☛ FOLLOWERS

30 May 2012

✍ PROJEK DIY UTK ANAK BULUS BERMULA ✍






❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

Alhamdulillah parcel yang ditunggu dari Sarawak sudah sampai thari tadi, 
tp sbb sibuk punye pasal, baru nak ambik ptg tadi.
terus bukak kat opis sbb x sabar2 nak tgk..
nih adalah projek DIY utk bungalow & tunnel anak bulus..hehe

mcm2 idea dah kuar tp bila nak realisasikan tu, 
ntah jadik ker x..budak opis dh tlg designkan tunnel utk dorg..
silap2 hari bulan...saya mintak jer dia buatkan..
hahaha...!!





24 May 2012

❤ MASALAH BERTAHUN, SELESAI 45 MINIT JER, ALHAMDULILLAH...❤


SEBELUM


SELEPAS BEBERAPA MINIT


❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

nak dijadikan cite, inilah gambar toilet anak2 bulus kat rumah yang rasanya dah bertahun2 tersumbat dek pasir masa mencuci tray, dan semasa litter tray diletakkan dlm toilet bilik bibik tu.

Almaklom ler, jaman dedolu mane ade woody bagai tu...semua pakat nak jimat guna pasir kepor (Carrefour) jer..tu yg bila termasuk lam lubang / salur air, sikit2..lame2 menjadi bukuiiitt lam tu, lantas memerangkap aliran air keluar dari saluran tandas..

Yiekkkceli, asal2 rumah nih ade 3 toilet, tp toilet ni lebih kepada utk kegunaan tmpt merendam & mencuci tray anak bulus serta simpanan barang2 cam baldi & mop bagai tu... sebab disebabkan dah tersumbat, so toilet tu x digunakan sangat. Setakat utk ambik air time nak mop bilik dorg bleh la, klu nak cuci tray dorang, terpaksa jirus direct ke dalam toilet bowl. 

Klu air tu mencurah2 ke lantai, mmg berdaki2 la lantai toilet sebab air dah x mengalir pun. Kne tggu air tu turun slow2, berjam2 baru dapat masuk toilet tu balik utk cuci tray2 dorg. 



Dapat bayangkan tak tahap ketensenan tu mcm mana...???



So, sebelum ni asik la mengadu ngan AHKAK DC pasal toilet ni, siap bincang (bincangg tu) cara2 nak atasi masalah tu, dari guna mcm2 cecair yg beli kat kedai hardware sampai la ke pam / pelocok tp semua x berkesan. Last2 toilet tu dijadikan bilik serbaguna.

Entah macam mana, 20/5/2012 (siap sebut tarikh) saya tetiba diberikan hidayah dan petunjuk (ehh tergerak hati sebenarnyer) nak korek2 lubang / salur air tu. Bukan korek guna tangan yerrkkk ewww..!! Tapi menggunakan batang besi mop yg kebetulan masa tu saya tgh kemas2 & nak buang.

Cuba punya cuba, dengan x disangka2, lepas saya buang air dari baldi mop tu....air yang bertakung dlm toilet tu tetiba mengalir keluar.

Yer...!! Serius x caya..!! Bertahun2, tu jer cara penyelesaian dia..selama nih punye ler pening siap ngan incek hubby mengeluh lam toilet tu time try pam / guna pelocok utk turunkan air yg bertakung kat lantai..

Terus bersemangat, berpeluh2 tp digigihkan jua wlupun dah penat ngemop bilik anak2 bulus yg dah dikosongkan tu..



Sekarang...

toilet tu dah bleh digunakan macam biasa... Alhamdulillah..tapi anak2 bulus dah duk luar dah.. ;)


*cite pasal toilet pun bleh panjang berjela..terharu weii terharu..!!* :p




21 May 2012

=*_*= PROJEK TAK BERAPA MEGA ANAK BULUS - PART 2 =*_*=

Ini gambar2 lanjutan daripada PROJEK TAK BERAPA MEGA utk anak bulus hari tu kan.. nih ler hasilnyer..nak haplod punye seksa dari sblm lunch kul 1.15pm tadi, kul 3.00pm baru abis haplod lebih kurang 30 gambar tu, sedikit demi sedikit kesabaran, digagahi menunggu..habis jugak akhirnyer..Fuhhh..!! (sambil lap peloh kat idong)

Sebelum tu, nih ler tanah 50 kangkang kera kuceng blkg bilik bibik tu utk next projek (cat tunnel aka lorong pesiar kaki, meregangkan urat montot & pinggang anak2 bulus). Kecik jer tanah tu... x bernafsu pun saya nak menanam padi, baik menanam serai ataupun pokok petai disebabkan tanah keras ya hampon dicampuri batu/simen rumah nih... 


