☛ FOLLOWERS

12 Nov 2012

> (PART 2) KISAH MENYENTAP TANGKAI JANTUNG & HATI : CARAMEL HILANG PADA 27/10/2012



28 Okt. 2012 - 12.30am

lepas seharian menyelongkar segala barang2 lam bilik dorang, tak jugak jumpa dan pencarian yang berlarutan sampai la ke malam x jugak menemui hasil...saya makin risau..

Incek hubby ckp, biar jer dulu..nanti2 dia akan balik kalau lapar. Tapi hati saya x semudah itu nak naik bilik & tinggalkan dorg sambil berharap esok bangun pagi Caramel akan bunyik2 bgtau yg dia dah balik. Sah2 mlm tu saya x bleh tido.

So, petang tu kitorg pergi The Mines dulu sbb HPW dorg dah abis. Saya plak sbnrnya nak cari toys & syampoo utk dorang. Kat The Mines saya beli HPW jer dengan threats utk dorg. Tak lupa, pergi Daiso, kat Daiso saya beli penyepit dgn brg2 lain. Pastu kitorg gerak ke Downtown The Mines. Saya beli mknn, syampu ngan mainan dorang, pastu balik sbb misi pencarian Caramel x settle lagi.

Sampai rumah, saya tgk jam dah kul 12 tghmlm. Letak barang & saya nak nekad tggu jugak dlm bilik tu selama boleh. Sambil pasang telinga & kacau2 si Cheezel supaya sentiasa bunyik. Dah puas si Cheezel saya paksarela buat bunyik2, tiba2 saya dengar mcm ade 'samting" bergerak kat luar bilik. 

Saya dpt rasa aura positif yg Caramel akan ditemui!!! Wlupun dlm masa yang sama, bulu roma saya meremang sbb terhendap2 memandang kawasan yg gelap belakang tu. Mane la tau, dlm saya terskodeng2 ke luar bilik tu, tetiba ade orang / natang dari luar yg skodeng saya balik. hahaha..!! Ntah knp saya ni sejak  kejadian TERJAH BIAWAK, TETAMU TAK DIUNDANG hari tu, saya jadik agak penakut utk ke luar bilik blkg tu. 

Kalau dulu, kul 12mlm or 1 pagi saya boleh lagi nak cuci cage ,tukar pasir & bg makan anak2 bulus lam tu. Sekarang saya serenderrrr bila memikirkan balik saiz BIAWAK yg sebesar paha org dewasa hari tu..!!! Sama ada saya tunggu incek hubby balik kerja utk temankan saya kt blkg tu atau mintak tlg dia buat semua. Siryessss..!! Kehadiran biawak tu betul2 merosakkan keberanian saya.

Biasanya jugak, klu hari2 biasa sblm kejadian biawak tu, pekerja2 taska blkg rumah still bgn lagi. At least kalau kul 1am saya masih kat blkg tu cuci cage & tukar pasir, saya x takut sbb tau ade orang lain still bangun, Ni lain skit sbb time tu semua dah tido. Cuaca agak sejuk & seakan hujan sedikit renyai2 makin buat saya terdesak supaya Caramel perlu respon dengan bunyik yg Cheezel buat supaya saya tau dia ade dekat situ. 


Saya terbayang, mcm mana la Cheezel tido mlm tu dan hari2 selepas ni.
Sekor2 xde kawan. Takut sangat dia sunyi..
Sambil menunggu tu, saya siapkan HPW & buah2 utk dia




Lepas Cheezel abis makan, saya kacau dia lagi sekali. Kali ni saya dengar lagi bunyik "samting" dari belakang. 

Yessssssssssssssssss..!!!!!!!!!!!!!! 

