☛ FOLLOWERS

20 Apr 2013

> AM : BIBIK MC. PM : BIBIK TERLEBIH RAJIN......




18/4/2013 - bibik ni (saya ler bibik kepada anak2 bulus tu)  g Klinik Infeksi Presint 9, Putrajaya sbb batuk & sesema x baik2 lagi. Pastu mintak MC sbb x larat nak duduk lam ekon sejuk2 yg menambah teruk batuk tu. Semalaman x bleyy tido. Tensiii!!!

Balik umh, satu hari rehat. Tp sempat lagi main masak2 tu. Cacing2 dah meronta kelaparan sbb brunch sblm g klinik tu just minum air jer & seketul wafer coklat. Siap la udang masak lemak + cendawan petang tu beserta budu patah2 cili padi. Ulam plak timun & petai..perghh!! very the kampungg!! :p



Bila malam menjelma, dah mula gelisah..mlm2 klu batuk dtg menyerang..mmg kaw2 punye. Last2 layan Cheezel & Caramel (Sugar Glider). Pastu tgk jam dah 11.30pm, tetiba dtg rajin yg x disangka2. Rasa nak mandikan budak2 tu sbb dah lame x mandi. Cuaca plak tgh panas. Agaknyer sbb sume lame dah x mandi, semua rasa x selesa. dok bergaru2. Sian gak tgk dorg. 

Since saya sakit sebulan ++ ujg thn lepas, sampai la tempoh kuarantin awal thn ari tu, baru sekali dorg mandi. Nasib baik indoor tp tu pun si Lady Rusty & LAdy Evelyn dh keguguran bulu tahap agak teruk sampai botak2 (plan nak lion cut diaekor berdua nnt). So, alang2 dah terlebih rajin..terus operasi tangkap sekor2 mandikan dorg. Semua buat muka berdebar tggu giliran, ade yg siap2 nyorok kat sudut cage paling jauh yg dorg agak2 saya x leh capai dorang. 

alahhh.. kalau takat pintu cage tu, takat pinggang saya leh lagi muat.. kwkwkwkw 

Bermula sesi mandi tgh2 malam, dengan saya sekali mandi..mandi peluhhhh..mencabar woo terbongkok2 mandikan dorg. Dengan nak ngangkat sekor. Mandi plak bukan kejap...alang2 bersyampu, biar sampai ketiak berpeluhh.. sbb kne tggu meresap dulu kat bulu dorg, pastu x leh tinggal sekor2 lam bilik air sbb syampu guna syampu kutu & syampu malaseb...

No. 1 : Chello - alhamdulillah so far dia paling senang nak mandi.. x de bunyik & time kita pegang2 tola pas sudah mandi, dia dah ready nak kne lap. 

No. 2 - Lady Evelyn @ Baby Luna (panggilan en. hubby kat dia) - yang ni paling senang nak panggil kuar dari cage sbb keje dia mmg nak kuar cage jer. Mandi alhamdullillah jugak xde masalah. Abis satu badan kene sental.

No. 3 - Cheesedale - memula jer ok...masa saya syampu. Time nak bilas2 plak, dia dah mula bising2. Dari bising2, last2 jadik hissing2..saya lak naik seriau. Maklum ler...dia nih mewarisi perangai mak dia, Lady Rusty. Agak moody & klu dah marah, x kenal mak bapak, suku sakat or 7 keturunan dah. Semua dia kasik back hand FREE, dari kaum2 dia sampai ler ke DVD player dan x ketinggalan saya sekali (tp x pernah luka lg ler setakat nih :p ). 

No. 4 - Chester - dia ni pun senang nak mandi, walaupun masa nak tangkap tu dia cam takut2. Maybe dengar sorg Abang Dedel dia meraung2 lam bilik air. Tp time mandi masa gosok2 badan dia, siap purring lagiiikkk.. si Gendut yg sangat manja! hahaha..

No. 5 - patutnya giliran Lady Rusty - tp dia dah g sudut palinggg ujung cage. X larat nak terbongkok2 hulur tangan sbb dengar dia dah bising2 dah. Kang x pasal2 kne cekau. Minah tu bukan takut ngan weolsss.. weolsss yg takut ngn dia klu time dia dtg angin tu.. huhuhu.. Lagi pun saya dah surrender nak mandikan dia mlm tu..baju dah basah lencun dek peluh..lap2 muka pun x kering peluh...dengan panas berkurung lam bilik air kecik tu mandikan dorg. Dengan cuaca pulak mmg skrg tgh panas siang malam. Betul2 cam sauna..

So kira esok hutang mandikan dia sekor jer la..cage pasir sume dah tukar..

Keje2 memandikan dorg settle 12.30 pagi...!!!!! macam x percaya pada pencapaian & keupayaan diri sendiri... hahaha




4 comments:

  1. Wahh banyak nya cat.. Papa ada 2 ekor aje..
    Dok Putrajaya upenya sama la kitew.. Kalau berminat bela GP, Papa ada babies for sale.. Roger² la nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat 5 ekor jer la..lebih2 dah x larat dah,..hehehe...

      laa...Putrajaya jgk rupanya..ok2.. klu dpt lesen dr hubby nak bela natang lain, nnt saya roger.. bela Sugar Glider 2 ekor ni pun dekat 2 thn baru dia kasik..hahahaha

      Delete
  2. mandi malam?? huhuu...tak sejuk ke anak2

    kite kalo mandi start dlm kul 10 kang azan zohor baru siap huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mandi air panas..ehh salah..air suam...bape kali masak air hari tu.. tetiba rajin punye pasal..walhal byk jer masa wiken ptg2 nak mandikan dorg tp sebab malas khennn..hahah

      Delete

meowwwinggggg