Memandangkan sblm nih saya x pernah jenguk mahupun pijak rumput tanah2 blkg tu, biasanya bangla yg diupah utk potong rumput & pokok2 tp dah 2 mggu nih saya tggu2 jugak, xde plak bangla nyer...dah ler bangla xde, pak arab pun xde lalu dpn umh nak panggil. Kalo ade pun, yg nek mutosikal, tgh saya terhegeh2 nak pakai selipar, dahhhh ilang dari pandangan...cane tu..??

Nak harapkan tebas sendiri, parang kat umah tu tak tajam..pastu panas terik lak tu kang terbakar lagi kulit cam hari tu sampai mengelupas2 teruk sebulan++ tak OK2 jugak... (sebenarnya alasan sayangkan lemak & peluh kah kah kahhh!!!)

Ok, mari jeling2 (kalo tak sudi xpe) gambar2 di bawah... Jangan sampai termuntah plak sbb ade tigapuluh (30) gambar tu... diulangi, 30 gambar ok.. Tp tu gambar kira agak lame (3/5/2012, hari nih dah 21/5/2012 dan lusa 23/5/2012 pulak gaji *tetiba)., 

Masa tu bungalow @ cage dorg, kedudukannyer masih ngadap blkg, skrg dah ubah balik, ngadap ke tepi lak..gambar2 lom masuk lagi.. tggu next entry klu rajin ok.. 


Belum lagi masuk cirita utama, iklan lagi,.. floor mat ni saya beli utk dorg, dah puas beli yg berlubang2 bulat tu tp kejap jer rosak., kne gigit la, cakar la...last2 malas nyampahkaksemah nak beli baru, last2 hamik korang xde alas lam cage tp kesian punye pasal, beli baru jugak tp jenis yg nih..lasak kot, hope dpt tahan lame. Biasa survey RM20++ ke atas, yg nih RM14.90 jer kalo x silap. Beli kat Tesco Nilai (hamek kau punye jauh tp beli masa carik barang utk family day) menyambil2 katanya. :p



dorg ade satu perangai, klu letak tikar, 
tikar tu la berlubang2 kne cakar & gigit..
pastu rosak, pastu kne tukar tikar baru, 
sedap mmg sedap tido atas tikar,
tp kalo tikar tu dah berbulu2 berlubang2?
sedap ker..?????



ni rupa kedudukan cage dorg masa setting mula2 dulu,
maklum ler, xde idea, tau nak siap jer...
bila kedudukan cage dorg mcm nih, 
mmg agak leceh...sempit tauu!!
nak tukar pasir mmg ler payah skit..
*byk nar songeh mammeh korang kan??*


ni ghoper kedudukan bungalow dorg mula2 ari tu..
ngam2 jer ngan keluasan blkg tingkap bilik bibik tu..
(name jer bilik bibik tp yg bibik kpd dorg nih,
saye ler...!!!)
0_o"


 yg mula2 interframe..
Rusty, Diva in da Hauzz :p


tadaaaaaaa...!!
nampak separuh badan jer dulu...


ni semua lepak kat tkt bawah, 
sian..dah ler lantai tu jarang2...hahaha


terkial2 nak buang papan besar tu, 
kunun wat alas dorg lepak2 bawah, 
tp x praktikal, sbb bila nak cuci cage, 
susah ler plak nak keringkan kayu tu..

keadaan lantai agak kotor,
semua gara2 clumping litter tu.. 
stok woody x sampai2 lagi..
tskktskktskktsktskkk ;'(


tadaaaaaa..!!
si genduitttt (gendut) sudah buat2 interframe..!


sila abaikan perot yg labuh tersebot.. :))