Walau dalam meremang bulu roma, saya beranikan diri skodeng dari celah2 jaring dari dlm bilik tu sambil pegang head torch light kepunyaan incek hubby. Dah ckp dah, time emerjensi cam ni mmg kompem x jumpa torch light lam umh nih!! Seperti kalutnya hari sang biawak menerjah ari tu dimana saya x jumpa lighter utk bakar biawak tu menggunakan Ridsect. :p

Lepas skodeng2 dan saya nampak ade 2 cahaya bersinar hasil pantulan head torch light kat batang bokok plus ade bunyik ranting2 bergerak, saya terus berlari naik bilik panggil incek hubby. Cara larian naik bilik tu mmg ala2 Amazing Race versi Asia. hahahah..!! Memang saya yakin itu Caramel! (tapi ular pun mata 2 jugak & suka duduk atas pokok huwawawawa)

Saya terus ambik kunci rumah ajak incek hubby keluar kat belakang tu, lepas tu saya suluh2 sambil sebelah tangan pegang hp. Dah ler blkg tu dah bersemak balik, dah brp bulan dok tunggu bangla datang potong, x nampak2 lak dorg. Nak melangkah ke kawasan semak tu, mmg mcm2 segala kemungkinan menatang ade berkampung. sama ada lipan, kala, ular, katak dan entah2 anak biawak...! 

Dah suluh2, sah Caramel..!! Syukur alhamdulillah Ya Allah..!!!!!!!!!! Walaupun memikirkan sebarang menatang terpijak, tp sbb saya dah nampak Caramel bergerak2 kat situ, saya terus lupakan perasaan takut tu. Incek hubby suh saya masuk bilik ambil travel carrier dorg. Saya pun berlari2 masuk bilik. Pastu masalah plak, pokok tu tinggi cane nak letak travel carrier tu plak..dah tu pokok tu dlm kawasan jiran   



Last2 saya lari balik masuk bilik, ambik batang penyapu, ikat / gantungkan tmpt mainan dorg ni. Sebelum tu, saya celup dengan HPW belen si Cheezel tadi supaya ade bau utk tarik dia sbb saya tau mmg dia tgh lapar giler.. 

Percubaan pertama - incek hubby hulur mende cam lam gambar atas tu dekat 10 minit jugak sambil tahan lenguh, kendian dia dtg dekat & dah masuk dah dalam tmpt dorg main sorok2 tu, tp x sempat saya nak pegang dia masuk lam traver carrier, dia dah melompat balik ke luar pagar jiran sebelah. Agaknyer dia nampak incek hubby ade kat situ jugak sbb dorg takut ngan incek hubby.

Percubaan kedua - nyamuk time ni makin banyak. mmg bermaharajalela gamaknyer. Tapi kitorg x putus asa sbb dah nampak dia depan mata kan... try balik, incek hubby dengan sabonyer hulur balik mende tu ke dlm kawasan pagar jiran sambil tunggu dia dtg dekat. 


Alhamdulillah, x lame..laju jer dia lompat. Masuk jer dia dlm tu, incek hubby laju2 tarik & terus tutup permukaan atas tmpt mainan dorg. Saya bawak lari masuk bilik & terus masukkan dia lam cage. Agaknyer kalo jiran nampak ape kitorg buat, sure dorg heran. Dah mcm orang nak mencuri dah..hahahha..!!


Jeling jam, tepat 1:30 am dia selamat dijumpai..!! Syukur Ya Allah..!!! 


ni ler senjata yg saya guna utk pujuk dia dtg dekat & lepas cium jer bau HPW, 
dia terus laju melompat dlm tu.


 masuk jer lam cage, dia terus meluru kat HPW tu..
haa mmg kebulur..! sian tengok..
rakus menjilat dah macam kucing dah saya tengok.. :p


rasa lega sangat2 dia selamat dijumpai balik.
Masih rezeki saya utk bersama dengan dia & Cheezel.
Mmg rasa menyesal sangat2, dgn kelalaian saya dia hampir2 jadi mangsa.
Lepas ni jadik pengajaran utk saya.. -_-



 memandangkan dia dah selamat dijumpai, 
maka saya yg mulanya putus harapan, xde mood, 
terus hilang letih & tetiba bersemangat utk mendeco cage dorg & 
pasang brg2 yg saya beli kat Daiso & Downtown The Mines tu..


close up ;)
semangat kausemahhhh!! ;p



 mainan yg saya beli utk dorg berdua. 
RM15 jer kat Downtown The Mines ;)


 Dried mealworm + egg + honey (rajin nak taip balik walhal dah ade tulis kat situ) :p
RM15 jugak, sama beli kat Downtown The Mines ;)


yang ni lagi senang nak simpan & saya pun x geli nak pegang.
Kalo yg hidup tu, menggeletik2 kegelian rasa tgk ulat2 tu :p


penyepit kalerpulll utk letak lam cage dorang
kat Daiso The Mines RM5 jerrrrrr 


Siap hias2 cage dorg ni, saya tgk jam dah kul 3:30am!! 
Lewat naik tido tp saya lega semuanya dah selesai ;)


