☛ FOLLOWERS

7 Mar 2011

=*_*= LADY RUSTY ON SPEUTERING DAY 6/3/2011 : PART 1 =*_*=

Alhamdulillah semalam 6/3/2011, Lady Rusty @ Rusty @ Mek Tot dah selamat dikembirikan di [HONEY PETSHOP] >< kul jam 5pm++ setelah seharian menunggu dgn penuh kesabaran dr 9.45am tu.

Dah ler semalam plak haku x sihat, dengan sakit perutnyer, sakit belakang/pinggang & sakit kepala sbb x cukup tido (mlm tuh pulun buat bhn2 utk Bihun Soto bekpes family in law kat umh supaya pagi2 tuh haku bleh kuar umh awal utk program neh, takut ramai org plak nnt kan.). Tapi kita just merancang, pagi2 tuh pas subuh..haku sambung blk goreng pegedil & siapkan bhn2 yg lain sbb MIL plak setat x sihat balik. Tuh pun nasib baik MIL haku tlg buat mende sikit2 yg dia larat . Sian plak haku tgk dia, cam ngantuk tp senonyer x stabil lg kalo nak berdiri sgt, sementara SIL plak kul 8am still x bgn2 lagi. iskkk...apakah?????? *masa nih teringat bestnyer kalo anak2 sedara haku ade, ringan tgn xyah suruh2 @ mintak tlg, dorg sendiri offer tanye nak buat ape. Haku lak, xkan nak tinggalkan kje separuh jln settlekan bekpes utk tetamu dtg esp Mak Ngah incek hubby yg dtg dr Johor. Mmg kelam kabut skit pagi tuh, nak fikirkan nk kuar awl lg, kje x siap2 lg.. :-s  *out topic skit aka luahan perasaan :p. 

Dah settle sume persiapan utk bekpes & smpt bekpes alas perut, sudahnyer kul 9.30am++ baru haku & incek hubby kuar umh. *Adoiihhh..! Sampai Honey Petshop tuh, tgk agak ramai jgk la yg dh menunggu. Terus haku letak borang kat kaunter.

Masa kat sane, haku jumpa member yg haku knl lam FB jer cam Kak E, Keen, Farahliza, Papa Hero & family plus Hero sekali (x sangka kebetulan dpt jumpa Hero yg selama nih buat air mata haku menitik bila baca blog psl dia). Tak ketinggalan, sahabat lama PF dulu, Mira yg dulu pnh rescue sekor kucen yg matanya cam dah nak terjojol kuar. Bila dah jumpa dorg, xde ler haku buhsan sgt sbb dah jumpa kwn nak sembang2 cuma yg x selesa masa tuh haku dah setat x sihat. Tapi demi nak kembirikan Rusty, haku gagahkan jgk menahan sakit sepanjang hari.

Berbalik pd cite td..*dah melalut ke laut dah haku nih, Rusty sepanjang kat sana, dlm carrier mmg dia nmpk senyap & baek jer. xde bunyik langsung tapi ada time haku usap2 kepala dia, dia dok "mengaum", hissing, moody & gigit tgn haku, tang gigit x ler sakit mane pun tp akhirnya haku dpt jugak signature free dr dia. Tuh pun nasib baik pagi tuh haku smpt potong kuku dia. Kalo x, rasanya ari tuh kesan cakaran dia sure lg mendalam.

Dekat2 turn Rusty tuh, haku terpaksa plak call incek hubby suh antar blk kejap sbb ade emejensi. Adoiiihh...mcm2 dugaan. Pecut blk umh, pastuh pecut lg blk ke Petshop. Kalah Ex-furrlow-rest/explorace daa. Semasa proses spay Rusty tuh, haku berkesempatan amik gmbr & video dia wlupun hp low bat..pastuh amik video guna camera, pun bat low & kejap2 memori full. *haihhh..brp byk dugaan ari nih daa..??? Rasa nak bertukar ijau plak haku time tuh. :-s Nasib baik time tuh haku bwk Bang Erik @ hp Sony, bat dia still byk lg. So blh cover amik gmbr guna hp tu. 

Dan petang tuh..Rusty merupakan peserta terakhir utk program tuh wlupun seingat haku ade 2-3 kucen yg dtg selepas haku. **Eran plak haku nehh... Apa2pun, haku lega sbb semua dah settle. Berdebar pun ye sbb nih 1st time haku akan jaga female cat lepas operation cam nih. So, member2 lam FB ler tmpt haku bertanya psl penjagaan dia. 