Chello, samseng sg. chua.. kwkwkw


tu ler floor mate nyer... ;)


ini bukan aksi 18sx yer..
juga bukan aksi gay..
tp ni anak & bapak dok berebut nak duduk situ..
-_-'


dah senang ati duduk lam bungalow besar balik
pas 2 mggu berhimpit lam setinggan


kayu tepi tu DIY jer..
ehh DIY ker..?? haha..tu pak arab tebang blkg umh,
saya amik & keringkan..wat dorg asah2 kuku..
Fuhh jimat dari beli scratcher!





yg belakang tu senang ati ler cekik BW semangkuk tu
sehari jer dorg blh abiskan..




kesan muntah bulu kat bawah lantai..
seronok dok luar nih, senang nak suap2 dorg ngan rumput..
rumput wat cuci perut dorang..


hahah..Nabila, budak rambut merah nih wajib interframe
tgh sibuk men-setting bungalow tu, 
sibuk jugak dia nak ikut kuar..
walhal mlm2 cam nih ler nyamuk byk..




harus bagi "peace sign" sbb saya kasik dia ikut sy kat luar
memalam cam tu..  huhuhu



pas tukar pasir, terus amik giliran nak masuk jamban..





memandangkan kawasan agak sempit, 
so terpaksa la tong pasir warna itam tu
ngan tong mekanan letak kat luar..
*sekarang tidak lagi..!!*


dah abis............!!! sambungan setting cage baru next entry...
x yah tggu2, ntah biler nak buat entry baru..
kah kah kahhh..!!! 

3 May 2012

PROJEK TAK BERAPA MEGA ANAK BULUS

naaaaaaaaaa....!! ni lah gambar2 lanjutan dari PROJEK HARI TU.. dan mengambilkira permasalahan SEBELUM INI ..  juga demi anak bulus punye pasal, ruang blkg bilik dorang / blk bibik kat rumah tu yang selama 6 thn nih..diulangi...6 tahun okeyy (sejak kitorg pindah situ) tak pernah dipijak (kecuali bangla2 yg potong rumput) akhirnya diterokai. Senang cite, pintu dapur / wet kitchen tu x pernah dibukak pun selama dok umh nih. Bila cite pasal x pernah bukak pintu wetkitchen tu, makanya terpaksa mencari jugak kunci mangga tu, dan nasib baik jumpa jugak...

Dan projek bukan mega tersebut telah bermula secara perlahan pada 1 Mei 2012 bersamaan hari pekerja (sebenarnyer tak perlu dimensenkan pun tarikh tersebut) muakakakak..

Ni ler rupa keadaan blkg bilik tersebut. Rumput2 baru jer 2 bln lepas pak arab potongkan, tp dah panjang balik..sebenarnyer nak potong rumput dulu sblm mula projek tu, tp hari tu kejar pak arab (pakistan) tu nak soh dia potongkan tp laju plak nek mutosikalnyer sampai x terkejar. Last2 men pijak2 jer la dulu.. Ruang agak terhad namun bersyokorlahhkauuunakkkoiiii, at least ade space nak letak anak2 bulus demi menyetelkan permasalahan bila membela anak2 bulus indoor nih wlupun mcm2 hajat dihati nak buat cat tunnel + tmpt sun bath bagai macamlaabanyaksangatideakauuSemah.

sila klik pada gambar untuk TUMBESARAN gambar
atau menggunakan KANTA PEMBESAR 
untuk gambar yang lebih besar

bahan2 yang diperlukan...
ehh x perlu pun diberitahu sbb ni bukan resepi memasak..
kwkwkw

1) 1 bungalow besar yg berpeluh2 ketiak incek hubby membukak sekeru & memasangnyer balik;
2) papan kutip kat umh jiran masa dorang wat renobesen umh thn 2008 yg lepas;
3) satu (1) potong batang pokok apentahnamadia yang ditebang dari belakang umh kitorg (nmpk sangat mengharapkan kudrat pak arab memotongnyer);
4) 2 gulung "bunting" terbuang di opis (bunting thn 2011) punye..syukurlah x payah membeli kanvas, jimat duit Kak Semah, nakk...



