☛ FOLLOWERS

28 Sep 2011

=*_*= GAJI SUDAH..!! SHOPPING BRG2 ANAK BULUS YEAYYYY..!!! =*_*=


Mammeh sudah gajii!! - Sure ank bulus melompat keriangan.. Saat ditunggu2 oleh mammeh anak bulus berselang 2-3 hari lps shopping kali pertama (shopping?? mcm la ko punye bajet beli penuh satu troli!!! :p ), haku dgn semangatnya shopping brg utk anak2 bulus. 

Antara brg2 yg terpaksa dibeli:-
  1. Syampu biasa - siryes titisan terakhir pun xde dah lam botol syampu dorg.
  2. Syampu Anti Flea - bebudak dh lame x mandi, sure ade parasit2 x diingini hinggap kat dorg.
  3. mknn Boo (budgie haku yg tinggal sekor ala duda kesepian tu) - pun dah abissss..
  4. ehhh..tu jer... *HAHAHHAHAH*


25/9/2011 - Shopping @ Petshop Pakcu



syampu nih wangi tau!.. ehh..ade cop HALAL lg tuuu..!! ;)




 syampu Anti Flea nih bau dia agak kuat, 
cam bau syampu Anicide yg haku pnh guna utk dorg dulu2,
tp syampu tu dah xde dah jual skrg nih.
Tapi bau syampu anti flea ni mengkompidenkan haku
yg sume parasit2 akan mampssss.. =))


kedua2 syampu Petdiatric Oxyzen (RM19.90) ngan
syampu Juz Catz (RM14.90) nih beli dr [PAKCU PETSHOP] 



27/9/2011 - Shopping @ World of Pets, Sek. 7 BB Bangi

 pestaim beli cat grass tp ntah bile nak beli tanah utk tanamnyer..
ikut pengalaman2 yg lalu, anak2 bulus kalo dpt rumput, 
sume cam histeria. Berebut2 siap bertolak2 lg tu.
dpt BW or RC or wetfud or dada ayam rebus pun x cam tu sekali.
pastu sesi cuci perut aka muntah beramai2 akan berlaku,
so pas mkn rumput kne alert ade x mende ijo dorg kuarkan :p


last beli, mekanan Boo..RM7 seperti dlm gmbr.


 dpt majalah fereeee tp x smpt nk baca lagi
*rajin ker nak membaca nyer?????*
heheheh



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
ehhh mende tu jer pun haku beli tp bajet cam shopping besar..!!
pasnih skodeng smp dapat sambar carrier tu plak..
ngan tambahan hammock cam nih.. :p




=*_*= HAGEN CABRIO CARRIER - MANE NAK CARIK REGA MURAH2???? =*_*=


Nih la menda yg buat haku tergila2 bayang sepanjang hari nih. Sambil wat keje, sambil tu kejap2 nyoroks2 menggugel sana sini. Walhal agak bz time tu. Cam x sabar2 jer perasaan nih nak sambar satu bajet mcm kau byk duit bln neh walhal sambar BW 24kg + pasir 2 karung

Yang haku jumpa ade 3 kaler cam bawah nih...rega plak so far yg haku jumpa RM130 seketul. Maybe ade yg lg mahal or murah, wallahualam. 

Haku nak sangat mende nih bukan apa, sbb dah tgk secara L.I.V.E mmg superbbbb kebaboooom bentuknyer. Dan yang plg penting, kukuh sbb bleh masukkan 2 hekor gendut tu sekali gus ku kira muat kot.

Skrg yg ade kat umh ade 2 jer carrier & kohang bayangkan tiap kali nak boarding 6 hekor tu (skrg dh 5), terpaksa sumbat 3 hekor 1 carrier [Wiwi (S) + Rusty (S) + Chello (L)] , 2 hekor carrier yg lg satu [Cheesedale (XL) +  ChiChi (L)] & si Chester (XL) yg x mampu utk disumbat lam tu terpaksa diriba jer. Nasib baek mamat tuh adalah kucen yg plg cool kalo compare dgn yg lain. Kalo x, masak jugak kalo kne cakaran asmara sepanjang perjalanan ke Sg. Besi tu. 

