☛ FOLLOWERS

24 Jan 2011

=*_*=STOK BW + WETFUD + UBAT2 + PERKAKAS=*_*=


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
disebabkan b4 nih rak nih haku main sumbat jer brg2
so haku terfikir plak nak kemas2 balik & manfaatkan sepenuhnyer,
ku letak brg anak2 bulus. semua pinggan/bowl,
ubat2, stok wetfud, tola mandi dorg,
& perkakasan utk grooming haku letak situ sekali.
sblm nih haku letak dpn ruang tamu,
tp bila haku capai jer kotak2 ubat ape sume tuh,
sume bertempiaran lari. cam tau2 jer nak kne
korek tinga, potong kuku & spray frontline.
nih dah sume dlm bilik, haku bleh ckp kat dorg camni 
"..mana mau lariiii...???????.."
*intonasi ala2 pengetua time ku sekolah menengan dulu..

=*_*= UMAH LAME ANAK BULUS =*_*=

keadaan platform di atas lah yg menyebabkan haku
terpaksa berkorban RM utk membeli bunga-low utk dorg.
klu tgk dlm bulatan tuh, platform nyer dah melendut & bengkok
sbb kdg2 smp 2 ekor sekali dok bertenggek ats tuh.


 cage nih terus ku bersihkan mlm kitorg pasang
bungalow tuh jugak, sbb plannyer nak masukkan
si putih yg sarat bunting. Malangnya, 2 hari lepas
dia dtg umh kitorg utk makan, ku tgk perot nyer
udah kempis.. ku x tau kat mane dia beranak &
klu boleh carik, mmg anak2nyer ku hangkut blk sekali.
skrg nih ptg2 musim ujan + area umh kitorg byk
hanjen ngko!! sian lak kalo ape2 jadik kat baby dia :(


si Chester nih agaknyer rindu umh lame,
tuh yg asik dok berdiri jer tgk umh tuh..


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
maknyer si Bobo lak ku tgk dah pegnen balik.
agaknyer yg x bertanggungjawab tuh, si Juling aka bapaknyer Bobo
haihhh....!!~ nak catnap, payah lak makcik tuh.
takut ngn orang...

=*_*= MINI CAT TREE =*_*=

mini cat tree nih adalah pemberian sorang member PF,
Sal @ Mommy Mel (owner ibunyer si Wiwi) pada 21/12/2009 utk dorang.. 
haku ade cite lam entry blog yg lg "satu" tuh,
tp nih nak menunjukkan keadaan mini cat tree nih selepas
setahun ++ dorg guna..
cekidauuutt...!!!~


GAMBAR SEBELUM : (21/12/2009)




GAMBAR SELEPAS : (20/01/2011)



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
baru korang tau ganas x ganas dorang neh..
tgh fikir ape nak buat utk memperbaiki kerosakan
seperti dlm gambar di atas

23 Jan 2011

=*_*=BUNGA-LOW DAH SELAMAT DIDUDUKI =*_*=

20/1/2011 : cuti thaipusam dimanfaatkan sebaik2nya,
setelah haku & incek hubby bertungkus lumus dr. 7.00pm -9.00pm,
bungalow yg ku ceritakan beberapa hari yg lepas
telah selamat dipasang & diduduki oleh anak2 bulus.
mmg tersangat happy & rasa cam haku plak yg ober-eksaited
*perlu ker sampai cam tuh sekali?? tih tih tih
ekceli mula2 tuh nak pasang 2 bungalow tuh tp bila dah pasang,
tgk besar ler pulak. blh letak 2 tp sbb bilik tuh haku ade letak brg lain, So kitorg pasang 1 jer bungalow, 
and yg lg satu simpan dlm bilik tuh elok2.

dan bungalow lama (3 storey) tuh haku dah siap cuci bersih2
dan nnt ingat nak letak si putih, stray yg tgh sarat tuh
dlm cage tuh, supaya dia selesa & anak2 dia selamat 
bila dah lahir nnt.. *verangan..