Terima kasih buat kawan2 yg ambik berat & tlg doakan masa saya war2kan berita kehilangan dia. Walaupun kebanyakkan kawan2 lam FB ada yg tak bela haiwan dan ada jugak yg cuma minat bela kucen, tp bila Sugar Glider hilang, ramai yang kasik respon & kata2 semangat. Saya sangat2 menghargai & cuma Allah jua yg membalas. Saya juga doakan semoga haiwan2 peliharaan kita atau haiwan2 liar di luar sana sentiasa selamat dari sebarang bahaya.

> RELAXING MONDAY..RELAX LAA SANGAT..!

pic credit to uncle google


Hari ni saya cuti..sebab esok pun cuti..
Cuti Deepavali..

kalau ikutkan, sepatutnya saya TAK PATUT pun nak cuti..
dari bln lepas, sampai awal bln ni entah brp hari dah saya cuti..
rasanya dah dlm 4-5 hari kot...
ari tu, kesihatan saya on off..
so baik saya apply cuti awal2 dari last minit nak EL..

malam tadi, saya batuk2, kering!
berlarutan sampai muntah2..abis semua air milo + cornflakes + nestum 
yg jadi mknn saya seharian sbb x selera mkn nasik..

dah abis muntah2, 
baru lega, batuk pun kurang...tp mata lak x bleh tido..
sedangkan skrg saya kne jaga makan & tido betul2.
x tau kul brp mata lelap pagi td..


so, hari ni kerjanya just duk umh cam biasa jer la.
thari incek hubby blk rumah hantar mknn..
nasik putih + sambal bacang + kuah telur masak kicap + sayur kacang + ayam goreng.
last2 saya terpaksa makan berpilih...
bau sambal bacang saya x bleh cium, 
loya tekak cium bau mknn sbb dah seminggu x mkn nasik or lauk..
nasik yg kne kicap saya x leh makan, 
mkn nasik + ayam goreng jer....

skrg 2 hari sekali kne check darah...
sepatutnyer g mlm td tp incek hubby keje & blk lewat, 
so postpone ari ni jer la... ptg karang baru pergi..
mintak2 semua ok..Amin...




pstttt : buah lam pic atas tu ler mknn hari2 saya selama berminggu2 demam ari tu -_-


8 Nov 2012

> RINDU NABILA, SI BUDAK RAMBUT MERAH & SEMUA ANAK2 SEDARA NUN JAUH DI SARAWAK

AWAS..!!

entry kali tidak ada kena mengena dengan kisah 5 anak bulus & 2 cengkenit kat umh tu. Ini kisah anak2 sedara saya @ child fruit..ohmaiInggerisss..!!. Sila tutup mata sekiranya tidak berkaitan.. hahaha... !!


NABILA - SI BUDAK RAMBUT MERAH


tetiba rasa rindu budak nih..
bukan kata x rindu dengan yg lagi 18 org anak sedara tu, 


rindu!!
 semua mereka dalam gambar bawah ini 
saya rindu..!! 


 mereka...........

mereka........... 


 mereka...........


dan mereka...........


(tapi saya x tau SEMUA mereka ni rindu saya ker tak??????? huhuhuhu)



Tapi budak ni paling lama duduk ngan saya & mak kat sini, 
4 bulan ++ dari 1st April sampai 10 Ogos 2012 ari tu. 
so byk kerenah & kenangan ngan budak nih.
dengan incek hubby saya, dia ambik masa lebih kurang sebulan nak sesuaikan diri.

Dari mggu pertama dia just diam jer, 
pastu mggu kedua dia duduk dekat2 skit ngan incek hubby
sambil jeling2 incek hubby yg saja tayang main game depan dia,
bila incek hubby pandang dia balik, 
dia buat2 mcm x tau.. pandang tempat lain.
minggu ketiga dia dah boleh baring sebelah incek hubby tp agak jauh skit,
last2 mggu keempat, tgk2 dah berkongsi bantal ngan incek hubby!
macam gambar kat bawah nih....hahahaha..!!! 




