lain still bangun, Ni lain skit sbb time tu semua dah tido. Cuaca agak sejuk & seakan hujan sedikit renyai2 makin buat saya terdesak supaya Caramel perlu respon dengan bunyik yg Cheezel buat supaya saya tau dia ade dekat situ. 


Saya terbayang, mcm mana la Cheezel tido mlm tu dan hari2 selepas ni.
Sekor2 xde kawan. Takut sangat dia sunyi..
Sambil menunggu tu, saya siapkan HPW & buah2 utk dia




Lepas Cheezel abis makan, saya kacau dia lagi sekali. Kali ni saya dengar lagi bunyik "samting" dari belakang. 

Yessssssssssssssssss..!!!!!!!!!!!!!! 

Walau dalam meremang bulu roma, saya beranikan diri skodeng dari celah2 jaring dari dlm bilik tu sambil pegang head torch light kepunyaan incek hubby. Dah ckp dah, time emerjensi cam ni mmg kompem x jumpa torch light lam umh nih!! Seperti kalutnya hari sang biawak menerjah ari tu dimana saya x jumpa lighter utk bakar biawak tu menggunakan Ridsect. :p

Lepas skodeng2 dan saya nampak ade 2 cahaya bersinar hasil pantulan head torch light kat batang bokok plus ade bunyik ranting2 bergerak, saya terus berlari naik bilik panggil incek hubby. Cara larian naik bilik tu mmg ala2 Amazing Race versi Asia. hahahah..!! Memang saya yakin itu Caramel! (tapi ular pun mata 2 jugak & suka duduk atas pokok huwawawawa)

Saya terus ambik kunci rumah ajak incek hubby keluar kat belakang tu, lepas tu saya suluh2 sambil sebelah tangan pegang hp. Dah ler blkg tu dah bersemak balik, dah brp bulan dok tunggu bangla datang potong, x nampak2 lak dorg. Nak melangkah ke kawasan semak tu, mmg mcm2 segala kemungkinan menatang ade berkampung. sama ada lipan, kala, ular, katak dan entah2 anak biawak...! 

Dah suluh2, sah Caramel..!! Syukur alhamdulillah Ya Allah..!!!!!!!!!! Walaupun memikirkan sebarang menatang terpijak, tp sbb saya dah nampak Caramel bergerak2 kat situ, saya terus lupakan perasaan takut tu. Incek hubby suh saya masuk bilik ambil travel carrier dorg. Saya pun berlari2 masuk bilik. Pastu masalah plak, pokok tu tinggi cane nak letak travel carrier tu plak..dah tu pokok tu dlm kawasan jiran   



Last2 saya lari balik masuk bilik, ambik batang penyapu, ikat / gantungkan tmpt mainan dorg ni. Sebelum tu, saya celup dengan HPW belen si Cheezel tadi supaya ade bau utk tarik dia sbb saya tau mmg dia tgh lapar giler.. 

Percubaan pertama - incek hubby hulur mende cam lam gambar atas tu dekat 10 minit jugak sambil tahan lenguh, kendian dia dtg dekat & dah masuk dah dalam tmpt dorg main sorok2 tu, tp x sempat saya nak pegang dia masuk lam traver carrier, dia dah melompat balik ke luar pagar jiran sebelah. Agaknyer dia nampak incek hubby ade kat situ jugak sbb dorg takut ngan incek hubby.

Percubaan kedua - nyamuk time ni makin banyak. mmg bermaharajalela gamaknyer. Tapi kitorg x putus asa sbb dah nampak dia depan mata kan... try balik, incek hubby dengan sabonyer hulur balik mende tu ke dlm kawasan pagar jiran sambil tunggu dia dtg dekat. 


Alhamdulillah, x lame..laju jer dia lompat. Masuk jer dia dlm tu, incek hubby laju2 tarik & terus tutup permukaan atas tmpt mainan dorg. Saya bawak lari masuk bilik & terus masukkan dia lam cage. Agaknyer kalo jiran nampak ape kitorg buat, sure dorg heran. Dah mcm orang nak mencuri dah..hahahha..!!


