☛ FOLLOWERS

21 Oct 2012

> LADY EVELYN @ VIVI KEMBIRI @ KLINIK HAIWAN DAN SURGERI, TAMAN EQUIN, SERI KEMBANGAN


Baru nak update pasal budak kecik nih.. Ehhh..dah tak kecik dah..dah setahun ++. Besar dah..betapa kejap masa berlalu. Masa dia "dihadiahkan" kepada saya oleh Kak Nurul, dia baru jer dlm berusia agak2 dlm 3-4 bln jer. 

So, sebelum perkara2 normal yg kucing belum dikembiri berlaku pada dia iaitu memekak siang malam, kencing merata & stress nak membohsiakan diri, saya hantar dia ke KLINIK HAIWAN DAN SURGERI, TAMAN EQUIN untuk dikembiri. 

So, pada 19/9/2012 (Rabu) saya dan incek suami hantar dia ke sana & ambik dia balik lepas kitorg balik dari Penang sempena konvo anak sedara kat USM. 

So, memandangkan dia nih dah lame x mandi, dah bau pekasam, 2 hari sblm tu saya mandikan dia. Kasik wangi2 skit. Proses memandikan dia alhamdulillah berjalan dengan lancar (ehh apsal ayat ni sangat skema???). Dia x byk buat hal / meraung / meronta2 memandangkan saya mandikan dia dengan air suam. Hahh!! Kelaskausemahh!! Ptg2 mandi air suam!! Cam nak patah pinggang mandikan dia, Chester Gendut ngan Lady Rusty, otai lam umah nih. Lagi 2, Chello ngan Cheesedale saya postpone sbb x larat dah nak membongkok lama2 lam bilik air. 


Bahan2nya seperti di atas yer fuan-fuan...hahaha
saya perap & mandikan dorg ngan syampu Machiko (sbb dh lame x mandi)
& syampu Malaseb sbb mcm ade tanda2 nak kne fungus balik. 
Dalam 10min jgk ler perap dan terperap bersama dorg dlm bilik air nan sempit itu.


gamba semasa proses pemerapan dijalankan.

INGAT!! 
JANGAN sesekali meninggalkan kucing anda yg dimandikan esp dengan syampu seperti Malaseb
ini tanpa pengawasan.!! Kucing berkemungkinan rimas dengan keadaan basah dia 
& mungkin akan bertindak menjilat2 badan dia. Bahaya tuu!!

dah siap 10 minit...boleh bilas cam biasa.
pastikan anda x menjirus air direct ke kepala
& elakkan air dari memasuki telinga anak bulus..
Just basah gitu3 jer kat kepala dia..


dah nak kering. Dia jer yg lame skit nak keringkan bulu.
Ni kering sendiri. Klu saya guna hair dryer, mau x cukup tanah carik space nak menyorok. hehe
pas keringkan bulu dia, saya potong kuku & cuci tinge sekali.
Potong kuku tu sbg langkah2 awal mengelakkan dia mencakar org2 kat klinik tu..
Mane la tau, kot dia panik tgk jarum, terus meroyan on de sepoottt =))


hari kejadian. Budak nih dah wangi, ready masuk carrier, 
dah nak g klinik dah tp incek hubby suh tukar carrier plak..
carrier besar ni x muat klu letak tmpt duduk saya kt depan katanya.
Alaaa baru nk rasmikan carrier baru tu..


tgk dah ready masuk siap2, x yah paksa2 lg tu..


last2 masuk carrier ijo nih. kecik skit tp tuk kucen saiz small or medium, ok laa..
gmbr2 terkuar dr lam carrier tu masa lam kete,
kitorg berenti isi minyak jap,
tu yg try bukak penutup tu.
sibuk jugak dia nak keluar..tp x bising cam mulut arwah LADY EOWYN @ WIWI dulu ...
dia asal masuk kete nak g klinik or boarding mmg cam mulut mak nenek..hehehe
ehh x bleh cite byk2 pasal Wiwi, kang syahdu melalak plak tingat dia..
ok balik pada motip asal..!!


Dah sampai klinik tu, ni ler dia punye penyambut tetamu.
Odd eye cat yg sungguh menjadi idaman kalbu sejak dulu lagi..
x ingat plak nama dia sapa.


Lame jgk menunggu masa tu, ade kes emerjensi katanya.
So sempat borak sikit2 ngan Misi Rizal.
Sesambil tu cuci mata ngan brg2 lam kedai & main2 ngan budak nih..





 satu tips : Kalau bawak kucen korang g jumpa vet, seeloknyer biar laa letak dlm carrier. 
Jangan lepas lam klinik cam tu jer. Sama ada kucen korang berpenyakit / berkutu / berfungus or 
kucen orang lain yg berpenyakit cam tu jugak. 
baik mencegah dari mengubati. Tu juga utk mengelak kucen2 korang dari tetiba bergaduh plak.
Juga mengelak kucen korang dari stress or kencing / berak merata lam kedai tu.
haaaa kan haru biru nnt... hihihi


ni pun penyambut tetamu lam klinik tu. Kucen berkaki 3, ikut cite Misi Rizal, kaki dia kne gangren 
masa mak dia beranakkan dia sbb terbelit ngan tali pusat. So x dapat diselamatkan.
(klu x silap jalan cite la sbb dah lame baru nak publish entry nih)
huwawwawa


time utk jumpa vet. Ni Dr. Hezri klu x silap. X sempat nak berkenalan @ ingat nama vet kat situ. 
hehehe.. Budak ni time jumpa vet ok plak dia makan pil tablet.
Salunya, dia nih laa yg hazabbbbb sekali klu bab2 kasik ubat.
Dah tu pandai lak tu luwek @ muntahkan balik pil tu.

Masa nih vet deworm & deflea dia kot... Vaksin plak akan dibuat lepas dia operate.


 cite pas dia kembiri akan bersambung nnt. jam dah nak kul 4am (21/10/2012)




jumpa lagi naaa..>!! 









4 comments:

  1. haha ! syiok baca blog akak ~ hewhew !
    keep it up ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMALINA >> makacehhh..!! fenat tau nak setting velog baru nih...tp sbb velog lame ade poblem, maka ku gagahkan jugak..niwey, thanks tau sudi singgah sini... ehhehehe ❤❤❤..!!

      Delete
  2. Tahu tk mana nak carik malaseb online?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh try cari kat petshop online sis...

      ni member ade jual Malaseb, ce pm dia https://www.facebook.com/mydearcats.dc?fref=ts

      Delete

meowwwinggggg