Dari kecik dia mmg pemalu & takut dgn orang sbnrnya,
bukan takat ngan incek hubby saya, 
ngan abang2 saya lagi 3 org (pakcik2 dia) pun dia takut.
Yang boleh kata selalu dia jumpa / tgk kat Kuching sane pun dia takut jugak.

So, masa saya ckp dengan abg no.3 nak bawak dia g Semenanjung, 
abg saya ckp dia okey jer, janji saya larat @ sabar dgn karenah dia.
Ape2 hal, dia meragam ke kat epot (LTAK),
tetiba tanak naik flight, haaa jawab laa..!



Saya x mengenali perangai dia secara mendalam sbb blk Kuching pun jarang2,
setahun ade ler dlm 2-3x jer saya balik, depend ngan cuti @ tiket murah ke tak.
Tapi, kalo saya balik Kuching, muka dorg berdua ni hari2 akan saya tgk,
sebab rumah sebelah menyebelah.

Kadang2 saya membuta lagi sampai kul 10.00am, dia masuk bilik saya,
buat bunyik mcm2 konon nak bgtau saya dia ade kat situ. hahahha
Memalam lak, kul 12 tgh malam baru dia balik umh sendiri (2 langkah dia jer)
tu pun sbb ayah dia nak tido awal sbb esok kne bgn awal. 
Tapi bila ajak tido umh kitorg, dia taknak. 
Mak pernah try x kejutkan dia yg tertido dpn tv, kul 12 mlm dia tersedar tu, 
dia blh plak bgn pegi ketuk pintu umh dorg. Hacanerrr tuh?? heheh

So, bila tanya dia nak ikut makchu pegi "KL" tak??
Dia jawab NAKK..!! NAKK..!! dengan kompidennyer..!

Saya lak, kira gamble gak la time tu. 
Sblm tu saya dah tanye abg siap2, abg saya ckp, 
kalo ko larat nak layan dia, bawak jer la..
lain2 risiko melalak, degil or tanak pegi, tanggung sendiri..hahah

Bila balik Kch time nak ambik dia tu, 
2-3 hari sblm tu saya bawak dia kuar jenjalan..
prektis & saje test dia cane..bawak kakak dia sekali, 
ugut konon2 x nak bawak dia kuar jenjalan, 
bawak kakak & adik dia jer..bising2 dia nak ikut..nangis ko!
umpan sikit ngan "menan" & eskrim, seronok ler dia..!
nampak x cane makuchu dia "saiko" dia skett...?? 
TAPI kne kuar modal skit..!! hahaha

Alhamdulillah..bila sampai epot jer, 
dia x meragam langsung..!
 malah, masa kat menunggu kat balai perlepasan tu, 
dia siap babai2 ngan mama, ayah, kak Nadia & adik Nacu'aa dia.
sampai dia dah malas nak babai sbb menunggu kat balai berlepas tu agak lame jgk.
saya cam mimpi lak. cam x percaya..
terbayang2 masa 1st time dia balik kpg dulu, 
mmg melekat 24j ngan ayah dia @ abg.no.3. 
kitorg x yah cite, jgnkan nak dukung2 dia..sentuh dia sikit, melalakk!!

Bila dah sampai sini, byk perubahan dia..
Tapi perkembangan yg sangat2 baik, 
sejak dia duduk ngan saya, dia jadik sorg budak yg positif, konfiden & x malu2 mcm dulu.
Malah dia byk menghiburkan saya dengan telatah & mulut dia yg "boleh tahan" jugak tu..

mmg teman saya bergaduh2, bergurau bla..bla...
blk keje dah sengih2 tggu saya bukak gate, 
tggu umpan @ habuan yg saya kuarkan dari beg plastik or henbeg :p


saya lak suka sakat2 dia, salu ajak gaduh sampai dia ckp x nak dah gaduh ngn makuchu
 (serender ko!) ahah!!