Jeling jam, tepat 1:30 am dia selamat dijumpai..!! Syukur Ya Allah..!!! 


ni ler senjata yg saya guna utk pujuk dia dtg dekat & lepas cium jer bau HPW, 
dia terus laju melompat dlm tu.


 masuk jer lam cage, dia terus meluru kat HPW tu..
haa mmg kebulur..! sian tengok..
rakus menjilat dah macam kucing dah saya tengok.. :p


rasa lega sangat2 dia selamat dijumpai balik.
Masih rezeki saya utk bersama dengan dia & Cheezel.
Mmg rasa menyesal sangat2, dgn kelalaian saya dia hampir2 jadi mangsa.
Lepas ni jadik pengajaran utk saya.. -_-



 memandangkan dia dah selamat dijumpai, 
maka saya yg mulanya putus harapan, xde mood, 
terus hilang letih & tetiba bersemangat utk mendeco cage dorg & 
pasang brg2 yg saya beli kat Daiso & Downtown The Mines tu..


close up ;)
semangat kausemahhhh!! ;p



 mainan yg saya beli utk dorg berdua. 
RM15 jer kat Downtown The Mines ;)


 Dried mealworm + egg + honey (rajin nak taip balik walhal dah ade tulis kat situ) :p
RM15 jugak, sama beli kat Downtown The Mines ;)


yang ni lagi senang nak simpan & saya pun x geli nak pegang.
Kalo yg hidup tu, menggeletik2 kegelian rasa tgk ulat2 tu :p


penyepit kalerpulll utk letak lam cage dorang
kat Daiso The Mines RM5 jerrrrrr 


Siap hias2 cage dorg ni, saya tgk jam dah kul 3:30am!! 
Lewat naik tido tp saya lega semuanya dah selesai ;)


Terima kasih buat kawan2 yg ambik berat & tlg doakan masa saya war2kan berita kehilangan dia. Walaupun kebanyakkan kawan2 lam FB ada yg tak bela haiwan dan ada jugak yg cuma minat bela kucen, tp bila Sugar Glider hilang, ramai yang kasik respon & kata2 semangat. Saya sangat2 menghargai & cuma Allah jua yg membalas. Saya juga doakan semoga haiwan2 peliharaan kita atau haiwan2 liar di luar sana sentiasa selamat dari sebarang bahaya.

> RELAXING MONDAY..RELAX LAA SANGAT..!

pic credit to uncle google


Hari ni saya cuti..sebab esok pun cuti..
Cuti Deepavali..

kalau ikutkan, sepatutnya saya TAK PATUT pun nak cuti..
dari bln lepas, sampai awal bln ni entah brp hari dah saya cuti..
rasanya dah dlm 4-5 hari kot...
ari tu, kesihatan saya on off..
so baik saya apply cuti awal2 dari last minit nak EL..

malam tadi, saya batuk2, kering!
berlarutan sampai muntah2..abis semua air milo + cornflakes + nestum 
yg jadi mknn saya seharian sbb x selera mkn nasik..

dah abis muntah2, 
baru lega, batuk pun kurang...tp mata lak x bleh tido..
sedangkan skrg saya kne jaga makan & tido betul2.
x tau kul brp mata lelap pagi td..


so, hari ni kerjanya just duk umh cam biasa jer la.
thari incek hubby blk rumah hantar mknn..
nasik putih + sambal bacang + kuah telur masak kicap + sayur kacang + ayam goreng.
last2 saya terpaksa makan berpilih...
bau sambal bacang saya x bleh cium, 
loya tekak cium bau mknn sbb dah seminggu x mkn nasik or lauk..
nasik yg kne kicap saya x leh makan, 
mkn nasik + ayam goreng jer....

skrg 2 hari sekali kne check darah...
sepatutnyer g mlm td tp incek hubby keje & blk lewat, 
so postpone ari ni jer la... ptg karang baru pergi..
mintak2 semua ok..Amin...




pstttt : buah lam pic atas tu ler mknn hari2 saya selama berminggu2 demam ari tu -_-


8 Nov 2012

> RINDU NABILA, SI BUDAK RAMBUT MERAH & SEMUA ANAK2 SEDARA NUN JAUH DI SARAWAK

AWAS..!!

entry kali tidak ada kena mengena dengan kisah 5 anak bulus & 2 cengkenit kat umh tu. Ini kisah anak2 sedara saya @ child fruit..ohmaiInggerisss..!!. Sila tutup mata sekiranya tidak berkaitan.. hahaha... !!


