☛ FOLLOWERS

31 Oct 2012

> DEMAM + JANGKITAN FUNGUS DI MUKA & DEMAM BALIK



DEMAM + JANGKITAN FUNGUS DI MUKA

Kisah 2 mggu lepas saya demam 5 hari, lepas tu kulit muka abis mengelupas,
merah, gatal2, pedih2 & bila check kat doc, doc ckp kne fungus.
part cuci muka x yah cita. Ibarat cam pompuan lam iklan pencuci muka tu,
muka just jirus air gitu2 jer, pencuci muka langsung x bleh sentuh.
pastu x bleh keringkan muka, kne bg kering sendiri.
Proses nak keringkan muka lagi seksa,
gatal toksah cakap. Rasa cam nak kikis & garu guna pisau cukup..
Huarghh!!!!!!! tensen giler time tu..
rasa ngeri bila nak tgk muka sendiri dlm cermin.

Last2 bila dah makin teruk sampai x blh nak jumpa orang (malu woo)
kitorg pergi klinik kulit. Bila doc ckp kne fungus,
Persoalan pertama dari mulut incek hubby kat doc,
"..sebab ade bela pet / haiwan cam kucing ker, doc?.."

doc ckp x semestinya, fungus ada kat mana2 & sapa2 boleh kena klu kulit sensitif.
Saya lega... sbb bukan disebabkan kucen.
nak2 pulak masa tu saya lak baru 2 mggu bela Sugar Glider.
Wlupun biasanya x kira natang ape, lepas pegang dorang mmg saya sentiasa cuci tangan
& jaga kebersihan. Dapat la MC sehari, lagi 2 hari saya cuti sendiri.
Hari selepas tu saya g keje, semua terkejut tgk muka saya.
Tapi at least nampak la yg saya betul2 cuti sbb sakit..
siap ade bukti tu... huhuhuhuu


G klinik tu, dpt laa cream utk sapu.
Mmg berkesan, dlm 3 hari jer saya sapu, kulit dah makin baik.
Alhamdulillah. Mula2 tu ingatkan sbb makan antibiotik ker ape 
tp seingat saya, saya x pernah allergic kat mane2 ubat or mknn laut.
semua belasah jer. 
Sekarang muka dah ok dah, pegi keje pun pakai bedak amoi jer..
dah katanya pemalas nak mekap2, so hari tu xde ler muka jadik cam tu sbb 
bertukar mekap2 baru. heheh


DEMAM BALIK
itu kisah 2 mggu lepas, mggu ni lak saya demam balik..
adoiiyaioioioioioi...!!
hari ni masuk hari ke-2 demam
bukan demam cam biasa tu..rasa demam kali ni pelik lak.., 
tp kejap badan panas membahang,
dlm opis saya siap berkipas2 kepanasan.
kejap sejuk giler sampai menggigil2.
asal time batuk jer, kepala jadik sakit berdenyut,

Senin mlm selasa, balik keje saya terus tido dari kul 8.30pm tu,
kipas dlm bilik mmg x nak on. sejuk giler walhal skrg ni Bangi cuaca tgh membahang.
Saya boleh lena sampai la tersedar kul 11.00mlm,
time tu baru terasa panas giler.

terus turun tkt bawah, rupanya incek hubby tertido dpn tv.
mlm tu saya tido menggigil2 tp malas nak kejut dia. 
kesian plak tgk keje penat2 nak kacau tido dia lak.

Selasa pagi, saya ambik cuti emergency wlupun dah serba salah sbnrnya.
Rasa serba salah tp nak buat mcm mana. 
Terpaksa khennnn..>!
So, hari ni saya g jumpa doc & doc ckp tekanan darah saya agak tinggi.
Lepas ni kne jaga makan la pulak wlupun dlm kepala otak ni dah terbayang2
asam pedas daging yg kwn2 incek hubby mintak masak
sbb hari tu budak2 bujang kawan dia dpt daging korban.
So, pasni just makan buat rasa jer la.. huhuhu

Harap laa pasni baik dari demam.
Bukan apa, bila saya demam, secara otometik saya risaukan anak2 bulus.
Kucen & sugar glider.
Sapa nak cuci cage dorang, sapa nak tukar pasir dorang, 
sapa nak bancuh HPW & potong buah utk SG 2 ekor tu,
bla..bla..bla...mcm2 saya fikir.
Incek hubby mmg ade tp jarang ade kat rumah, 
balik keje pun kdg2 kul 3-4am, 
pagi lak kne g awal plak. 
sebolehnya saya x nak susahkan dia 
kecuali betul2 x larat sangat. 

terima kasih hubbyku, jasamu ku kenang.. ;)






24 Oct 2012

✍ PHATCAT PINDAH BLOG BARU




❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..
xde wordless wednesday ari nih..heheh..
1st day keje ari ni, pas cuti emerjensi dari ari Jemat lepas.
semua gara2 muka merah,
mengelupas,
pedih,
kulit tegang,
dan paling dasat, gatal yg amat sangat...!

dari area T Zone - dahi, pipi & bawah dagu.
haru lagi sadis jer bila tgk muka sendiri lam cermin.
senang cakap..