memalam, dah kul 12 tgh malam mmg kompem budak ni x nak tido,
dia akan kasik alasan x ngantuk wlupun mata dah kelat, merah2 & nguap patbelas juta kali.
siap kasik alasan nak tggu pakchu balik OT, baru dia tido,
sebenarnya dia nak tggu pakchu dia balik supaya dia bleh lepak2 lam bilik kitorg,
kalo x pun, sbb pakchu dia jer yg rajin nak layan dia main game PS2,

pastu nek bilik berkaraoke tgh2 malam layan lagu Najwa Latif & lagu2 fav dia. 
Last2, tido x tido kul 3am!!
Saya ok jer, sbnrnya saya lbh suka biasakan budak tido lewat, 
besok2 ade rezeki masuk U, dah biasa berjaga malam,
senang nak study. Takde ler kul 8.30pm dah nguap cam jerung dahhh..!!
So dgn kitorg mmg plg awal dia tido kul 12 @ 1 am, 
kalau hari saya x keje, kul 3 am dia bleh tahan layan Youtube.
Dia akan masuk bilik tido ngan mak kat sebelah bila dah x tahan sangat. 
Kalo saya suruh dia tido, dia ingat saya halau dia @ x kasik tgk tv / youtube,
pastu buat muka sedih, silap2 ari bulan, air mata mencurah2 cam kena dera!!
so kalo nak suh dia tido tu, ayat saya kne berhemah sikit, 
siap ckp esok bgn awal supaya blh tgk youtube @ cite katun lam bilik saya.

Korang jangan ingat dia senang kne tipu cam tu jer, 
Bila pagi nyer, dia tagih balik, dia kdg2 tggu dpn bilik bila tgk saya bgn lambat @ bukak pintu,
siap suruh mak check dlm bilit kot2 saya dah bangun / tak keje..!
naik lemak ko duk ngan makchu ekk??
 hahaha ..!! layankan jer la...

ni pic dia menggedik tgh2 malam, kul 1am++ kot kalo x silap,
saya soh dia naik tido, dia naik kejap, masuk bilik ngan mak, 
pastu lam 10 min, turun balik check saya dah tido ke belum,
biasanya saya pura2 tido dpn tv tp hari tu kantoi plakk sbb lupa tutup lampu & tv,
bleh plak ajak menyembang saya kat bawah, dia kat tangga atas.
adoiiyaiiiii...!!!  


ni pic saya balik petang, dia dah siap mandi, sbb saya salu ckp ketiak dia masyem, 
tanak cium  & bawak dia jalan..hahahah!!



caye x kalo saya ckp, sblm ni dia ni jenis memilih makan?
kat rumah sendiri, dia just makan NASIK PUTIH jer ngan AIR SUAM!
sama jgk dgn kakak dia, x makan lauk2, sayur, apatah lg ikan.
Duduk ngan saya, haa ngkoo!! termuntah2 dia saya paksa makan!
Tak buat cam tu, x makan ayam, x makan sayur, x makan ikan!
mane nak dapat zat & khasiat. buah pulak tgk jenis. 
Tiap kali makan tu, mmg saya saiko dia, 
mula2 cara kasar / garang, sbb saya nak dia takut saya,
dah lame2 tu saya guna cara lembut.
Saya ckp, kalo x nak makan nasik, dok umah jer..
 x bleh ikut jenjalan,
x bleh ikut g kedai, 
x bleh main kat taman permainan..
bla..bla..bla.. 
last2 dia makan jugak.. 
kdg2 budak ni mane bleh ikut sangat, naik lemak ler jadik nyer..!
itu memilih, ini memilih..silap2 sampai ke tua x makan ape org lain berebut makan!

satu yg saya perasan budak ni, dia bukan jenis mintak2 beli barang,
melainkan kita tanye dia nak ker x..
pastu, kalau barang tu dh ade kat tangan dia, 
kita ambik balik pun dia x kisah..
cth masa kat I-City hari tu, ade org jual lampu2 tu dah suruh dia pegang dah, 
saya lak ingatkan Along (kak ipar) nak belikan, so saya ckp x payah..
menan melambak2 lam bakul saya or pakchu dia belikan,
tu tak termasuk yg dia bawak "bekal" menan dari Kuching.
bila soh dia bg balik, dia bagi jer..
xde pun nak melalak2 ke ape..
kalo budak lain, kompen dah sapu lantai dah..berguling2..hahah



selama 4 bulan dia ngan mak saya kat sini, 
sempat jugak la bawak dorg bercuti g Pahang & Melaka,
kebetulan lak family abg no.2 masa tu bercuti kat sini,
tmpt jauh2 sempat la pegi.. sempat g Colmar Tropicale jer..
pegi situ pun dia dah seronok sgt sbb dia percaya "prences" @ Princess duduk kat situ.
nak2 plak sepupu2 dia yg lain ade jugak, rajin melayan dia terutama Haziq.


