☛ FOLLOWERS

14 Jan 2011

=*-*=KISAH CHELLO & NEUTER]

Nih adalah kisah dan gambar2 Chello Si Samseng Sg. Chua semasa neuter pada 16.5.2009, 2 thn lyg lepas *(sempena Hari Guru). Masa tuh dah x larat nak dengar sora saprano ala2 Hazami dia tuh plus asik spray merata2. Kucen yg x neuter mmg akan berperangai cam tuh, sbb dia nak mark territory dia.

Haku sesajer wat entry psl dia neh. Kopi pes jer pun dr forum yg haku join dolu2. Masa tuh kira 1st time pengalaman haku neuter male cat. Dan, nebes boleh tahan jugak laa sbb x pnh jaga kucen lps operate gitu..tih tih tih.. Dan pengalaman menjaga dia selama luka x kering dlm sebulan ++ tuh mmg smp skrg haku teringat & boleh tahan jugak extra care nyer sbb dlm 3 hekor kucen yg haku neuter, Chello merupakan pemegang rekod plg lama lukanya nak kering. Normally, male cat lukanya akan kering dlm 3 hari, tp Chello nih dulu dlm sebulan ++ luka dia still berair & kdg2 kuar darah. Sbb ape? Haku xde jawapan, sama ada kesilapan vet semasa neuter dia or dia jenis kucen yg lmbt nak sembuh. Wallahualam.

pix sblm dia masuk bilik operation.
nmpk cam cool, tp senonyer x cool pun


incek hubby terpaksa jadik asisten kt dlm tuh kjp ;)

1st time masuk nak inject, dia meronta2. Kuat kudrat menatang neh lain mcm. Takut agaknyer..mmg garang la selalunya dia penakut..nak2 dengan org luar.. kalo kene marah pun dia diam jer.. tp ari tuh memandangkan staff klinik & vet tak bleh nak pegang2 dia, vet panggil haku masuk sekali.. utk bg dia rasa selamat & tenangkan dia... tp x menjadik jugak...x makan saman budak tuh. So, kne bawak keluar kejap utk tenangkan dia.


dlm bulatan tuh jari incek hubby kne autograf FOC dia

After 1/2 jam ++, kitorg bwk dia masuk bilik blk. vet mintak tlg pegang lg. sama jugak. ingatkan sekali keje jer, lps tuh settle bwk blk. tp takkk. Last2 mintak hubby masuk pegang dia.. sbb dia takut ngan hubby.. so mungkin dia akan duk senyap jer.. time tuh agak ok tp tetiba dia melompat & bertindak ganas selepas kne inject tuh.. nasib baik masa tuh dah siap inject dia... dan....sungguh bertuah my hubby.. dapat autograf FOC dr Chello yg selama nih x penah buat badan kitorg calar sikitpun. so far xpenah2 lg dia berani nk gigit2 tangan haku @ sape2 yg nk pegang dia. terpaksa bawak dia kuar utk bertenang, lagi sekali ... Lepas masuk kali ke-2 tuh, baru laa dia selamat di neuter. Lega rasanya.

gambar dia after kuar neuter.. masa nih dengan mamai2 & kaki lemah2 sbb bius x ilang lg pun sibuk nak kuar cage.. agaknyer spesis dia nih mmg x bleh nak dok diam & berlakon btul2 sakit kejap. *haihhh..!~


Gambar *tuttttt dia after surgery..Nasib baik x bleh bawak balik..kalo x, rasa mau haku awetkan & masuk frame wat kenangan..wakakakakkakaka



sampai umh terus kemas2 dalam toilet nak letak dia sbb dia dah berjangkit dengan kutu masa kat klinik tuh. *ayooyyoo..!!~ mlm tuh x sampai ati tgk dia bergaru2, last2 wat operasi tangkap kutu. suh incek hubby masak air mendidih, masuk dalam gayung. kutu yg ditangkap tuh campak dalam air panas tuh. Esoknyer, terpaksa bawak dia g klinik balik utk spray frontline oleh owner klinik. Alhamdulillah, pas 3 hari kutu2 tuh mamfosss... huhuhu :p

 
=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=

  1. sebelum korang nak g neuter/spay kucen korang, pastikan keadaan dia ok, x demam & check badan dia supaya kita blh tau klu ape2 jadik aka "samting rong" after neuter.
  2. spray frontline sebagai langkah2 perlindungan utk mengelak kutu/fleas berjangkit dr kucen2 di klinik tersebut. juga perlu dilakukan bila korang boarding kucen korang.

2 comments:

  1. kalau leh wat balik teloq tu.. dah lama akak buat loket dik non!

    ReplyDelete
  2. =*_*= ahkak DC ::buat anting2 pun hoccay jugak..mesti geli2 tinge..hahahahhh!!!

    ReplyDelete

meowwwinggggg