Nih antara gambar2 dia yg haku amik guna Bang Erik @ hp Soni haku tuh. Gambar lam Bang Sams @ camera samsung  x haplod lg sbb incek hubby pinjam nak transfer gambar katanya.  


aksi  dia ms menunggu giliran seharian kat sana



DAN OPERATION PUN BERMULA. 
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..







proses menjahit luka yg terakhir. 


GAMBAR RUSTY DAH SAMPAI UMAH

cam yg haku cite kat wall FB, dia monyok & still lemah lg.
Sian plak haku tgk, siyess, rasa cam nak nanges pun hade!!! 
So, pas letak dia lam 3 tier cage yg haku dah remove stage dia, 
haku biar jer dia berehat. Mkn & minum pun still 
x bleh lg kasik time tuh. 

pasir haku dah ready siap2.

kul 1am++ haku bgn rebus dada ayam dia.
sbb blk tuh pas mkn & kemas2 ape yg patut, 
haku tertido dpn tv pas mkn ubat. 
ayam masak jer, haku terus potong kecik2 nak kasik dia mkn
TAPI...malangnya, dia x sentuh langsung pun ayam tuh, 
haku letak dpn dia, dia paling tmpt lain.
Haku try force feed dia, dia luwek blk aym tuh.
Air pun haku terpaksa guna syringe. 
*masa tuh dah menitik2 air mata haku bila teringat 
blk pasal dia kalo part makan. *nnt la haku cite,. :"( .


Luka dia yg haku smpt snap pic...

kamoo jrg berkeadaan cam neh, salu kalo mammeh 
panggil nama kamoo, cepat2 kamoo dtg mintak
gosok, Bila tgk kamoo dlm keadaan cam neh, 
dada mammeh sebak, air mata mammeh dh bertakung.
mammeh tau kamoo tgh sakit. tp bertahan lah yer sayang..


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
Rusty syg, mammeh hrp kamoo cepat2 sembuh yek.
nnt mammeh kasik dada ayam lg, 
mkn sampai kenyang. x yah share2 dgn yg lain.

Ape2 pun yg mammeh buat neh, bukan saja2
nak sakitkan kamoo, bukan nak dera kamoo.
TAPI sbb mammeh syg kamoo. xnak kalo kamoo terlepas
lagi, pastuh buat kje jahat kat luar, blk2 bwk baby lg..
pastuh beranak 4-5 ekor cam dulu. 
mammeh takut x mampu nk jaga zuriatmu yg akan dtg.
cukuplah selama nih mammeh bodoh x de ilmu 
masa menjaga kamu, x tau yg spay itu dibolehkan.

mammeh syg kamoo, lebih dr segala2nya..
*sambil amik tisu... :'(

=*_*= SIAMESE CAT FOR ADOPTION (FEMALE) =*_*=

copy-cat dr Petfinder:


Hi All,

Last Saturday, whilst at Klinik Kembiri for spaying strays under 'Snip Program', me and CikLola managed to rescue two beautiful siamese cats. Both are females and one of them had just given birth! Imagine the cat gave birth in a very cramped cage with more or less than 10 cats inside. I was afraid for the babies safety so I pleaded with the Officer in charge to let me have them. After much pleading and coaxing, I managed to rescue the two siamese cats. There are still a lot of beautiful semi long haired cats at SPCA. Please save them before they are Put to Sleep (PTS). 

Back to the story, anyone interested to adopt the siamese cats please contact me (kak Nurul) at 012 611 3258. However the siamese with babies will remain with me first until her babies are bigger. The other one may go first. Both are chocolate seal point siamese with the bluest eyes you have seen.

Please give them a home. Also an adoption fee of RM15.00 will be imposed as this is the amount I paid to DBKL for their release.

Thank you.



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
gambar xde sbb iklan tersebot haku copy-cat dr Petfinder.
tp kalo x silap, ade pic kucen tersebot ciklola tag kat haku nyer FB
tp x bleh nak save pic tuh sbb dr 2-5pm, FB kat
opis haku nih kne block!!. tp kucen tersebut mmg sgt2 lawa!!
utk keterangan lanjut, bleh hubungi kak Nurul kat no hp di atas.