hemskem x pakwe saye..???? Anak sulung abg no.2. hehehe...
mak kalo tgk tv, kalo nmpk ade Tomok penyanyi tu, 
sure dia ckp cam muka Razi...
(maknek madah kedak muka retis dah kitak, Razi...hehehehe)


dlm byk2 plan hari tu, hajat Nabila nak pegi KLCC, saya x sempat tunaikan..
sbb bulan posa ari tu saya dah hantar dia balik Sarawak.
kat sini bkn blh tiap2 mggu nak kuar jenjalan, 
Tahun depan x bleh nak bawak dia dtg sini dah,
sbb budak nih dah sekolah..
tp cadangnyer, nak bawak adik dia lak..Nacu'aa.. 
kalo makpak dia kasik kebenaran....hahahahah


insyaAllah bln 12 nnt jumpa ler dorang,.. hehehe ;)



7 Nov 2012

> KISAH MENYENTAP TANGKAI JANTUNG & HATI : CARAMEL HILANG PADA 27/10/2012

26/10/2012 - Hari Raya Haji @ Korban
pagi : 
Saya x masak ape2 pun masa korban tu, sbb incek hubby kerja. So, saya sorang2 kat rumah. Lagipun dia ckp, blk keje tu baru dia beli bahan2 utk masak rendang. 


malam :
9:00 mlm : encik hubby baru balik keje. So saya terus prepare barang2 yg dia beli utk masak rendang + nasi himpit. Saya kupas2 bawang, dia masak sambal sotong. Dah siap sambal sotong dia, dia tlg saya goreng kepala utk buat kerisik. Sambil2 tu saya rebus nasik impit, gilir2 guna dapur mane yg dah settle dulu. Saya plak bersihkan ayam, buang lemak + darah. errrrrrrr... saya sangat geli kalo tgk orang masak x buang darah kat tulang2 ayam. Sah2 loya tekak saya x makan.  


12:00 tgh malam: Akhirnya saya siap masak. Masa tu jugak saya ngan incek hubby "raya" berdua. Org dah abis raya dah, kitorg baru nak merendang & menyambal. huhuhu.. 


 ni ler rupa rendang tersebut. Hasil dari 2 hekor hayam. 
Masak byk sbb esoknyer incek hubby nak jamu member2 satu opis dia yg x balik raya.


dan sambal sutun air tangan incek hubby



27/10/2012
1.00 pagi : dah selesai kemas2 dapur, sambil berehat ilangkan lenguh sbb dah brp jam berdiri jer kat dapur, saya luangkan masa main ngan si Cheezel, sementara Caramel saya biar jer lam cage. Sbbnyer ni kali pertama saya nak pegang2 @ keluarkan Cheezel dari cage, takut x terkawal, so saya bawak dia sekor jer. Lagipun Cheezel ni belum jinak sangat dengan saya. Dia cuma nak dekat ngan saya kalau tercium saya bancuh HPW.. betul2 mempergunakan saya utk tekak dia jer...hehehe *ehhh ini sbnrnyer entry sedih, tp dah macam entry pasal raya korban & makan2..huhuhu*


Gambar2 Cheezel masa saya main2 ngan dia..
masa tu kesian gak ngan Caramel sbb sekor2 lam cage..
tp time tu target saya nak jinakkan Cheezel ni dulu..









27/10/2012 
3.00am - dh lepas layan & main2 ngan Cheezel, saya simpan dia lam cage, mata lak dah berat time tu. Pastu terus potong2 buah & siap bancuhkan HPW utk dorg ni. Lepas tu, agaknyer sbb mata dah ngantuk sangat + mamai + memikirkan esoknyer nak bangun awal sbb nak panaskan lauk2 utk bekal incek hubby g keje, saya terus keluar dari bilik dorg tanpa check balik sama ada cage dorg saya dah tutup, tingkap & pintu toilet saya x tutup jugak & cuma tutup pintu bilik dorang jer. Pastu mandi2 & terus tido tanpa ade perasaan was2 sama ada saya dah buat perkara yg biasa dlm bilik dorg. Biasanya klu dah baring2, saya akan bgn balik sbb mcm x kompiden cage dorg dah tutup elok2 ke belum.


DUA-DUA HILANGGGGGGGGGGGG....!!!!!!!!!!!!!!!!