NABILA - SI BUDAK RAMBUT MERAH


tetiba rasa rindu budak nih..
bukan kata x rindu dengan yg lagi 18 org anak sedara tu, 


rindu!!
 semua mereka dalam gambar bawah ini 
saya rindu..!! 


 mereka...........

mereka........... 


 mereka...........


dan mereka...........


(tapi saya x tau SEMUA mereka ni rindu saya ker tak??????? huhuhuhu)



Tapi budak ni paling lama duduk ngan saya & mak kat sini, 
4 bulan ++ dari 1st April sampai 10 Ogos 2012 ari tu. 
so byk kerenah & kenangan ngan budak nih.
dengan incek hubby saya, dia ambik masa lebih kurang sebulan nak sesuaikan diri.

Dari mggu pertama dia just diam jer, 
pastu mggu kedua dia duduk dekat2 skit ngan incek hubby
sambil jeling2 incek hubby yg saja tayang main game depan dia,
bila incek hubby pandang dia balik, 
dia buat2 mcm x tau.. pandang tempat lain.
minggu ketiga dia dah boleh baring sebelah incek hubby tp agak jauh skit,
last2 mggu keempat, tgk2 dah berkongsi bantal ngan incek hubby!
macam gambar kat bawah nih....hahahaha..!!! 




Dari kecik dia mmg pemalu & takut dgn orang sbnrnya,
bukan takat ngan incek hubby saya, 
ngan abang2 saya lagi 3 org (pakcik2 dia) pun dia takut.
Yang boleh kata selalu dia jumpa / tgk kat Kuching sane pun dia takut jugak.

So, masa saya ckp dengan abg no.3 nak bawak dia g Semenanjung, 
abg saya ckp dia okey jer, janji saya larat @ sabar dgn karenah dia.
Ape2 hal, dia meragam ke kat epot (LTAK),
tetiba tanak naik flight, haaa jawab laa..!



Saya x mengenali perangai dia secara mendalam sbb blk Kuching pun jarang2,
setahun ade ler dlm 2-3x jer saya balik, depend ngan cuti @ tiket murah ke tak.
Tapi, kalo saya balik Kuching, muka dorg berdua ni hari2 akan saya tgk,
sebab rumah sebelah menyebelah.

Kadang2 saya membuta lagi sampai kul 10.00am, dia masuk bilik saya,
buat bunyik mcm2 konon nak bgtau saya dia ade kat situ. hahahha
Memalam lak, kul 12 tgh malam baru dia balik umh sendiri (2 langkah dia jer)
tu pun sbb ayah dia nak tido awal sbb esok kne bgn awal. 
Tapi bila ajak tido umh kitorg, dia taknak. 
Mak pernah try x kejutkan dia yg tertido dpn tv, kul 12 mlm dia tersedar tu, 
dia blh plak bgn pegi ketuk pintu umh dorg. Hacanerrr tuh?? heheh

So, bila tanya dia nak ikut makchu pegi "KL" tak??
Dia jawab NAKK..!! NAKK..!! dengan kompidennyer..!

Saya lak, kira gamble gak la time tu. 
Sblm tu saya dah tanye abg siap2, abg saya ckp, 
kalo ko larat nak layan dia, bawak jer la..
lain2 risiko melalak, degil or tanak pegi, tanggung sendiri..hahah

Bila balik Kch time nak ambik dia tu, 
2-3 hari sblm tu saya bawak dia kuar jenjalan..
prektis & saje test dia cane..bawak kakak dia sekali, 
ugut konon2 x nak bawak dia kuar jenjalan, 
bawak kakak & adik dia jer..bising2 dia nak ikut..nangis ko!
umpan sikit ngan "menan" & eskrim, seronok ler dia..!
nampak x cane makuchu dia "saiko" dia skett...?? 
TAPI kne kuar modal skit..!! hahaha

Alhamdulillah..bila sampai epot jer, 
dia x meragam langsung..!
 malah, masa kat menunggu kat balai perlepasan tu, 
dia siap babai2 ngan mama, ayah, kak Nadia & adik Nacu'aa dia.
sampai dia dah malas nak babai sbb menunggu kat balai berlepas tu agak lame jgk.
saya cam mimpi lak. cam x percaya..
terbayang2 masa 1st time dia balik kpg dulu, 
mmg melekat 24j ngan ayah dia @ abg.no.3. 
kitorg x yah cite, jgnkan nak dukung2 dia..sentuh dia sikit, melalakk!!

