☛ FOLLOWERS

4 Oct 2013

>(DIY) SUGAR GLIDER SLEEPING POUCH (II)


Projek DIY kedua Sleeping Pouch Sugar Glider. Kalau tak sebab jumpa gambar2 lama ni time tansper gambar ke PC, agaknyer ntah bile nak hapdet blog ni. So sebelum gambar2 di-delete..baeklah di hapdet dulu ke dalam blog. Kalau tak, adalah menjadi keje sia2 tertonggeng2 snap gambar dengan penuh skill mengalahkan potograper terkenal ANNAS EASKEY tuuu..

Masa tu punya laa byk beli kain cotton & flannel kengkonon nak jimat pasni x yah dah beli @ oda sleeping pouch utk dorg. Just beli jer..tp ....................... kalau dah dasar hangat2 tahi ayam tu, pepaham jer la khennn... hanya yg siap 2 sleeping pouch jer setakat nih yg berjaya disiapkan. Sakit jari wooo sbb sume tu hand made.. kalau ade mesin jahit, kompem siap dah sume x yah nak beli online bagai tu..mihmihmihhh  alasan sangat!!!

DIY ni adalah lanjutan DIY yang terdahulu lam entry |DIY SUGAR GLIDER SLEEPING POUCH (I)| . Dah kira boleh sengeh2 alakerangbusuk kot siapkan 2 sleeping pouch tu utk dlm tempoh 5-6 bulan selepas beli kain2. hahahahahhahahahahahahhahah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yg warna pink atas sekali tu saya order, yg tu wat contoh jer..
sebab x reti pun nak jahit mende alah nih...


kira try & error laa kaksemah ni nak jimat cermat kononnya

takyah gelak guling2 sangat laa tgk jahitan yg sangat berseni tuh... =))


 siap pun tangkai dia............ cam hidup segan, 
x mau idup jer ghupenyer.. hahahah




dan setiap entry, x sah kalau xde model yang menggayakan setiap rekaan yang dihasilkan.. dipersilakan... Cik Creamy... hehehe

 alah x yah laa wat muka kengkunun cam tak best langsung sleeping pouch tu... huhh









 Ok..model dah penat beraksi..nak rehat...


Ehhhhhhhhh...ehh japppppppppppp... Papa kite lak nak try sleeping pouch ni..

 Opssssss...lupe nak senseddkan tutttttttt Papa Cheezel.. hahah


what next????????????????




22 Aug 2013

>ALKISAH ANAK-ANAK BULUS KAKI 4 & KAKI 2 SEMASA CUTI RAYA


 
  
 
 
Mlm semalam baru jumpa balik 4 bebudak busyuk nih pas cuti 17 hari.. pergi umah #Fasya kat Putrajaya lepas Maghrib tp singgah dulu beli buah tangan utk #Fasya dan stok buah2an utk dorang sekali kat Kajang.

Sesampai jer umah #Fasya, bila saya panggil2 dorg..memasing buat derk jer..! sombong korang ekkk..!! Sume sibuk grooming lam sleeping pouch..maka saya biarkan dulu..nyembang2 ngan Fasya..tp x dpt lama sbb incek hubby ade hal plak. #ohhbestrumahkaufasyasbbbelakangblehbakarlemangBBQbagai :p

Sampai umh, saya lepaskan lam cage M02 dorg..salin dari cage burung Budgie milik #Boo & #Bee dedolu... Mentang2 bahagia selama ketiadaan saya, masuk cage jer memasing sibuk eksesais lam woodent wheel. Makaseh #Fasya #Asfasyara & hubby yg sudi tlg jaga bebudak nih selama kami blk raya.. hehehe.. Sbb nak lepas rindu punye pasal, saya berjam2 gak ngadap cage dorg. Suap meal worm & fruit drop kt dorg. Sampaikan plan nak wat nasik goreng + ikan kering yg incek hubby rikues last2 siap kul 12 tgh mlm..ya ampun hubbyku,...!! hahaha...