Meh layan pix2 bunga-low tersebott..
tih tih tih... ;)
 asal2 cage lame dorg belah kiri bilik neh,
tepi tingkap utk memudahkan dorg skodeng awek2 kat luar ;)
plus ade angin sepoi2 bhs bleh kuar masuk 
so bunga-low yg baru nih mmg haku kne letak situ jgk.


  masa haku alihkan cage asal, si Cheesedale x kuar2
dr dlm cage tuh. yg lain, haku bukak pintu jer, 
sume berdesupp lari..


tengok..!! siap bleh tido lg tuh, 
walhal dlm bilik tu bunyik bising kitorg seret2 besi bungalow tuh


Tadaaaaaaaaa..!!~
bungalow dah siap dipasang setelah byk kali proses
penukaran dinding (sbb x mecing lubang skru)






 aksi kenduri BW + wetfud sempena masuk bungalow baru :p


 pemandangan dlm bilik dorang..
haku siapkan ala kadar jer, 
nak letak alas2 dlm tuh, x smpt beli lg  + blum gaji.
 nasib baik ade karpet alas yg keras tuh tmpt letak bowl mekanan & air
dorg bkn blh letak alas lembut2, tau2 kang bowl mekanan
dorg dah tutup ngan kain @ alas tuh.
so nnt cadangnyer nak beli alas yg cam pastik tuh, 
kaki dorg x ler sakit pijak lantai dawai tuh,
plus yg jenis plastik senang nak bersihkan


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
semalam owner Bobo dtg umh
dia tanye @ hint2 pasal bungalow 3 storey tuh
xtau la dia saja gurau jer atau btul2 berkenan
ekceli haku mmg xkan jual sbb nak boading dorg bleh 
guna cage tuh klu "hotel" penuh..
lebih menjimatkan sbb x perlu sewa "hotel"

 tih tih tih..
*byk haku berangan pasal bungalow dorg baru nih..
nak hias2 kengkunun tp fulusnyer kne save skit
bln neh. byk urusan blom settle...huhuhuh

  • x ketinggalan, million thanks to kak Nurul aka Felix The Cat yg baek ati tlh mendapatkan  transport utk proses penghantaran bungalow iteww (ambik & hantar).  jasamu ku kenang jua..*chewahh..ayat tiba2 skema... cayang kak nurul..muacksss3x..!!~
  • heheh

20 Jan 2011

=*_*=NOTHING TO SAY

 
=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
Tarikh : 20/1/2011
Jam : 2.03 am.
Perkara : xde mende, just nak hapdet belogg jer.
*tetiba...hahahh!!!

18 Jan 2011

=*_*=BUNGA-LOW DAH SAMPAI..!!


 
=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
Yeayyy..!!!!! yeayyyy..!!!
bunga-low cost bebudak neh dah sampai ari ahad ari tuh (16.01.11)
kuar2 jer dr lori, haku terus jirus air & disinfect
then jemur memandangkan hari agak sikit panas
bajet mlm tuh nak pasang terus sbb ke-eksaited-an tahap puak pelampau
tapi.....panas tidak sampai ke petang..
tgh syok haku tgk tv, ujan tetiba turun dengan lebatnyer..
sah2 klu haku berlari2 anak mak pun,
mmg haku x bleh nak selamatkan bunga-low cost tuh
sbb byk, besar & lebar.
last2 mlm tuh baru bley bwk masuk umh
tp x smpt nak pasang sbb dh lewat mlm. tangguh ke mlm esoknyer,
tp esok nyer ngan hari neh incek hubby lak demam..
iskkk... nak buat cemane, klu mende kecik, 
bleh la haku pasang sirik, nih beso gedabak, x smp kudrat aku... 
sambil menunggu dengan sabarnyer..
 
 *patut ker owner lebih BW dr bowl over-eksaited cengginih?? 