Bila dah sampai sini, byk perubahan dia..
Tapi perkembangan yg sangat2 baik, 
sejak dia duduk ngan saya, dia jadik sorg budak yg positif, konfiden & x malu2 mcm dulu.
Malah dia byk menghiburkan saya dengan telatah & mulut dia yg "boleh tahan" jugak tu..

mmg teman saya bergaduh2, bergurau bla..bla...
blk keje dah sengih2 tggu saya bukak gate, 
tggu umpan @ habuan yg saya kuarkan dari beg plastik or henbeg :p


saya lak suka sakat2 dia, salu ajak gaduh sampai dia ckp x nak dah gaduh ngn makuchu
 (serender ko!) ahah!!



memalam, dah kul 12 tgh malam mmg kompem budak ni x nak tido,
dia akan kasik alasan x ngantuk wlupun mata dah kelat, merah2 & nguap patbelas juta kali.
siap kasik alasan nak tggu pakchu balik OT, baru dia tido,
sebenarnya dia nak tggu pakchu dia balik supaya dia bleh lepak2 lam bilik kitorg,
kalo x pun, sbb pakchu dia jer yg rajin nak layan dia main game PS2,

pastu nek bilik berkaraoke tgh2 malam layan lagu Najwa Latif & lagu2 fav dia. 
Last2, tido x tido kul 3am!!
Saya ok jer, sbnrnya saya lbh suka biasakan budak tido lewat, 
besok2 ade rezeki masuk U, dah biasa berjaga malam,
senang nak study. Takde ler kul 8.30pm dah nguap cam jerung dahhh..!!
So dgn kitorg mmg plg awal dia tido kul 12 @ 1 am, 
kalau hari saya x keje, kul 3 am dia bleh tahan layan Youtube.
Dia akan masuk bilik tido ngan mak kat sebelah bila dah x tahan sangat. 
Kalo saya suruh dia tido, dia ingat saya halau dia @ x kasik tgk tv / youtube,
pastu buat muka sedih, silap2 ari bulan, air mata mencurah2 cam kena dera!!
so kalo nak suh dia tido tu, ayat saya kne berhemah sikit, 
siap ckp esok bgn awal supaya blh tgk youtube @ cite katun lam bilik saya.

Korang jangan ingat dia senang kne tipu cam tu jer, 
Bila pagi nyer, dia tagih balik, dia kdg2 tggu dpn bilik bila tgk saya bgn lambat @ bukak pintu,
siap suruh mak check dlm bilit kot2 saya dah bangun / tak keje..!
naik lemak ko duk ngan makchu ekk??
 hahaha ..!! layankan jer la...

ni pic dia menggedik tgh2 malam, kul 1am++ kot kalo x silap,
saya soh dia naik tido, dia naik kejap, masuk bilik ngan mak, 
pastu lam 10 min, turun balik check saya dah tido ke belum,
biasanya saya pura2 tido dpn tv tp hari tu kantoi plakk sbb lupa tutup lampu & tv,
bleh plak ajak menyembang saya kat bawah, dia kat tangga atas.
adoiiyaiiiii...!!!  


ni pic saya balik petang, dia dah siap mandi, sbb saya salu ckp ketiak dia masyem, 
tanak cium  & bawak dia jalan..hahahah!!