Risau jugak sbnrnya bercuti lame mengenangkan ini pestaim meninggalkan dorg ni dengan tempoh masa yg agak lama.. cam sebelum ni klu cuti seminggu blk kpg hubby kt Kelantan, kitorg bwk sekali. Pastu kitorg cuti g Tioman 5 hari pun seludup jugak pergi sana tp ni memandangkan balik Sarawak, terpaksa la tinggalkan dorg.
Alhamdulillah dorg dijaga dengan sangat baik. Hari2 #Fasya update & wassap gambar dorg nih. Terubat rindu..   


p/s: ahli kuarga dorg berkemungkinan bakal jd 6 hekor..yakni bermaksud berkemungkinan yg saya akan dpt cucu twin lagi. dari Caramel jugak berdasarkan yg Fasya cite time blk cuti baru2.. akan diceritakan kemudian... hehehe

Anak-anak bulus kaki 4 pulak saya x risau sangat sbb dh biasa tinggalkan dorg. Stenbai stok mknn & air bebanyak agak2 lebih 2 mggu, pastu ade kwn tlg tgk 3-4 hari sekali. Saya letakkan dorg lam cage luar rumah & dikunci. Dulu2 saya hantar boarding jugak dorg nih tp fikirkan byk kerja nak buat seperti mengangkut cage 3 tier, bekas2 pasir, bekas mknn, stok pasir & stok mknn, pastu kelengkapan2 ubat, tuala lelain.. mmg x settle urusan tu sejam dua. Ulang alik angkut dorg lam carrier turun naik lif, pastu sampai tmpt bording plak..mane yg kat umh biasanya cool jer, tetiba lak moody meroyan semacam...

Ada yang tanya, kenapa tak boarding jer.. syg duit ker..? BIG No3xxx...!!! Saya bukan bela kucing baru setahun ni. Dah lama..dah 6 tahun +++. Duit tu dah biasa dilaburkan utk boarding dorang. Utk perubatan dorang pun pernah sampai RM400++ bila sekali "check in". Saya tak pernah berkira pasal dorg, yg penting dorg kembali sihat. Namun saya ada pendapat sendiri bab2 boarding ni.

Mcm2 masalah lain akan muncul bila hantar kucing boarding, berkongsi cage dgn kucing lain seperti stress, berjangkit kutu, sakit mata or fungus..last2 saya serender bab2 boarding dorg ni. Merata jugak saya hantar boarding dorg sblm ni.  Lagipun kesian pulak kat incek hubby yg terpaksa ulang alik turun naik lif angkut & angkat dorang nih. Sekor2 bukannya ringan. Cage 3 tier tu bukan saiz kecik. Sebelum masuk kete, kene dismantle dulu..pastu pasang balik satu2. Berpeluh2 ketiak wa ckp luuu...


Bila ditinggalkan cuti lame, saya letak dorg luar rumah jer sbb kerja-kerja membersihkan cage dorg lebih mudah. Just jirus cage & bawah cage dengan air jer,..tray2 pun jirus gitu jer ke longkang & pastu rendam air sabun & clorox sehari dua sblm dibersihkan balik & dijemur tgh panas. Settle dlm tempoh kurang sejam.

Kalau dulu, bila tinggal 3-4 hari & letak dorg lam bilik bibik tu, tak payah cite bab2 pasir yg bertaburan ke lantai.. termasuk "kacang shandong" hasil tanaman dorg tu sekali terkuar2 kne kuis cam histeria. Saya kne sapu 2-3x, pastu mop kene 3-4x. Memula mop ngan air biasa, pastu ngan air sabun, pastu ngan air bersih balik, pastu mop ngan Clorox utk disinfect. Pastu biar kering kejap, pastu mop balik ngan pencuci lantai or Serai Wangi kasik wangi2..Yerrr la...kita yg nak pijak2 lam bilik tu..nak lepak2 ngan dorg...kene extra kebersihan. Pasir2 tersumbat ke celah2 / tepi dinding bilik mmg kne bersihkan. Dah ler penat blk bercuti, tgk keadaan mcm tu bertambah2 la penat. Jangan kata bila dah minat, x reti2 penat..tu robot kot...? bila dah penat tu yg buat stress tu...

*time mop bilik dorg tu, saya akan pastikan dorg dikunci lam cage or dilepaskan luar bilik sementara menunggu kerja2 pengeringan lantai bilik dengan seketul kipas yg hidup segan, matitakmo tuuu. Nanti tak pasal2 dorg terjilat kaki yg dah pijak Clorox..bahaya woooo!!!*



Dari segi keselamatan,  setakat ni alhamdulillah takde ape2 kes kehilangan haiwan kt tempat saya. Cage dorang sentiasa berkunci..wlupun di luar bilik, kedudukan agak terlindung di balik pokok2 yg merendang dari rumah jiran sblh (mcm tak jadik nak ckp ngan jiran supaya tebang pokok tu sbb meredupkan area banglo dorg tu..hewhewhew :p). Saya cuma tutup dengan blind buluh yg lame/terpakai (ini blind zaman bujang2 dulu buruk2pun angkut jugak dari Putrajaya ke Kajang kahkahkah) & extra perlindungan dari hujan dengan menutup blind tersebut guna bunting terpakai dari opis. Kiranya ptg x panas & klu hujan takkan tempias sangat kedudukan cage dorg tu.

