☛ FOLLOWERS

7 Nov 2012

> KISAH MENYENTAP TANGKAI JANTUNG & HATI : CARAMEL HILANG PADA 27/10/2012

26/10/2012 - Hari Raya Haji @ Korban
pagi : 
Saya x masak ape2 pun masa korban tu, sbb incek hubby kerja. So, saya sorang2 kat rumah. Lagipun dia ckp, blk keje tu baru dia beli bahan2 utk masak rendang. 


malam :
9:00 mlm : encik hubby baru balik keje. So saya terus prepare barang2 yg dia beli utk masak rendang + nasi himpit. Saya kupas2 bawang, dia masak sambal sotong. Dah siap sambal sotong dia, dia tlg saya goreng kepala utk buat kerisik. Sambil2 tu saya rebus nasik impit, gilir2 guna dapur mane yg dah settle dulu. Saya plak bersihkan ayam, buang lemak + darah. errrrrrrr... saya sangat geli kalo tgk orang masak x buang darah kat tulang2 ayam. Sah2 loya tekak saya x makan.  


12:00 tgh malam: Akhirnya saya siap masak. Masa tu jugak saya ngan incek hubby "raya" berdua. Org dah abis raya dah, kitorg baru nak merendang & menyambal. huhuhu.. 


 ni ler rupa rendang tersebut. Hasil dari 2 hekor hayam. 
Masak byk sbb esoknyer incek hubby nak jamu member2 satu opis dia yg x balik raya.


dan sambal sutun air tangan incek hubby



27/10/2012
1.00 pagi : dah selesai kemas2 dapur, sambil berehat ilangkan lenguh sbb dah brp jam berdiri jer kat dapur, saya luangkan masa main ngan si Cheezel, sementara Caramel saya biar jer lam cage. Sbbnyer ni kali pertama saya nak pegang2 @ keluarkan Cheezel dari cage, takut x terkawal, so saya bawak dia sekor jer. Lagipun Cheezel ni belum jinak sangat dengan saya. Dia cuma nak dekat ngan saya kalau tercium saya bancuh HPW.. betul2 mempergunakan saya utk tekak dia jer...hehehe *ehhh ini sbnrnyer entry sedih, tp dah macam entry pasal raya korban & makan2..huhuhu*


Gambar2 Cheezel masa saya main2 ngan dia..
masa tu kesian gak ngan Caramel sbb sekor2 lam cage..
tp time tu target saya nak jinakkan Cheezel ni dulu..









27/10/2012 
3.00am - dh lepas layan & main2 ngan Cheezel, saya simpan dia lam cage, mata lak dah berat time tu. Pastu terus potong2 buah & siap bancuhkan HPW utk dorg ni. Lepas tu, agaknyer sbb mata dah ngantuk sangat + mamai + memikirkan esoknyer nak bangun awal sbb nak panaskan lauk2 utk bekal incek hubby g keje, saya terus keluar dari bilik dorg tanpa check balik sama ada cage dorg saya dah tutup, tingkap & pintu toilet saya x tutup jugak & cuma tutup pintu bilik dorang jer. Pastu mandi2 & terus tido tanpa ade perasaan was2 sama ada saya dah buat perkara yg biasa dlm bilik dorg. Biasanya klu dah baring2, saya akan bgn balik sbb mcm x kompiden cage dorg dah tutup elok2 ke belum.


DUA-DUA HILANGGGGGGGGGGGG....!!!!!!!!!!!!!!!!

Pagi saya bangun awal, cuci2 muka pastu terus panaskan lauk rendang & sambal sotong, pastu siapkan semua bekal2 incek hubby g keje. Dah settle keje saya, entah cane incek hubby tiba2 tergerak ati masuk bilik dorang, tiba2 dia ckp mane pegi yg 2 ekor tu? Saya lak blur2, pastu dia ckp pintu cage terbukak bla..bla..bla... saya macam nak meraung...! cam nak pengsan.. dah nak nangis dah.. selongkar sikit2 brg lam bilik tu, x jumpa. Last2 saya suh incek hubby g keje jer, saya plak kne bertenang dulu. Kalo x semua benda x jadik hari tu.


Saya duduk, rehat2, tarik nafas pastu mulakan pencarian lam bilik tu. Puas jugak memanggil2, goncang2 segala benda lam bilik tu sementara anak2 bulus 5 ekor tu dok terngiau2 sambil wat muka panik sbb saya wat bencana lam tu tetiba.

still x jumpa jugak... last2 saya sms incek hubby..ckp x jumpa. Pastu incek hubby reply..ckp sure ade...soh saya carik balik. pastu dia ckp ptg nnt dia balik, sama2 carik. Saya lak dah terfikir, kalo terlepas 2-2 tu..cane la dorg nak survive kat luar sane. Mane la ade musim2 buah kt umh saya tu. 

Pastu baru 2 mggu ++ bela, rasa cam betapa RMXXX tu terbang cam tu jer dek kecuaian & sikap pelupa saya yg sangat teruk. Mmg RMXXX blh dpt balik, blh beli balik 2 ekor utk ganti dorg tp saya rasa x kan dpt yg macam tu dah. Byk mende saya fikir. Last2 x dapat nak fikir, x dpt nak buat ape2, saya duduk dpn tv. Rehat balik..pastu sarapan sbb dah kelaparan. Makan tanpa perasaan..


bersambunggggggg..................................................................




2 comments:

  1. mungkin diorang bersiar2. err, masa tu ada cek tak tingkap?? kalo tingkap terbuka, ada kemungkinan diorang dah keluar. urm, macam mana nak survive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Yana >>> masa tu saya mmg terlupa nak tutup tingkap & pintu bilik air semua. Sedangkan hari2 biasa mmg saya tutup, sblm keluar bilik pas main2 ngan dorg, saya akan check 2-3x, tp mlm nak jadik tu, saya x buat cam biasa. Betul2 x ingat. Agaknyer sbb penat sangat + mata dah ngantuk time tu..

      kalo tingkap bilik, mmg dorg x bleh nak kuar sbb saya pasang jaring. Sbb bilik tu anak2 bulus yang duduk, so saya mmg pasang jaring semua utk tingkap bilik dorg, pintu dapur & pintu ruang tamu. Sbnrnya dorg dah dijumpai balik tp entry sambungan x sempat lagi nak buat. Asik masuk draf jer.. hehehe

      Delete

meowwwinggggg