NGERI...........!!!!!!!!!!


tapi skrg dah makin ok, 
x mengelupas wlupun masih merah & gatal2.
Doc ckp kne fungus..
tp bukan disebabkan pets. 
Fuhhh... lega..

tapi....tanak cite pasal tu..
just nak inform, saya dah pindah blog baru.

byk sebab kne buat blog baru tu (chewahh)

salah satunya, 
dah gibap (give up) menyetting width untuk entry & gambar, 
bila setting2 seme asik lari..
x jauh mane pun tp x larat nak kejar..

ok melalut!

klu perasan, blog skrg ni, 
gmbar2 mmg seme kecik2.
klu ejas kasik besar, 
image jadik terkuar dari landasan idop.
bila dah try setting2 x ok jugak, 

Sayang sbnrnya blog ni, byk kenangan2..
tp bila bukak, byk gambar2 arwah Wiwi dlm tu..
buat saya sedih sangat2, rasa rindu dia sangat2.
Satu2nya kucing yg byk merubah kehidupan & pandangan 
saya terhadap kucing
last2 nekad buat keputusan kne wujudkan 2nd blog ni..
so lepas ni akan update semua entry2 pasal anak bulus kat blog satu tu ler yerr.. 


satu tu jer pun sbbnyer.. thehehe
yg td ckp byk sebab tu, 
sesaje jer konon nak kasik cam gempak..
hahahhaa..!!
wlu ape2pun, 
hrp kengkawan pencinta haiwan sudi2 laa menskodeng blog tu..
siryes xde bayaran dikenakan..
klu nak mempolowww, 
laaaaaaaaagiii sangat dialu2kan..
hehehe 

blog tu dlm proses setting2 ape yg patut, 
so still ade lagi yg x complete nyer..
faham2 jer ler ekk..

ni link nyer...




23 Oct 2012

> LADY EVELYN @ VIVI KEMBIRI @ KLINIK HAIWAN DAN SURGERI, TAMAN EQUIN, SERI KEMBANGAN (22/10/2012)

25/09/2012 - Selasa baru kitorg g ambik makcik ni kat klinik. Delay 2 hari sbb sepatutnya ambik ahad malam tp memandangkan kitorg sampai dari penang kul 9 baru jejak rumah, terpaksa la postpone ambik dia. Tak sempat & kelam kabut kalau nak pergi jugak mlm tu. Sian kat encik hubby plus masa tu ada masalah kat penang yg dah ditakdirkan berlaku kat saya. T_T

So, petang Selasa tu kitorg pergi ambik dia. Kejap jer, dah settle payment utk boarding dia (sepatutnya free tp sbb tambah 2 hari, so kne bayar utk boarding 2 mlm tu jer la). 

Sblm balik, incek hubby ajak singgah Dominos Pizza yang dekat jer ngan klinik tu, dan macam biasa, makcik nih kalo masok kete jer sure WAJIB dia nak melepassssssssssssssssssss...!!

Kelam kabut stop depan Dominos tu & mintak niuspeper dari incek hubby. Sebenarnya niuspaper tu plak tertinggal kat umh. Last2 terpaksa mintak kat kedai tepi Dominos tu. Nasib baik ade bawat wet tissue utk lap2. Kete plak incek hubby pas clearkan sblm hantar cuci 2-3 hari sblm tu. Mmg haruuuuuu..

Sementara tggu incek hubby order Dominos tu, saya lak sibuk spray air freshner lam kete. Sebab bau dah semerbak ngan pepium orijenel khennnnnn...

Sampai2 jer kat umah.. terus letak makcik nih masuk lam cage besar tu. Bila dah masuk dalam tu, sekor2 lak tu, mula laaaaaaaaa dia gelisah sbb tgk yang lain dok lari2 lam bilik, dia lak terkurung. Xpe la kann.. utk seminggu jer lam tu kne kuarantin. Kang dok bergomol2, bergusti sesama lain, terburai lak isi perut tu kalo jahitan terbukak. Omaiiiiiiiiiiiiiiiiii Gambar2 makcik nih berpantang kat umah.