tu belakang dapur umh jiran..
pun bersemak bleh buat tmpt segala spesis ular, tenuk, rimau, 
kodok & ulat gonggok berpuaka beranak pinak..
(hope x masuk umh kitorg mcm lipan aritu ewww)


 bunting yg 2 gulung nih ade 1 gulung lagi blm guna.
1 gulung tu bleh wat tutup atas bungalow dorg dr tempias 
dr atas cucur atap dan amik dlm 3 meter utk tutup wet kitchen kitorg..
ade lagi belen utk next projek...hehehe


ni pemandangan amik dari tepi, dapur..
malas nak snap dari depan sbb masa tu segan2
ade mek2 pekerja nursery tgh sibuk masak2,..
ohye..umh no. 1 blkg umh kitorg tu nursery budak2..
suasana kemeriahan budak2 mmg x terkira..
(ini tiada kaitan dengan projek ini..selingan sahaja..abaikan!)


parit sikit tersumbat dek rumput2 kering, 
tmpt pengaliran air dari mesin basuh..
dah bersihkan sikit...


gambar dah pasang bunting utk lindung dari tempias dan
bidai buluh (recycle bidai dari umh bujang tahun 2004)
x amik lagi... kalo pegang camera jer, 
sure budak rambut merah tu sibuk nak tgk..
hihihihihi




How to Make an Easy Home Made Cat Bed -- Part 1

50 FAKTA MENARIK, KISAH DAN PRINSIP HIDUP TAN SRI SYED MOKHTAR ALBUKHARY


TAN SRI SYED MOKHTAR ALBUKHARY ORANG MELAYU TERKAYA DI MALAYSIA -
 semoga ianya dapat memberi teladan dan inspirasi buat kita semua dalam memajukan diri dan ummah,InsyaAllah..



1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan WARISAN UNTUK ANAK BANGSA YANG KEKAL BERPANJANGAN.

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya.SAYA PERCAYA SESIAPA PUN BOLEH MENJADI APA SAHAJA ASALKAN MEREKA BERUSAHA DENGAN TEKUN . Tetapi tentulah ia memakan masa. TIADA JALAN SINGKAT.

4. Saya MENGENALI KEKUATAN DAN KELEMAHAN SAYA. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan,MEMANG KENA BANYAK SABAR DAN KUAT BERUSAHA .

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo , New York dan London . Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya TIDAK ADA STATUS,ADA MASA DI ATAS ADA MASA DI BAWAH.

12. Ketika Allah memberika kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu.ALLAH BERI REZEKI MELALUI KITA UNTUK KITA TOLONG ORANG LAIN.REZEKI ITU BILA-BILA MASA SAJA DIA BOLEH AMBIL BALIK. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah.ORANG MELAYU KITA TIDAK MAHU BEKERJASAMA KERANA PERASAAN DENGKI MENGUASAI DIRI.SUDAHLAH TAK MAHU BERUSAHA,APABILA ORANG LAIN BERUSAHA MEREKA MARAH.

14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !

16. Saya ADA EMOTIONAL ATTACHMENT KEPADA AGAMA,BANGSA DAN UMMAH. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak .

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa.APA YANG SAYA TIDAK TAHU SAYA BELAJAR MINTA TOLONG DARIPADA ORANG LAIN.SAYA TIDAK MALU . Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri.SIKAP PEMALAS DAN PEMALU INI ORANG MELAYU KENA ATASI .KITA KENA BERANI KERANA BENAR . Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19.KAYA ITU BUKANLAH KEPADA DIRI SENDIRI. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini,KEPADA BANGSA DAN KEPADA ORANG RAMAI .Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya HANYA PERKARA YANG BAIK YANG KITA LAKUKAN AKAN KEKAL. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu.DI KAMPUNG ORANG MELAYU BERPECAH KERANA POLITIK,DI BANDAR BERPECAH KERANA WANG . 
.
23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka HANYUT DARIPADA MENOLONG ORANG LAIN . Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi MESTI TAHU BAGAIMANA HENDAK MEMINJAM DAN MEMBAYARNYA SEMULA . Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab.BANYAK ORANG MAHU SENANG TAPI TIDAK RAMAI YANG MAHU BERTANGGUNG JAWAB . 