caye x kalo saya ckp, sblm ni dia ni jenis memilih makan?
kat rumah sendiri, dia just makan NASIK PUTIH jer ngan AIR SUAM!
sama jgk dgn kakak dia, x makan lauk2, sayur, apatah lg ikan.
Duduk ngan saya, haa ngkoo!! termuntah2 dia saya paksa makan!
Tak buat cam tu, x makan ayam, x makan sayur, x makan ikan!
mane nak dapat zat & khasiat. buah pulak tgk jenis. 
Tiap kali makan tu, mmg saya saiko dia, 
mula2 cara kasar / garang, sbb saya nak dia takut saya,
dah lame2 tu saya guna cara lembut.
Saya ckp, kalo x nak makan nasik, dok umah jer..
 x bleh ikut jenjalan,
x bleh ikut g kedai, 
x bleh main kat taman permainan..
bla..bla..bla.. 
last2 dia makan jugak.. 
kdg2 budak ni mane bleh ikut sangat, naik lemak ler jadik nyer..!
itu memilih, ini memilih..silap2 sampai ke tua x makan ape org lain berebut makan!

satu yg saya perasan budak ni, dia bukan jenis mintak2 beli barang,
melainkan kita tanye dia nak ker x..
pastu, kalau barang tu dh ade kat tangan dia, 
kita ambik balik pun dia x kisah..
cth masa kat I-City hari tu, ade org jual lampu2 tu dah suruh dia pegang dah, 
saya lak ingatkan Along (kak ipar) nak belikan, so saya ckp x payah..
menan melambak2 lam bakul saya or pakchu dia belikan,
tu tak termasuk yg dia bawak "bekal" menan dari Kuching.
bila soh dia bg balik, dia bagi jer..
xde pun nak melalak2 ke ape..
kalo budak lain, kompen dah sapu lantai dah..berguling2..hahah



selama 4 bulan dia ngan mak saya kat sini, 
sempat jugak la bawak dorg bercuti g Pahang & Melaka,
kebetulan lak family abg no.2 masa tu bercuti kat sini,
tmpt jauh2 sempat la pegi.. sempat g Colmar Tropicale jer..
pegi situ pun dia dah seronok sgt sbb dia percaya "prences" @ Princess duduk kat situ.
nak2 plak sepupu2 dia yg lain ade jugak, rajin melayan dia terutama Haziq.


hemskem x pakwe saye..???? Anak sulung abg no.2. hehehe...
mak kalo tgk tv, kalo nmpk ade Tomok penyanyi tu, 
sure dia ckp cam muka Razi...
(maknek madah kedak muka retis dah kitak, Razi...hehehehe)


dlm byk2 plan hari tu, hajat Nabila nak pegi KLCC, saya x sempat tunaikan..
sbb bulan posa ari tu saya dah hantar dia balik Sarawak.
kat sini bkn blh tiap2 mggu nak kuar jenjalan, 
Tahun depan x bleh nak bawak dia dtg sini dah,
sbb budak nih dah sekolah..
tp cadangnyer, nak bawak adik dia lak..Nacu'aa.. 
kalo makpak dia kasik kebenaran....hahahahah


insyaAllah bln 12 nnt jumpa ler dorang,.. hehehe ;)



7 Nov 2012

> KISAH MENYENTAP TANGKAI JANTUNG & HATI : CARAMEL HILANG PADA 27/10/2012

26/10/2012 - Hari Raya Haji @ Korban
pagi : 
Saya x masak ape2 pun masa korban tu, sbb incek hubby kerja. So, saya sorang2 kat rumah. Lagipun dia ckp, blk keje tu baru dia beli bahan2 utk masak rendang. 


malam :
9:00 mlm : encik hubby baru balik keje. So saya terus prepare barang2 yg dia beli utk masak rendang + nasi himpit. Saya kupas2 bawang, dia masak sambal sotong. Dah siap sambal sotong dia, dia tlg saya goreng kepala utk buat kerisik. Sambil2 tu saya rebus nasik impit, gilir2 guna dapur mane yg dah settle dulu. Saya plak bersihkan ayam, buang lemak + darah. errrrrrrr... saya sangat geli kalo tgk orang masak x buang darah kat tulang2 ayam. Sah2 loya tekak saya x makan.  


