☛ FOLLOWERS

12 Nov 2012

> (PART 2) KISAH MENYENTAP TANGKAI JANTUNG & HATI : CARAMEL HILANG PADA 27/10/2012



28 Okt. 2012 - 12.30am

lepas seharian menyelongkar segala barang2 lam bilik dorang, tak jugak jumpa dan pencarian yang berlarutan sampai la ke malam x jugak menemui hasil...saya makin risau..

Incek hubby ckp, biar jer dulu..nanti2 dia akan balik kalau lapar. Tapi hati saya x semudah itu nak naik bilik & tinggalkan dorg sambil berharap esok bangun pagi Caramel akan bunyik2 bgtau yg dia dah balik. Sah2 mlm tu saya x bleh tido.

So, petang tu kitorg pergi The Mines dulu sbb HPW dorg dah abis. Saya plak sbnrnya nak cari toys & syampoo utk dorang. Kat The Mines saya beli HPW jer dengan threats utk dorg. Tak lupa, pergi Daiso, kat Daiso saya beli penyepit dgn brg2 lain. Pastu kitorg gerak ke Downtown The Mines. Saya beli mknn, syampu ngan mainan dorang, pastu balik sbb misi pencarian Caramel x settle lagi.

Sampai rumah, saya tgk jam dah kul 12 tghmlm. Letak barang & saya nak nekad tggu jugak dlm bilik tu selama boleh. Sambil pasang telinga & kacau2 si Cheezel supaya sentiasa bunyik. Dah puas si Cheezel saya paksarela buat bunyik2, tiba2 saya dengar mcm ade 'samting" bergerak kat luar bilik. 

Saya dpt rasa aura positif yg Caramel akan ditemui!!! Wlupun dlm masa yang sama, bulu roma saya meremang sbb terhendap2 memandang kawasan yg gelap belakang tu. Mane la tau, dlm saya terskodeng2 ke luar bilik tu, tetiba ade orang / natang dari luar yg skodeng saya balik. hahaha..!! Ntah knp saya ni sejak  kejadian TERJAH BIAWAK, TETAMU TAK DIUNDANG hari tu, saya jadik agak penakut utk ke luar bilik blkg tu. 

Kalau dulu, kul 12mlm or 1 pagi saya boleh lagi nak cuci cage ,tukar pasir & bg makan anak2 bulus lam tu. Sekarang saya serenderrrr bila memikirkan balik saiz BIAWAK yg sebesar paha org dewasa hari tu..!!! Sama ada saya tunggu incek hubby balik kerja utk temankan saya kt blkg tu atau mintak tlg dia buat semua. Siryessss..!! Kehadiran biawak tu betul2 merosakkan keberanian saya.

Biasanya jugak, klu hari2 biasa sblm kejadian biawak tu, pekerja2 taska blkg rumah still bgn lagi. At least kalau kul 1am saya masih kat blkg tu cuci cage & tukar pasir, saya x takut sbb tau ade orang lain still bangun, Ni lain skit sbb time tu semua dah tido. Cuaca agak sejuk & seakan hujan sedikit renyai2 makin buat saya terdesak supaya Caramel perlu respon dengan bunyik yg Cheezel buat supaya saya tau dia ade dekat situ. 


Saya terbayang, mcm mana la Cheezel tido mlm tu dan hari2 selepas ni.
Sekor2 xde kawan. Takut sangat dia sunyi..
Sambil menunggu tu, saya siapkan HPW & buah2 utk dia




Lepas Cheezel abis makan, saya kacau dia lagi sekali. Kali ni saya dengar lagi bunyik "samting" dari belakang. 

Yessssssssssssssssss..!!!!!!!!!!!!!! 

Walau dalam meremang bulu roma, saya beranikan diri skodeng dari celah2 jaring dari dlm bilik tu sambil pegang head torch light kepunyaan incek hubby. Dah ckp dah, time emerjensi cam ni mmg kompem x jumpa torch light lam umh nih!! Seperti kalutnya hari sang biawak menerjah ari tu dimana saya x jumpa lighter utk bakar biawak tu menggunakan Ridsect. :p

Lepas skodeng2 dan saya nampak ade 2 cahaya bersinar hasil pantulan head torch light kat batang bokok plus ade bunyik ranting2 bergerak, saya terus berlari naik bilik panggil incek hubby. Cara larian naik bilik tu mmg ala2 Amazing Race versi Asia. hahahah..!! Memang saya yakin itu Caramel! (tapi ular pun mata 2 jugak & suka duduk atas pokok huwawawawa)

Saya terus ambik kunci rumah ajak incek hubby keluar kat belakang tu, lepas tu saya suluh2 sambil sebelah tangan pegang hp. Dah ler blkg tu dah bersemak balik, dah brp bulan dok tunggu bangla datang potong, x nampak2 lak dorg. Nak melangkah ke kawasan semak tu, mmg mcm2 segala kemungkinan menatang ade berkampung. sama ada lipan, kala, ular, katak dan entah2 anak biawak...! 