=*_*=:TENET SELOWW=*_*=

=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
nyampah tol..tenet selowww plak..
baru cadang nak hapdet belogg

16 Jan 2011

=*_*=BAYANG2 CHELLO & SUARA WIWI=*_*=

  gambar ihsan incek Gugel ;)

=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
semalam sbb tido lewat (kul 5.30am), then bgn pun lewat..
thari lak g kenduri, ptg tuh haku tertido dpn tv
cuaca lak mendung, ape lg..mmg syok arr nak membuta tuli
haku punye ngantuk, sampai maghrib tuh haku still tertido
sedar2 jam dah nak 7.15pm. tuh pun sedo sbb incek hubby nk g kje.
dlm mamai2 + mata still kelat tuh,
haku nmpk byg2 Chello kat sliding door.
dok tertonggeng2 disebalik langsir cam biasa time dia mintak
gosok2 tuh. haku sedaya upaya celikkan mata
yg cam kne gam tuh nak pastikan tuh Chello ker or
kucen putih yg salu dtg umh haku tuh. kot2 dia kat luar
sliding door ker. Tp cam mmg sah tuh Chello.
Pastuh haku dengar sora meowing, sebijik cam Wiwi,
betul2 kat blkg haku. aik...?????????? biar betul...!!
incek hubby lepaskan dorg neh ker sblm g kje tadi???
kacau btul laa..haku still nak membuta lg barang semenet 2

mula2 haku buat x layan, tp try bukak mata lg
sbb x puas ati, tgk bayang2 Chello kat situ lagi,
still tergesel2 & tertonggeng2 kat sliding door,.
last2 haku tepuk2 lantai (biasa buat cam tuh klu nak soh dorg dtg kat haku).
xde respon.
haku panggil2 nama Wiwi & Chello.
xde respon jugak.
masa tuh haku cuma terfikir kot2 la dorg main kat tkt atas,
tuh yg xnak dtg tapi biasa klu haku panggil,
dorg akan berlari2 kat haku sbb nak mintak gosok.
xkan nih senyap sunyi jer.

last2 haku diamkan diri, x gerak2 dpn tv tuh,
try nak membuta blk semenet 2 lg tp dah rasa cam x sedap ati
last2 haku bangun, bukak lampu sume & panggil2 dorg 2 hekor tuh
sah xde!!!
Haku pegi check lam bilik dorg, bukak pintu jer,
elok jer si Chello tertonggeng2 dpn pintu,
si Rusty plak dok jenguk2 haku yg ngintai dorg dr celah pintu.
dan si Wiwi plak dok meowing mintak simpati nak kuar dr bilik..

haku sure haku bukan mimpi sbb haku sedaya upaya
bukak mata sbb nak tgk Chello. klu haku mimpi @ ngigau,
xkan haku dok tepuk2 lantai nak panggil dorg..

*Gulppp....!!!!!*  
dah tuh, bayang2 Chello dok tertonggeng2 kt sliding door..
yg haku tgk tadi amende????????
and sora Wiwi meowing blkg haku td sora sape??????

15 Jan 2011

=*-*= EPI PURRFDAY CHELLO & CHICHI


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
semalam 13/1/2011 purrfday anak terunaku 2 hekor nih
dah 3 thn dah, klu budak kaki 2 tuh
dah petah berckp & pandai melawan dah..haahha..!!
rasa cam baru semalam jer tgk dorg lahir
then membesar depan mata, *ayat skema :p
tau2 dah besar gajah dah..

ape2 pun, haku doakan bebudak 2 hekor nih
bertambah2 sihat, dijauhkan dari segala penyakit
dan dipanjangkan umur supaya haku bleh terus
sama2 menjaga dorang dan dorang bleh sama2
menghiburkan & menghilangkan stress haku nih.
ilang ker stress??? *haihh..!!~..
bertambah2 stress kalo korang buat hal, hoccay??
so don be noti2, lah..
mammeh luv u olss..!! muaccksss!!

14 Jan 2011

=*-*=KISAH CHELLO & NEUTER]

Nih adalah kisah dan gambar2 Chello Si Samseng Sg. Chua semasa neuter pada 16.5.2009, 2 thn lyg lepas *(sempena Hari Guru). Masa tuh dah x larat nak dengar sora saprano ala2 Hazami dia tuh plus asik spray merata2. Kucen yg x neuter mmg akan berperangai cam tuh, sbb dia nak mark territory dia.