26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki) . Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. SAYA SUKA KALAU NIKMAT SEDIKIT YANG SAYA DAPAT ITU ORANG LAIN BOLEH BERKONGSI BERSAMA.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan 

30. ……kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal.SAYA MANUSIA YANG BANYAK BUAT KESILAPAN.TETAPI SAYA INSAF,BERISTIGHFAR DAN TERUS BERJALAN LAGI . Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. KEKAYAAN INI TUHAN BERI KEPADA SAYA UNTUK SAYA MENOLONG ORANG LAIN PULA.SAYA PERCAYA KEPADA KEBERKATAN REZEKI.HARI INI KITA TOLONG ORANG,ESOK LUSA ORANG AKAN TOLONG KITA PULA DENGAN CARA YANG LAIN.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34.KITA JANGAN CEPAT PUTUS ASA.PUTUS ASA BOLEH TAPI KENA CEPAT-CEPAT KUATKAN SEMULA SEMANGAT UNTUK BANGKIT BALIK.JANGAN JADIKAN AGAMA HANYA SATU TEMPAT UNTUK KITA BERGANTUNG APABILA KITA SUSAH . Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab kenapa orang Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju . Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38.KEJAYAAN DAN KELEMAHAN ORANG MELAYU BUKAN DISEBABKAN OLEH BANGSA DAN AGAMA KITA.TETAPI IA BERKAIT DENGAN SIKAP DAN CARA KITA BERFIKIR.GIGIH ,TEKUN DAN TIDAK PUTUS ASA MERUPAKAN KUNCI KEJAYAAN KITA.SAYANGNYA PERKARA INI KURANG WUJUD DALAM CARA ORANG MELAYU BERFIKIR .

39.TUHAN MEMBERI PELUANG KEPADA SESIAPA SAJA YANG BEKERJA KUAT. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar . Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41.ORANG MELAYU SEBENARNYA KENA BANTU DIRI SENDIRI,KENA BEKERJA KERAS DAN FOKUS .

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. SAYA SENDIRI BERHUTANG SAMBIL BERNIAGA DAN BUAT SUMBANGAN AMAL JARIAH.SAYA TAK MAHU TUNGGU HUTANG HABIS BARU HENDAK BUAT SEMUA NI .Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah,LEBIH BAIK BUAT SEDIKIT DARIPADA TIDAK BUAT LANGSUNG.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48.SAYA GEMBIRA DAPAT MEMBANTU.SAYA MAHU ORANG LAIN MERASAI KESENANGAN APA YANG PERNAH SAYA RASA.Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi.

50. SAYA RASA KITA SUDAH TERLALU BANYAK KETINGGALAN.


Sumber : Pakcik Googles

Semoga lebih ramai lagi usahawan-usahawan muslim seperti beliau akan lahir selepas ini.




WEDLESS TESDEIII







1 May 2012

HADIAH HARI PEKERJA


pediiiiiihhhhh.....!! 
Tgn kiri kene steam / wap panas masa bukak penutup kuali 
kat dapur malam tadi..
time tu nak panaskan asam pedas ikan..
semalaman bengkak sampai cincin x bleh bukak..
ketat... isi masak agaknyer..huhuhu


akibat dari kejadian tersebut, 
projek hari pekerja aka 1 mei terpaksa diteruskan 
oleh incek hubby sahaja..
dia ler sorg2 bukak bungalow tu & bawak ke blkg bilik,
blkg bilik atas tu jerrrr...
sbb tangan langsung x bleh pegang barang2,

sian incek hubby...dah ler allergik habuk..
sampai basah2 tola dia sbb bersih x henti2..
berkali2 mintak maaf sbb susahkan dia..
kalo mende tu bleh buat sendiri, 
dah lame dah siap...
tp bab2 nak bukak nat, skru2 sume tu mmg fail
ditambah plak dengan bungalow besar bagak tu, 
berat nak angkat.. 
time kasih incek hubby...
tadi dah belanja dia mekD + mekFlurry horlickk..!
hehehehe


anak2 bulus pasnih dok luar aka blkg umh tp 
nak pasang tirai & canvas dari bunting yg terpakai..
amik kat opis, bunting tu thn 2010 punye barang..
dah x guna dah...so bek amik dari beli canvas..

semalam blk keje smpt ler beli sisal rope
survey jaring dawai xde plak..
kne carik lagi nampaknyer..

ari ni tangan dah ok dah, bleh pegang barang2 dah..
maknanya dah bleh wat keje..
jap g nak sambung balik sbb blkg bilik tu dah x panas dah 
ptg2 sikit cam nih..
hehehe