Atas sbb2 tu la haku perlukan carrier ni, lgpun bleh pasang kat seat belt utk elak dr terjatuh. Byk lg Qkelebihan mende tu bleh skodeng kat [ VIDEO KAT SINI ]

pink + kelabu tp haku tanak kaler neh..dah ade..


oren + kelabu = haa..!! yg neh haku berkenan ;)



maroon + kelabu pun lawa gak..
klu x silap, member PF dulu, [ NANA SABAH ] ade kaler cenggini.. ;)
dia bwk ank bulus dorg blk Sabah guna nehh..
tol x Nana???? hehehe..


lg superKUL bila ade bekas mknn besar cam nih..


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
esok nak try kol mamat yg jual tu, kot2 ade lg rega murah ;)
sbb ade sorang member PF / FB nak carik jugak..
if korang ade kuntek person @ knl org yg ade jual mende nih, 
sila la rajin2 inform ekss... 
hehehehe



27 Sep 2011

=*_*= SKODENG CARRIER, TERJUMPA INI................ =*_*=

hari ni keje menggugel Cat Carrier..al kunun berangan nak beli brand [HAGEN CABRIO YANG MACAM NI] tp terjumpa lak cage cam kat bawah neh... Cool & best jer tgk org tu buat.. sangat la rajin utk berangan ke-best-an bila sudah memiliki rumah senirik + laman belakang yg super duper luas supaya bleh buat cam orang tu. Tapi, buat masa nih setakat berangan jer la dulusss.. ntah bile nak ade ghumah senirik.. 

Ape2 pun layan gmbar2 di bawah.. kalo nak lagi puas ati dengan caption & story morry pasal gambar tersebut, sila la terjah [BLOG ZACKCATS] ini...ai kemalasan nak kopipes nih.. hehehe




 Saiz sangkar 6' x 9'.  Banyak kelebihannya antaranya ialah : 
(a) Senang dipasang
(b) Boleh diubah ke mana sahaja dengan mudah 
(c) Mudah jika hendak diluaskan atau dikecilkan saiz 
(d) Kemas, kuat dan cantik. 
Jika hendak luaskan lagi saiz hanya perlu tambah kepingan 'VRC'
 dan juga boleh disusun dalam berbagai bentuk.






naaaaaaaaaaaaaaaa..!!
hamek kau siap ada esbok ngan ubat2 bagai...
haku x mampu! hahahaha

=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
*mmg keje haku berangan jer lebeyy!!!!!!!!!!!!!!*  
hahahahah
:p




=*_*= FLUSHABLE WOODY BARU =*_*=

Tadaaaaaaaaaaa....!!~

Sekarang ni, nih laa pasir yg kitorg guna utk anak2 bulus, so far, ini yg plg bagus & lagi menjimatkan. Sblm nih guna woody jgk tp bentuk lain skit, halus & kaler coklat. Blh tgk kat [S.I.N.I] pasir yg lama tu. 

Woody baru nih kitorg ckp sgt menjimatkan sbb guna sikit jer (1 @ 1 stgh mangkuk sup tu) utk satu litter tray, nnt pas kne poo & pee, woody tu akan mengembang then akan menyalut poo anak2 bulus tu. Just scoop jer poo tu, & 1 tray utk 3 kucen bleh bertahan 3-4 hari bergantung kepada byk makan dorg & byk membuangnya dorang. hahah.. Sblm nih guna pasir yg murah dr Carrefour, so kualiti pun sangat la "murah". 1 hari jre dah bau tengik. Woody neh kuar bau serbuk kayu. Tak tau cane bau kayu?? OK, pegi cium kayu sekarang!! 