Haku sesajer wat entry psl dia neh. Kopi pes jer pun dr forum yg haku join dolu2. Masa tuh kira 1st time pengalaman haku neuter male cat. Dan, nebes boleh tahan jugak laa sbb x pnh jaga kucen lps operate gitu..tih tih tih.. Dan pengalaman menjaga dia selama luka x kering dlm sebulan ++ tuh mmg smp skrg haku teringat & boleh tahan jugak extra care nyer sbb dlm 3 hekor kucen yg haku neuter, Chello merupakan pemegang rekod plg lama lukanya nak kering. Normally, male cat lukanya akan kering dlm 3 hari, tp Chello nih dulu dlm sebulan ++ luka dia still berair & kdg2 kuar darah. Sbb ape? Haku xde jawapan, sama ada kesilapan vet semasa neuter dia or dia jenis kucen yg lmbt nak sembuh. Wallahualam.

pix sblm dia masuk bilik operation.
nmpk cam cool, tp senonyer x cool pun


incek hubby terpaksa jadik asisten kt dlm tuh kjp ;)

1st time masuk nak inject, dia meronta2. Kuat kudrat menatang neh lain mcm. Takut agaknyer..mmg garang la selalunya dia penakut..nak2 dengan org luar.. kalo kene marah pun dia diam jer.. tp ari tuh memandangkan staff klinik & vet tak bleh nak pegang2 dia, vet panggil haku masuk sekali.. utk bg dia rasa selamat & tenangkan dia... tp x menjadik jugak...x makan saman budak tuh. So, kne bawak keluar kejap utk tenangkan dia.


dlm bulatan tuh jari incek hubby kne autograf FOC dia

After 1/2 jam ++, kitorg bwk dia masuk bilik blk. vet mintak tlg pegang lg. sama jugak. ingatkan sekali keje jer, lps tuh settle bwk blk. tp takkk. Last2 mintak hubby masuk pegang dia.. sbb dia takut ngan hubby.. so mungkin dia akan duk senyap jer.. time tuh agak ok tp tetiba dia melompat & bertindak ganas selepas kne inject tuh.. nasib baik masa tuh dah siap inject dia... dan....sungguh bertuah my hubby.. dapat autograf FOC dr Chello yg selama nih x penah buat badan kitorg calar sikitpun. so far xpenah2 lg dia berani nk gigit2 tangan haku @ sape2 yg nk pegang dia. terpaksa bawak dia kuar utk bertenang, lagi sekali ... Lepas masuk kali ke-2 tuh, baru laa dia selamat di neuter. Lega rasanya.

gambar dia after kuar neuter.. masa nih dengan mamai2 & kaki lemah2 sbb bius x ilang lg pun sibuk nak kuar cage.. agaknyer spesis dia nih mmg x bleh nak dok diam & berlakon btul2 sakit kejap. *haihhh..!~


Gambar *tuttttt dia after surgery..Nasib baik x bleh bawak balik..kalo x, rasa mau haku awetkan & masuk frame wat kenangan..wakakakakkakaka



sampai umh terus kemas2 dalam toilet nak letak dia sbb dia dah berjangkit dengan kutu masa kat klinik tuh. *ayooyyoo..!!~ mlm tuh x sampai ati tgk dia bergaru2, last2 wat operasi tangkap kutu. suh incek hubby masak air mendidih, masuk dalam gayung. kutu yg ditangkap tuh campak dalam air panas tuh. Esoknyer, terpaksa bawak dia g klinik balik utk spray frontline oleh owner klinik. Alhamdulillah, pas 3 hari kutu2 tuh mamfosss... huhuhu :p

 
=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=

  1. sebelum korang nak g neuter/spay kucen korang, pastikan keadaan dia ok, x demam & check badan dia supaya kita blh tau klu ape2 jadik aka "samting rong" after neuter.
  2. spray frontline sebagai langkah2 perlindungan utk mengelak kutu/fleas berjangkit dr kucen2 di klinik tersebut. juga perlu dilakukan bila korang boarding kucen korang.