☛ FOLLOWERS

24 May 2012

❤ MASALAH BERTAHUN, SELESAI 45 MINIT JER, ALHAMDULILLAH...❤


SEBELUM


SELEPAS BEBERAPA MINIT


❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

nak dijadikan cite, inilah gambar toilet anak2 bulus kat rumah yang rasanya dah bertahun2 tersumbat dek pasir masa mencuci tray, dan semasa litter tray diletakkan dlm toilet bilik bibik tu.

Almaklom ler, jaman dedolu mane ade woody bagai tu...semua pakat nak jimat guna pasir kepor (Carrefour) jer..tu yg bila termasuk lam lubang / salur air, sikit2..lame2 menjadi bukuiiitt lam tu, lantas memerangkap aliran air keluar dari saluran tandas..

Yiekkkceli, asal2 rumah nih ade 3 toilet, tp toilet ni lebih kepada utk kegunaan tmpt merendam & mencuci tray anak bulus serta simpanan barang2 cam baldi & mop bagai tu... sebab disebabkan dah tersumbat, so toilet tu x digunakan sangat. Setakat utk ambik air time nak mop bilik dorg bleh la, klu nak cuci tray dorang, terpaksa jirus direct ke dalam toilet bowl. 

Klu air tu mencurah2 ke lantai, mmg berdaki2 la lantai toilet sebab air dah x mengalir pun. Kne tggu air tu turun slow2, berjam2 baru dapat masuk toilet tu balik utk cuci tray2 dorg. 



Dapat bayangkan tak tahap ketensenan tu mcm mana...???



So, sebelum ni asik la mengadu ngan AHKAK DC pasal toilet ni, siap bincang (bincangg tu) cara2 nak atasi masalah tu, dari guna mcm2 cecair yg beli kat kedai hardware sampai la ke pam / pelocok tp semua x berkesan. Last2 toilet tu dijadikan bilik serbaguna.

Entah macam mana, 20/5/2012 (siap sebut tarikh) saya tetiba diberikan hidayah dan petunjuk (ehh tergerak hati sebenarnyer) nak korek2 lubang / salur air tu. Bukan korek guna tangan yerrkkk ewww..!! Tapi menggunakan batang besi mop yg kebetulan masa tu saya tgh kemas2 & nak buang.

Cuba punya cuba, dengan x disangka2, lepas saya buang air dari baldi mop tu....air yang bertakung dlm toilet tu tetiba mengalir keluar.

Yer...!! Serius x caya..!! Bertahun2, tu jer cara penyelesaian dia..selama nih punye ler pening siap ngan incek hubby mengeluh lam toilet tu time try pam / guna pelocok utk turunkan air yg bertakung kat lantai..

Terus bersemangat, berpeluh2 tp digigihkan jua wlupun dah penat ngemop bilik anak2 bulus yg dah dikosongkan tu..



Sekarang...

toilet tu dah bleh digunakan macam biasa... Alhamdulillah..tapi anak2 bulus dah duk luar dah.. ;)


*cite pasal toilet pun bleh panjang berjela..terharu weii terharu..!!* :p