Kalo berminat, bleh contact @ skodeng kat [CATLICIOUS LITTLESHOP] or [FELIX THE CATS]. Ingat..!! iklan ini adalah tidak berbayar & kitorg rekemen just utk tlg kawan2 jer. Dua2 tauke kat atas tu mmg kwn satu arena pengucingan. heheheh..


1 tong sampah ni bleh cukup utk kegunaan 2 bulan 
bg 5-6 hekor anak bulus kat umh..


close up woody tersebut, 
cam bentuk mekanan bebit pun ade ;)




1 mangkuk sup utk kegunaan yg sangat menjimatkan ;)


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
woody nih kalo anak bulus x byk, 
korang bleh flush jer lam toilet.
ehh...bukan tuang satu litter tray tu ok..
maksud kitorg, scoop jer poo tu & flush lam toilet.
 Utk kitorg yg ade 5-6 anak bulus b4 nih,
biasa scoop jer poo tu & masuk lam pastik utk buang.
So bila woody yg lame tu dah x bleh guna, 
just buang cam biasa lam tong sampah. 
Nak cuci litter tray pun senang sbb x melekat ;)
selamat mencuba..!!! ;)



26 Sep 2011

=*_*= =*_*= CAT-TESHI CASTLE @ BUNGALOW KEDUA @ LAST ANAK BULUS DAH SIAPP YEAYYY..!! ..!! =*_*==*_*=


Cite dah basi tp nak hapdet belog punye pasal la kan..
*konon nak hapdet wiken tp wiken kenot hapdet - apekah???


FINALLY..!!- lepas bercinta nak pasang bangla-low dorg neh, akhirnya semggu yg lepas dgn kerjasama incek hubby, terlaksanalah pembinaan bangla-low utk anak2 bulus neh. Tu pun pas berkurun terperam terperap lam bilik tu jd tempat ank2 bulus menyarkiskan diri. Kali ni proses pembinaan banglalow tuh agak rumit sbb ade skru2 & benda2 perkakas x berapa nak mecing. Owner asal pun pnh ckp dia berfeloh2 masa nak pasang mende nih kat umh dorg. huhuhu

Untuk makluman *cehh!! mcm la ada orang tanya!!* sesape nak tgk gmbr banglalow yg 1st dulu tu, bleh klik kat [S-I-N-I].  Banglalow yg ke-2 ni dalam masa 2 jam barulah siap sume, tu pun pas pasang, bukak balik..pasang, bukak balik...atas sebab ketidakmecingan skru tersebot. Siap2 jer, haku sempat mop sikit2 jer disebabkan anak2 bulus sume dah x sabar nak masuk lam tu. 

Banglalow yg lg satu tu langsung xde sape nak duduk sbb dorg lbh suka berhimpit2 lam banglalow yg lg baru.  Dlm bilik dorg tu pun haku dah kemas2, ilang sakit mata sblm nih selagi x pasang. Sekarang dah clear. Dorg nak mensarkiskan diri pun, dah x kisah dah. hheheheh..

Ni gambar2 dari awal sampai siap proses pembinaan banglalow tersebut.. =*_*=


as usual, wlupun gendut... x menghalang si Chester utk 
menginterprem sambil mensarkiskan dirinyer.


Si ibu (Lady Rusty) & anak (Cheesedale) nih plak wat hal sirik,
wlupun kitorg dok bingit ketuk2 besi, dorg berdua nih
siap bleh lelap felen2 cam tmpt sunyi plak.
Yang lain sume lari kuar sbb terkejut2 dengar bunyik bising.

*utk makluman - kitorg pasang kul 9.30 pm, saat jiran2 sume 
dah tido tp sedaya upaya memaksimakan bunyik2 ketukan tersebot* 

 muka langsung x kisah..

si Cheekoo nih plak satu hal, dia plg penyibuk,
penah haku dok syoohh!! syoooh!! dia patbelasjutakali 
sampai menyembur airliur
tp x paham2 bhs jgk dok mengacau kitorg tgh pasang. 
lari kejap, pastuh dtg balik. nak tutup pintu bilik, 
kang leceh & sempit lak nak kuar masuk amik tools.
Geram pun hade, rasa nak jentik2 tinge tp pandai lak
dia nak nyorok bila haku nak kejar. 