Apabila saya bercuti, tingkat bawah cage aka banglo dorg akan penuh dengan 2 litter tray saiz besar & 1 litter tray saiz medium. Sebelahnya pulak saya letak 1 baldi air (guna tong cat yg lame) + kayu pokok tmpt dorg asah kuku. Tingkat atas pulak, akan ade 1 pasu panjang (yg segi 4 tuu mcm lam entry #SINI#) kibbles dorg + 1 baldi kecik mknn + 1 baldi kecik air. Kiranya mknn & minuman ade extra in case dorg bergurau2 sampai mknn / minuman tertumpah ke ape..
 ni saiz sebenar cage anak2 bulus.. 
cage 3 tier sebelah tuh yg kitorg salu angkut klu time boarding..huhuhu
platform dorg belah atas tu saya angkut sume ke luar bilik blkg tu.. 
sepatutnya banglo dorg ade 2 tkt.. hewhewhew :p


ade 2 cage besar. 1 letak kat luar / belakang bilik, satu dlm bilik. Dorg gilir2 guna. 
Ada time dorg lam umh, ada time luar rumah... cage 3 tier dah tak guna pun skrg,.
 memasing mencapai tahap keberatan.
kalau guna pun, utk kuarantin kucing / kitten yg kitorg rescue ;)


So, mcm tu ler keadaan anak2 bulus kaki 4 dan kaki 2 time cuti perayaan. Lepas ni projek buat tunnel utk dorg lari2 eksesais blkg umh plak... kemain dulu wat entry pasal nak wat projek utk #PROJEK DIY ANAK2 BULUS# tp tergendala sbb xde frame besi utk tunnel dorg. Balik bulan 6 ari tu abg dah siap buat frame tu, pastu balik raya baru2 nih plak ketamakan beli lagi jaring/pukat utk letak blkg tu..so pasni bleh arr pulun buat taman dorg tamanlaasangat!.



Ok, satu entry dah siap..nak tido japppp..byeeeeeeee.. & Selamat Hari Raya..
hehehe


15 Jul 2013

> DIY SUGAR GLIDER SLEEPING POUCH


DIY pertama untuk family Cheezel & Caramel plus anak2 dorang, Cheezy Jr & Creamy Jr. Sebenarnya dah lama beli kain. Beria2 beli kain cotton berjenis2 masa balik Kuching ari tu tp x buat2 pun. 

Pastu wiken 2 mggu lepas, pegi Jalan TAR pun beli kain jugak kt Nagoya menyambil2 time jumpa abg no.2 & kak ipar. Ari Sabtu lepas baru tercapai hajat nak buat sleeping pouch utk dorang. Kalau peringkat pro, biasanya siap lam 15min jer kot + guna mesin jahit. Saya lak, sbb amatur & PETAI pestaimer, so ambik masa dlm 3-4 jam jugak nak buat disamping menyambil2 hapdet pesbuk

Bila dah buat, xde ler susah mane pun. Saya tiru pouch yg saya beli dari penjual brg2 sugar glider. Kiranya try & error jer pun.. Tak pasang lagi sbb takde tali untuk gantungkan pouch tu. Pasni baru nak cari riben lebih2 yg recycle pas 5S kat opis baru2 ni.  


 dah rasmi dahhhh ;)



 si Creamy..malu2 sugar glider..memula jenguk2 jer.. ;)

 yg over interframe nih si mommy dorg ler, Caramel :p




So, mcm atas ler hasilnyer... home made sangattttttt..hahaha.. lama x bermain dengan kain & jarum. Last dolu2 buat patchwork jer pun. Silalahhh abaikan jahitan yg sangat kasar buatannya..

Ape2pun, puas ati...dak cengkenit tuh pun, pas tuko sleeping pouch jer, memasing turun menikmati mekanan.. ulat kering & fruit drops.. buah kat sebelah tu langsung x layan...memasing cam pelahap kunyah ulat2 tu...siap berebut2..anak dah x kenal bapak, bapak dah x kenal mak...dah kenyang2 makan, pastu sambung membuta balik..  heheh


19 May 2013

> CUTI-CUTI PULAU TIOMAN (13-16/5/2013)




cuti2 Malaysia 13-16 Mei 2013



dan pestaim jugak bawak family cengkenit nih g pulau..
Alhamdulillah sume proses menyeludup dorg masuk hotel berjalan dengan lancar
gambar2 menyusul kendian.. hehehehe ;)



5 May 2013

> 5 MEI 2013 - SELAMAT MENGUNDI..!!!!!!!!!!!!