Meh skodeng gambar2 makcik nih yg baru saya nak hapdet dlm belog nih...huhuhu


 mula2 ok ler, dia dok diam.


 pastu x sampai setengah jam, mata dah melilau tengok yang lain dok lari2 lam bilik


 ni kesan2 pas kne operate.. luka dia dah kering.


 haaaaaaaaaa khenn!! dok kne goda2 yg kat luar cage tu, mula la dia x tenang


 saya marah dia..heppp22...heppp22 dia...
baru reti dok diam.. tp kejap jer.. x makan saman..


 mula laa tunjuk manja dia..nak goda2 supaya saya kasik dia keluar cage..
hhhahahha.. mammeh x makan rasuah k..heheh




tuuuu tangan yg x reti diam tu.. dok cuit mende ntah atas lantai...
pastu dok ulang alik lam cage..hhhaa..
gambar last muka mintak kesian x menjadik ok..eehehe..


Alhamdulillah..rasa bersyukur sangat2 sbb proses spay dia kali ni berjalan dengan lancar. Saya cuma risau takut keadaan dia sama macam masa saya spay Lady Rusty tahun lepas. Seminggu x nak makan & saya terpaksa force feed dia. Badan dia mmg mendadak kurus sampai nampak shape melengkung kat blkg dia. Tapi Alhamdulillah, budak nih siap golek2 lam cage lagi. So selama dia berpantang tu, saya kasik wetfud campur ngn BW.  

Insyaallah dia nih anak bulus last dalam rumah saya. Rasanya dah x mo dah tambah2 lepas kehilangan Wiwi ari tu. Saya dpt dia ni pun pemberian / hadiah dari seorang kawan yg sangat2 baik ati. Thanks to kak Nurul. Semoga dimurahkan rezeki semuanya. Amin ;)




21 Oct 2012

> LADY EVELYN @ VIVI KEMBIRI @ KLINIK HAIWAN DAN SURGERI, TAMAN EQUIN, SERI KEMBANGAN


Baru nak update pasal budak kecik nih.. Ehhh..dah tak kecik dah..dah setahun ++. Besar dah..betapa kejap masa berlalu. Masa dia "dihadiahkan" kepada saya oleh Kak Nurul, dia baru jer dlm berusia agak2 dlm 3-4 bln jer. 

So, sebelum perkara2 normal yg kucing belum dikembiri berlaku pada dia iaitu memekak siang malam, kencing merata & stress nak membohsiakan diri, saya hantar dia ke KLINIK HAIWAN DAN SURGERI, TAMAN EQUIN untuk dikembiri. 

So, pada 19/9/2012 (Rabu) saya dan incek suami hantar dia ke sana & ambik dia balik lepas kitorg balik dari Penang sempena konvo anak sedara kat USM. 

So, memandangkan dia nih dah lame x mandi, dah bau pekasam, 2 hari sblm tu saya mandikan dia. Kasik wangi2 skit. Proses memandikan dia alhamdulillah berjalan dengan lancar (ehh apsal ayat ni sangat skema???). Dia x byk buat hal / meraung / meronta2 memandangkan saya mandikan dia dengan air suam. Hahh!! Kelaskausemahh!! Ptg2 mandi air suam!! Cam nak patah pinggang mandikan dia, Chester Gendut ngan Lady Rusty, otai lam umah nih. Lagi 2, Chello ngan Cheesedale saya postpone sbb x larat dah nak membongkok lama2 lam bilik air. 


Bahan2nya seperti di atas yer fuan-fuan...hahaha
saya perap & mandikan dorg ngan syampu Machiko (sbb dh lame x mandi)
& syampu Malaseb sbb mcm ade tanda2 nak kne fungus balik. 
Dalam 10min jgk ler perap dan terperap bersama dorg dlm bilik air nan sempit itu.


gamba semasa proses pemerapan dijalankan.

INGAT!! 
JANGAN sesekali meninggalkan kucing anda yg dimandikan esp dengan syampu seperti Malaseb
ini tanpa pengawasan.!! Kucing berkemungkinan rimas dengan keadaan basah dia 
& mungkin akan bertindak menjilat2 badan dia. Bahaya tuu!!

dah siap 10 minit...boleh bilas cam biasa.
pastikan anda x menjirus air direct ke kepala
& elakkan air dari memasuki telinga anak bulus..
Just basah gitu3 jer kat kepala dia..