Pagi saya bangun awal, cuci2 muka pastu terus panaskan lauk rendang & sambal sotong, pastu siapkan semua bekal2 incek hubby g keje. Dah settle keje saya, entah cane incek hubby tiba2 tergerak ati masuk bilik dorang, tiba2 dia ckp mane pegi yg 2 ekor tu? Saya lak blur2, pastu dia ckp pintu cage terbukak bla..bla..bla... saya macam nak meraung...! cam nak pengsan.. dah nak nangis dah.. selongkar sikit2 brg lam bilik tu, x jumpa. Last2 saya suh incek hubby g keje jer, saya plak kne bertenang dulu. Kalo x semua benda x jadik hari tu.


Saya duduk, rehat2, tarik nafas pastu mulakan pencarian lam bilik tu. Puas jugak memanggil2, goncang2 segala benda lam bilik tu sementara anak2 bulus 5 ekor tu dok terngiau2 sambil wat muka panik sbb saya wat bencana lam tu tetiba.

still x jumpa jugak... last2 saya sms incek hubby..ckp x jumpa. Pastu incek hubby reply..ckp sure ade...soh saya carik balik. pastu dia ckp ptg nnt dia balik, sama2 carik. Saya lak dah terfikir, kalo terlepas 2-2 tu..cane la dorg nak survive kat luar sane. Mane la ade musim2 buah kt umh saya tu. 

Pastu baru 2 mggu ++ bela, rasa cam betapa RMXXX tu terbang cam tu jer dek kecuaian & sikap pelupa saya yg sangat teruk. Mmg RMXXX blh dpt balik, blh beli balik 2 ekor utk ganti dorg tp saya rasa x kan dpt yg macam tu dah. Byk mende saya fikir. Last2 x dapat nak fikir, x dpt nak buat ape2, saya duduk dpn tv. Rehat balik..pastu sarapan sbb dah kelaparan. Makan tanpa perasaan..


bersambunggggggg..................................................................




5 Nov 2012

> WELCOME TO WONDERFURRWORLD SHUGA BEBEH @ SUGAR GLIDER - CHEEZEL + CARAMEL

Entry ni asik masuk draft jer, dari bln lepas lagi...x terpublishhh pun. Time rajin, x edit plak gmbr, bila dah semangat nak buat entry, badan lak x sihat. Baek..mari hilangkan "sakit kepala" dgn satu kejadian yg memalukan hari ni. Yerrr.. Sangat2 memalukan..!! Bukan dtg dari saya, tp kesilapan orang lain, secara direct saya lak yang kene tempias. Nak ckp banyak pun, tarak guna. Benda dah jadik. Tanggung la malu sampai bila2. Nasib kau la semahh... elok2 jaga air muka selama ni, tup2 org simbah air taik ke muka... bukan tahap conteng arang dah. Sabarrr..! dugaan tu... Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik utk hambaNya.  


Ok, berbalik kepada cerita asal...............

Alhamdulillah, 10/10/2012 (Rabu), secara rasminya saya dpt ahli keluarga berbulus yang baru, tp kali ni spesis Sugar Glider (SG). 2 ekor. Cukup ler dulu utk permulaan, sbb byk lagi nak kena belajar ni. 

Sebenarnya x menjangka akan dapat secepat ni, tapi kalau sudah rezeki, semuanya dipermudahkan. Masa saya merisik2 pasal mereka berdua ni lam group SG, owner ni tiba2 PM saya bgtau yg dia nak jual. Bila dah abis2 surf info pasal dorg, cara pemakanan, penjagaan, diet, bla..bla...dah abis2 fikir & prepare barang utk cage dorg, last sekali baru set tarikh utk amik mereka.

Setelah 2-3x asik delay tarikh nak ambik, akhirnya petang Rabu tu, blk keje jer saya terus bergegas ke KL Sentral utk jumpa Anis, owner yg nak jual SG ni kat saya. Harga? Dpt special price. Alhamdulillah.... ^____________ ^   *senyum lebar saya* 


Sekejap jer sbnrnyer jumpa Anis tu, saya kelam kabut nak kejar berita TV3, ade sedara isteri kepada sepupu saya yg kawin ngan org Terengganu terlibat dalam kemalangan ngeri. 4 meninggal kalo x silap (termasuk anak angkat adik ipar sepupu saya yg berumur 4 tahun) dan masa tu, 2 lagi mangsa parah. Berita pasal tu ade kuar kat paper, salah satunya kat SINAR HARIAN, 2-3 hari hari jgk laa kuar kat TV.
  