Bismillahirrahmanirrahim..

2:07am - 5 Mei 2013

InsyaAllah lagi beberapa jam saya akan menunaikan kewajipan untuk AFundi,,ehh salah..mengundi.. Doakan semuanya berjalan dengan lancar. Cuma yg nyampahnya...sms bertalu2 masuk..setakat 1.33am pun still lg masuk sms fitnah memfitnah. Tak perlu kot... rakyat bijak menilai..

Ehhh...

Korang lakk..???? pegi ngundi ker..?? x payah bawak anak2 bulus kot.. nanti ngan jari2 dorg sekali kne calit ngan dakwat kekal tu.. hehehe

Pilih yg betul2 berkenan tau..!! cam kat bawah nih... 

nak yang mana satu..??????????????????????? hehehe








24 Apr 2013

> YEAYYY....!! CHEEZEL & CARAMEL "ADIAHKAN" WEOLSS CUCU "TWIN"..!!


Alhamdulillah...syukur sangat2..mlm tadi 23/4/2013 (taip caption gmbr lam FB 22/4 sbb overeksaited sampai typo!)  secara rasminya, baby kepada Cheezel & Caramel OOP (out of pouch). 

Haaaaaaaaa..tau2 dah OOP...!!!! tu laaaaa akibatnya malas sangat nak hapdet belog nih. Walhal masa mula2 tau Caramel preggy ari tu, kemain eksaited ambik gambar berjuta2, siap rakam bidio konon nak abadikan detik2 yg menghepikan tu..last2 gambar tu terperam lam hp sampai sudah x publish lam ni. Tau2, publish entry pasal dah kuar..dpt twin.

Yang saya perasan baby dia OOP ni pas tgk si Caramel dok kuar makan..pastu terpandang perut dia dah kempis / slim cam biasa..terus jenguk2 lam pouch dorg...tgk ade makhluk cenonet tu lam tu.. 2 hekor..!!! Maka betuller ramalan saya sebelum nih yh dlm pouch Caramel dia ade twin joey.

Terus bancuh HPW kasik Caramel & Cheezel, ape lagi dorg serbu...masa ni saya ambik kesempatan nak kuarkan pouch tmpt baby diaekor..terus snap & rakam bidio sambil sengih2 sorang2. dontworrysayatakgila

 haaaaaaa...!!! hoverkann perasaan menimang cucu nihh!!! hahaha

Pas ambik bidio & gambar bagai, rasa cam nak lompat g tingkat atas nak tunjuk kat incek hubby gmbr twin baby tu tp perasaan terus hancur berkecai bila tgk incek hubby dah berdengkur..tsktsktsktsktskkk.. sudahnyer saya layan sorg2 perasan hepi tak terkata tu. hahahah!!!



diaekor nih xde nama lagi.. sama ada nak letak nama Malaysia or Amerika..
sebab jantina pun x tau sbb saya x pegang pun dorg lagi nak check ke ape.... 
iskk..payah tul carik nama..mengalahkan nak carik nama baby org jer.

 
gambar agak blur disebabkan diaekor nih x duk diam.. hewhwehwehewhewhew

Sebelum tu, mekasih bebanyak kepada kengkawan yg ucap tahniah..wlupun berbeza aliran dunia kehaiwanan yg mana rata2 kawan saya kebanyakkan nya menjurus kepada alam sepengucingan. Ape2pun, kita semua ttp sayangkan haiwan2.. ehhehee


sekian..bhahahah

20 Apr 2013

> AM : BIBIK MC. PM : BIBIK TERLEBIH RAJIN......




18/4/2013 - bibik ni (saya ler bibik kepada anak2 bulus tu)  g Klinik Infeksi Presint 9, Putrajaya sbb batuk & sesema x baik2 lagi. Pastu mintak MC sbb x larat nak duduk lam ekon sejuk2 yg menambah teruk batuk tu. Semalaman x bleyy tido. Tensiii!!!