dah nak kering. Dia jer yg lame skit nak keringkan bulu.
Ni kering sendiri. Klu saya guna hair dryer, mau x cukup tanah carik space nak menyorok. hehe
pas keringkan bulu dia, saya potong kuku & cuci tinge sekali.
Potong kuku tu sbg langkah2 awal mengelakkan dia mencakar org2 kat klinik tu..
Mane la tau, kot dia panik tgk jarum, terus meroyan on de sepoottt =))


hari kejadian. Budak nih dah wangi, ready masuk carrier, 
dah nak g klinik dah tp incek hubby suh tukar carrier plak..
carrier besar ni x muat klu letak tmpt duduk saya kt depan katanya.
Alaaa baru nk rasmikan carrier baru tu..


tgk dah ready masuk siap2, x yah paksa2 lg tu..


last2 masuk carrier ijo nih. kecik skit tp tuk kucen saiz small or medium, ok laa..
gmbr2 terkuar dr lam carrier tu masa lam kete,
kitorg berenti isi minyak jap,
tu yg try bukak penutup tu.
sibuk jugak dia nak keluar..tp x bising cam mulut arwah LADY EOWYN @ WIWI dulu ...
dia asal masuk kete nak g klinik or boarding mmg cam mulut mak nenek..hehehe
ehh x bleh cite byk2 pasal Wiwi, kang syahdu melalak plak tingat dia..
ok balik pada motip asal..!!


Dah sampai klinik tu, ni ler dia punye penyambut tetamu.
Odd eye cat yg sungguh menjadi idaman kalbu sejak dulu lagi..
x ingat plak nama dia sapa.


Lame jgk menunggu masa tu, ade kes emerjensi katanya.
So sempat borak sikit2 ngan Misi Rizal.
Sesambil tu cuci mata ngan brg2 lam kedai & main2 ngan budak nih..





 satu tips : Kalau bawak kucen korang g jumpa vet, seeloknyer biar laa letak dlm carrier. 
Jangan lepas lam klinik cam tu jer. Sama ada kucen korang berpenyakit / berkutu / berfungus or 
kucen orang lain yg berpenyakit cam tu jugak. 
baik mencegah dari mengubati. Tu juga utk mengelak kucen2 korang dari tetiba bergaduh plak.
Juga mengelak kucen korang dari stress or kencing / berak merata lam kedai tu.
haaaa kan haru biru nnt... hihihi


ni pun penyambut tetamu lam klinik tu. Kucen berkaki 3, ikut cite Misi Rizal, kaki dia kne gangren 
masa mak dia beranakkan dia sbb terbelit ngan tali pusat. So x dapat diselamatkan.
(klu x silap jalan cite la sbb dah lame baru nak publish entry nih)
huwawwawa


time utk jumpa vet. Ni Dr. Hezri klu x silap. X sempat nak berkenalan @ ingat nama vet kat situ. 
hehehe.. Budak ni time jumpa vet ok plak dia makan pil tablet.
Salunya, dia nih laa yg hazabbbbb sekali klu bab2 kasik ubat.
Dah tu pandai lak tu luwek @ muntahkan balik pil tu.

Masa nih vet deworm & deflea dia kot... Vaksin plak akan dibuat lepas dia operate.


 cite pas dia kembiri akan bersambung nnt. jam dah nak kul 4am (21/10/2012)




jumpa lagi naaa..>!! 









17 Oct 2012

> BLOG BARU @ 2ND BLOG UNTUK ANAK-ANAK BULUS


selamat datang ke blog baru..
byk sebab kne buat baru nih (chewahh)

salah satunya, dah gibap (give up) menyetting width untuk entry & gambar, 
bila setting2 seme asik lari..x jauh mane pun tp x larat nak kejar..

ok melalut!

klu perasan, blog yg 1st tu 
klik SINI klu x tau lg, gmbar2 mmg seme kecik2.
klu ejas kasik besar, image jadik terkuar dari landasan idop.
bila dah try setting2 x ok jugak, 
last2 nekad buat keputusan kne wujudkan 2nd blog ni..
so lepas ni akan update semua entry2 pasal anak bulus kat blog nih ler yerr.. 


satu tu jer pun sbbnyer.. thehehe
yg td ckp byk sebab tu, sesaje jer konon nak kasik cam gempak..
hahahhaa..!!
wlu ape2pun, hrp kengkawan pencinta haiwan sudi2 laa menskodeng blog ni..
siryes xde bayaran dikenakan..
klu nak mempolowww, laaaaaaaaagiii sangat dialu2kan..
hehehe 




pssttttttt : dlm proses nak setting layout & import blog. InsyaAllah mana2 yg saya dah add lam list blog tu, akan dikekalkan..heheh 





✍ RABU NAN MENGANTUK...✍

CHESTER : ngantuk arrr mammehhh...
bestnyer kalau dapat sambung tido nih..

Zzzzzzzzzzzzzzz........