Selesai sudah!!! Berbaloi2 usaha hasil berkat kerjasama
kitorg memasang banglalow tersebut sampai 
dorg tertido2. *ehhh ape kaitan???* 


sume sibuk grooming memasing.


 cat tree pemberian Aunty Sal @ Mommy Toty & Yoshi
yg dah lunyai tu sblm ni terperuk jer lam bilik dorg sbb 
dah x bleh guna (patah riuk dikerjakan dorg), tp syg nak buang.
Last2 masuk jer lam tu wat perhiasan tp 
bleh laa dorg asah2 kuku sbb haku dah modipait balik. :p
*bajet mcm la menjadik kerastangan tuu..bhahaha!!*


 ehh x settle lagi... litterbox lom  masuk!!!






 OK..!! - ini banglalow yg lama..
ehhh x lama pun..tp sbb dah pasang yg lagi satu, 
dorg buat cam yg nih lama sangat smp x nak masuk lam tu!
hmmmmmmppppp..!!!~


 kan dah ckp!!
yg lagi satu tu dorg x nak masuk pun!!
haku sumbat secara PAKSArela baru tau!!


 bleh muat adult cat lam 6 hekor utk 1 banglalow.
tp nak selesa, pasnih kne duduk 1 banglalow - 3 org.. 
ehhhh...silap! 3 hekor..!!


 tools & ekseseri dorg.. 
sepatutnya menempatkan stok wetfud, bowl2 & pinggan,
niuspape alas bwh banglalow (dorg korek pasir cam histeria)
ubat2 dorg / syampoo/ berus2, cecair pencuci lantai,
pewangi bilik / spray denden tp x pasang lg :p
ridsect / spray2 kokokeranch @ lipas laaa,
litterbox & scoop dorg.
rak ni x kemas lg.. eksaited pasang banglalow punye pasal..
ehhh over kau..... Semahh!!! :p


 sesi bermanja2 & beramahmesra




 dr kiri : Chester yg sedang membuta tu
tgh : Chello yg dah felen2 lam kapal tetanik!
kanan : ChiChi yg dh setat berangan
berangan jak keja kawuu!! - skrip anak sedara haku, Aini




 Cheekoo badan selim melim bleh la muat masuk lam tu


 OK - dah letak litter tray.
sume berebut nak jadik pengguna 1Msia ehh 1st lah!


 pengguna kedua - Cheesedale


 Opsssss!!~ 
mammeh terSNAP aksi yg x berapa nak senunuh plak :p
bhahahah..!!




OK - semua dah settle.. masa utk tido!!!


=*_*= PHAT CAT NAK MEMBEBEL =*_*=
mlm tu sume berhimpit lam banglalow baru,
tp setat mlm td (25/9/2011) dorg dah duduk 3 hekor 1 banglalow


BANGLALOW 1 - Chello (L) + Rusty(M) + Cheekoo(S) 
*saiz S, M & L utk 1 litter box yg dijangka takkan terbalik.*

BANGLALOW 2 - Chester(XL) + Cheesedale(XL) + ChiChi(L) 
*mereka yg bersaiz obes utk 2 litterbox* 


12 Sep 2011

=*_*= i'M BACK =*_*=




selepas menyepi dr blog setelah kehilangan Wiwi 2bln yg lepas,
mammeh kini  kembali berblog ..


mammeh bulus (now dh tinggal 5 hekor) mengucapkan..
 selamat hari raya,
maaf zahir & batin ..
kepada sumer furriends sekalian. 

thanks pada yg x putus2 mengirim doa & kata2 semangat,
juga sms raya. Maaf kalau ada yg x terbalas.
Perhatian & kata2 smengat dr korang sgt2 mengubat kehilangan ini.
Tak terbalas dgn apa2 jua.
Sayang korang sume..!!!!