OTW balik dari KL Sentral tu, ade 2x jugak ler budak 2 hekor ni crabbing lam ERL, kapel (couple) Indonesia dpn kitorg dok jeling2 bila dengar bunyik tu. Haa...dah terang2 x reti nak seludup natang lam ERL. huhuhu..

Sampai umh, mmg sangat eksaited tgk budak 2 ekor nih. Nak dapat permisen dari incek hubby nak bela tu punye laa lame dari 2 thn lepas lagi tp thn ni baru dpt green light. Tapi masalah lak, cane nak tansperkan budak 2 ekor ni dari travel beg ke dlm cage yg dah dihias indah tu. Saya plak masih takut2 sbb xde pengalaman nak kendalikan spesis nih. Kalo kucen tu, kacang jekk.. dah 6 tahun bela, kalo takat kne geget sampai berdarah2, kne cakar sampai berparut2 tu mmg dah biasa. 

Last2 incek hubby berjaya pindahkan dorg ni masuk cage. Ehhh...! berani plak dia.. heheh. Target saya lak masa tu nak jinakkan dorg dlm masa seminggu. Kalo belum jinak sekalipun, xpe ... asalkan saya blh pegang2 dorg dan alhamdulillah dalam masa 4-5 hari saya dah blh pegang2 dorang, wlupun ada masa umpan madu or HPW bg dorg hidu & jilat2 jari. Memalam lak saya letak baju tido yg dah pakai, selang seli ngan baju keje incek hubby bagi dorg kenal bau... ;) 


Dah panjang menceritakan ke-eksaited-an bela budak 2 ekor nih, meh layan gambar2 dorang dari hari 1 sampai la dekat 3 mggu saya bela...hehehhe...... ^______________^


 10/10/2012 (Rabu) - Hari Pertama 
♥ Akhirnya sekor yg malu2 kucing ni keluar jugak dr sleep pouch.
 Terliur tgk buah utk dinner kot.
.Dapat laaa bergambar berdua cam ni utk 1st time di rumah 


Hari ke-3 - 13/10/2012 
saya dah blh bawak dorg kuar dari cage.
tp sekor jer la..2-2 kang x terkawal. 
Rasanya yg ni Caramel sbb dia agak manja sikit
berbanding dengan Cheezel yg agak lincah & 
suka geget tp x geget sampai berdarah (setakat ni laa) :p


ni pun hari ke-3 jugak - 13/10/2012
masa ni saya still x dpt bezakan dorg sbb saiz si Cheezel besar sikit dari Caramel,
tp kalo duduk lam sleep pouch, nmpk lebih kurang jer.


Oso Hari ke-3 - 13/10/2012 - 
2 budak kecit ni still  blm ade nama..
pening k nak carik nama best2.. .bhahahahah..


14/10/2012 - Hari ke-4
Makan ulat dgn penuh khusyuk & tawadduk... 
Beria lak incek hubby ajak saya pergi petshop beli ulat kat Sg. Ramal..
Saya kalo ulat2 ni mmg geli geleman, so nak bg dorg, saya guna sudu jer..heheheh 



17/10/2012 - Hari ke-8
♥♥ Syukur alhamdulillah..
misi dan target menjinakkan mereka berduaekor dlm >< masa seminggu telah berjaya. 
ini pic 1st time saya blh terus pegang si Caramel ni..
masa ni saya tau dia Caramel sbb Caramel lebih sopan berbanding Cheezel.. ♥♥


19/10/2012 - Hari ke-9
♥♥Huarrrghhhh..!! Ngantuk.. gud nite.... ~

Ehh salah... gud muning ♥♥
hahaha...!! saya dah boleh "culik" 2-2 keluar time dorg membuta.
Masa ni la nak snap pic dorg.. heheh
Suka tgk pic ni, nampak kiyut jer dorg..cam puppy..hehehe



25/10/2012 
Mari slurrrrrpppp...!! Aksi bermadu berirama... ♥


27/10/2012 
Eksekiussss me... no kemera purrrrleaseeee...!!!!
 ai need prebesi.. nanitee uolsss.. kwkwkwkw :-P