Balik umh, satu hari rehat. Tp sempat lagi main masak2 tu. Cacing2 dah meronta kelaparan sbb brunch sblm g klinik tu just minum air jer & seketul wafer coklat. Siap la udang masak lemak + cendawan petang tu beserta budu patah2 cili padi. Ulam plak timun & petai..perghh!! very the kampungg!! :p



Bila malam menjelma, dah mula gelisah..mlm2 klu batuk dtg menyerang..mmg kaw2 punye. Last2 layan Cheezel & Caramel (Sugar Glider). Pastu tgk jam dah 11.30pm, tetiba dtg rajin yg x disangka2. Rasa nak mandikan budak2 tu sbb dah lame x mandi. Cuaca plak tgh panas. Agaknyer sbb sume lame dah x mandi, semua rasa x selesa. dok bergaru2. Sian gak tgk dorg. 

Since saya sakit sebulan ++ ujg thn lepas, sampai la tempoh kuarantin awal thn ari tu, baru sekali dorg mandi. Nasib baik indoor tp tu pun si Lady Rusty & LAdy Evelyn dh keguguran bulu tahap agak teruk sampai botak2 (plan nak lion cut diaekor berdua nnt). So, alang2 dah terlebih rajin..terus operasi tangkap sekor2 mandikan dorg. Semua buat muka berdebar tggu giliran, ade yg siap2 nyorok kat sudut cage paling jauh yg dorg agak2 saya x leh capai dorang. 

alahhh.. kalau takat pintu cage tu, takat pinggang saya leh lagi muat.. kwkwkwkw 

Bermula sesi mandi tgh2 malam, dengan saya sekali mandi..mandi peluhhhh..mencabar woo terbongkok2 mandikan dorg. Dengan nak ngangkat sekor. Mandi plak bukan kejap...alang2 bersyampu, biar sampai ketiak berpeluhh.. sbb kne tggu meresap dulu kat bulu dorg, pastu x leh tinggal sekor2 lam bilik air sbb syampu guna syampu kutu & syampu malaseb...

No. 1 : Chello - alhamdulillah so far dia paling senang nak mandi.. x de bunyik & time kita pegang2 tola pas sudah mandi, dia dah ready nak kne lap. 

No. 2 - Lady Evelyn @ Baby Luna (panggilan en. hubby kat dia) - yang ni paling senang nak panggil kuar dari cage sbb keje dia mmg nak kuar cage jer. Mandi alhamdullillah jugak xde masalah. Abis satu badan kene sental.

No. 3 - Cheesedale - memula jer ok...masa saya syampu. Time nak bilas2 plak, dia dah mula bising2. Dari bising2, last2 jadik hissing2..saya lak naik seriau. Maklum ler...dia nih mewarisi perangai mak dia, Lady Rusty. Agak moody & klu dah marah, x kenal mak bapak, suku sakat or 7 keturunan dah. Semua dia kasik back hand FREE, dari kaum2 dia sampai ler ke DVD player dan x ketinggalan saya sekali (tp x pernah luka lg ler setakat nih :p ). 

No. 4 - Chester - dia ni pun senang nak mandi, walaupun masa nak tangkap tu dia cam takut2. Maybe dengar sorg Abang Dedel dia meraung2 lam bilik air. Tp time mandi masa gosok2 badan dia, siap purring lagiiikkk.. si Gendut yg sangat manja! hahaha..

No. 5 - patutnya giliran Lady Rusty - tp dia dah g sudut palinggg ujung cage. X larat nak terbongkok2 hulur tangan sbb dengar dia dah bising2 dah. Kang x pasal2 kne cekau. Minah tu bukan takut ngan weolsss.. weolsss yg takut ngn dia klu time dia dtg angin tu.. huhuhu.. Lagi pun saya dah surrender nak mandikan dia mlm tu..baju dah basah lencun dek peluh..lap2 muka pun x kering peluh...dengan panas berkurung lam bilik air kecik tu mandikan dorg. Dengan cuaca pulak mmg skrg tgh panas siang malam. Betul2 cam sauna..

So kira esok hutang mandikan dia sekor jer la..cage pasir sume dah tukar..

Keje2 memandikan dorg settle 12.30 pagi...!!!!! macam x percaya pada pencapaian & keupayaan diri sendiri... hahaha




1 Apr 2013

> ISTILAH MAKANAN YANG BERKAITAN DENGAN DAGING KHINZIR @ VAVI (SEBUTAN LEMBUT SKIT) :p

Entry ini berkaitan dengan haiwan jugak tp haiwan yg x halal utk dimakan. Semoga dpt menjadi panduan buat kita. Sumber credit to (FB rumahtanggakeluargamuslim)

Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan.



Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine. Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:


1. Pork            :Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine        :Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog            :Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar           :Babi liar.

5. Lard            :Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon        :Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham           :Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow            :Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk    :Susu babi.

10.Pig          :Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine     :Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.






Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.
Mencari yang halal itu FARDHU