12:00 tgh malam: Akhirnya saya siap masak. Masa tu jugak saya ngan incek hubby "raya" berdua. Org dah abis raya dah, kitorg baru nak merendang & menyambal. huhuhu.. 


 ni ler rupa rendang tersebut. Hasil dari 2 hekor hayam. 
Masak byk sbb esoknyer incek hubby nak jamu member2 satu opis dia yg x balik raya.


dan sambal sutun air tangan incek hubby



27/10/2012
1.00 pagi : dah selesai kemas2 dapur, sambil berehat ilangkan lenguh sbb dah brp jam berdiri jer kat dapur, saya luangkan masa main ngan si Cheezel, sementara Caramel saya biar jer lam cage. Sbbnyer ni kali pertama saya nak pegang2 @ keluarkan Cheezel dari cage, takut x terkawal, so saya bawak dia sekor jer. Lagipun Cheezel ni belum jinak sangat dengan saya. Dia cuma nak dekat ngan saya kalau tercium saya bancuh HPW.. betul2 mempergunakan saya utk tekak dia jer...hehehe *ehhh ini sbnrnyer entry sedih, tp dah macam entry pasal raya korban & makan2..huhuhu*


Gambar2 Cheezel masa saya main2 ngan dia..
masa tu kesian gak ngan Caramel sbb sekor2 lam cage..
tp time tu target saya nak jinakkan Cheezel ni dulu..









27/10/2012 
3.00am - dh lepas layan & main2 ngan Cheezel, saya simpan dia lam cage, mata lak dah berat time tu. Pastu terus potong2 buah & siap bancuhkan HPW utk dorg ni. Lepas tu, agaknyer sbb mata dah ngantuk sangat + mamai + memikirkan esoknyer nak bangun awal sbb nak panaskan lauk2 utk bekal incek hubby g keje, saya terus keluar dari bilik dorg tanpa check balik sama ada cage dorg saya dah tutup, tingkap & pintu toilet saya x tutup jugak & cuma tutup pintu bilik dorang jer. Pastu mandi2 & terus tido tanpa ade perasaan was2 sama ada saya dah buat perkara yg biasa dlm bilik dorg. Biasanya klu dah baring2, saya akan bgn balik sbb mcm x kompiden cage dorg dah tutup elok2 ke belum.


DUA-DUA HILANGGGGGGGGGGGG....!!!!!!!!!!!!!!!!

Pagi saya bangun awal, cuci2 muka pastu terus panaskan lauk rendang & sambal sotong, pastu siapkan semua bekal2 incek hubby g keje. Dah settle keje saya, entah cane incek hubby tiba2 tergerak ati masuk bilik dorang, tiba2 dia ckp mane pegi yg 2 ekor tu? Saya lak blur2, pastu dia ckp pintu cage terbukak bla..bla..bla... saya macam nak meraung...! cam nak pengsan.. dah nak nangis dah.. selongkar sikit2 brg lam bilik tu, x jumpa. Last2 saya suh incek hubby g keje jer, saya plak kne bertenang dulu. Kalo x semua benda x jadik hari tu.


Saya duduk, rehat2, tarik nafas pastu mulakan pencarian lam bilik tu. Puas jugak memanggil2, goncang2 segala benda lam bilik tu sementara anak2 bulus 5 ekor tu dok terngiau2 sambil wat muka panik sbb saya wat bencana lam tu tetiba.

still x jumpa jugak... last2 saya sms incek hubby..ckp x jumpa. Pastu incek hubby reply..ckp sure ade...soh saya carik balik. pastu dia ckp ptg nnt dia balik, sama2 carik. Saya lak dah terfikir, kalo terlepas 2-2 tu..cane la dorg nak survive kat luar sane. Mane la ade musim2 buah kt umh saya tu. 

Pastu baru 2 mggu ++ bela, rasa cam betapa RMXXX tu terbang cam tu jer dek kecuaian & sikap pelupa saya yg sangat teruk. Mmg RMXXX blh dpt balik, blh beli balik 2 ekor utk ganti dorg tp saya rasa x kan dpt yg macam tu dah. Byk mende saya fikir. Last2 x dapat nak fikir, x dpt nak buat ape2, saya duduk dpn tv. Rehat balik..pastu sarapan sbb dah kelaparan. Makan tanpa perasaan..


bersambunggggggg..................................................................