Dah suluh2, sah Caramel..!! Syukur alhamdulillah Ya Allah..!!!!!!!!!! Walaupun memikirkan sebarang menatang terpijak, tp sbb saya dah nampak Caramel bergerak2 kat situ, saya terus lupakan perasaan takut tu. Incek hubby suh saya masuk bilik ambil travel carrier dorg. Saya pun berlari2 masuk bilik. Pastu masalah plak, pokok tu tinggi cane nak letak travel carrier tu plak..dah tu pokok tu dlm kawasan jiran   



Last2 saya lari balik masuk bilik, ambik batang penyapu, ikat / gantungkan tmpt mainan dorg ni. Sebelum tu, saya celup dengan HPW belen si Cheezel tadi supaya ade bau utk tarik dia sbb saya tau mmg dia tgh lapar giler.. 

Percubaan pertama - incek hubby hulur mende cam lam gambar atas tu dekat 10 minit jugak sambil tahan lenguh, kendian dia dtg dekat & dah masuk dah dalam tmpt dorg main sorok2 tu, tp x sempat saya nak pegang dia masuk lam traver carrier, dia dah melompat balik ke luar pagar jiran sebelah. Agaknyer dia nampak incek hubby ade kat situ jugak sbb dorg takut ngan incek hubby.

Percubaan kedua - nyamuk time ni makin banyak. mmg bermaharajalela gamaknyer. Tapi kitorg x putus asa sbb dah nampak dia depan mata kan... try balik, incek hubby dengan sabonyer hulur balik mende tu ke dlm kawasan pagar jiran sambil tunggu dia dtg dekat. 


Alhamdulillah, x lame..laju jer dia lompat. Masuk jer dia dlm tu, incek hubby laju2 tarik & terus tutup permukaan atas tmpt mainan dorg. Saya bawak lari masuk bilik & terus masukkan dia lam cage. Agaknyer kalo jiran nampak ape kitorg buat, sure dorg heran. Dah mcm orang nak mencuri dah..hahahha..!!


Jeling jam, tepat 1:30 am dia selamat dijumpai..!! Syukur Ya Allah..!!! 


ni ler senjata yg saya guna utk pujuk dia dtg dekat & lepas cium jer bau HPW, 
dia terus laju melompat dlm tu.


 masuk jer lam cage, dia terus meluru kat HPW tu..
haa mmg kebulur..! sian tengok..
rakus menjilat dah macam kucing dah saya tengok.. :p


rasa lega sangat2 dia selamat dijumpai balik.
Masih rezeki saya utk bersama dengan dia & Cheezel.
Mmg rasa menyesal sangat2, dgn kelalaian saya dia hampir2 jadi mangsa.
Lepas ni jadik pengajaran utk saya.. -_-



 memandangkan dia dah selamat dijumpai, 
maka saya yg mulanya putus harapan, xde mood, 
terus hilang letih & tetiba bersemangat utk mendeco cage dorg & 
pasang brg2 yg saya beli kat Daiso & Downtown The Mines tu..


close up ;)
semangat kausemahhhh!! ;p



 mainan yg saya beli utk dorg berdua. 
RM15 jer kat Downtown The Mines ;)


 Dried mealworm + egg + honey (rajin nak taip balik walhal dah ade tulis kat situ) :p
RM15 jugak, sama beli kat Downtown The Mines ;)


yang ni lagi senang nak simpan & saya pun x geli nak pegang.
Kalo yg hidup tu, menggeletik2 kegelian rasa tgk ulat2 tu :p


penyepit kalerpulll utk letak lam cage dorang
kat Daiso The Mines RM5 jerrrrrr 


Siap hias2 cage dorg ni, saya tgk jam dah kul 3:30am!! 
Lewat naik tido tp saya lega semuanya dah selesai ;)


Terima kasih buat kawan2 yg ambik berat & tlg doakan masa saya war2kan berita kehilangan dia. Walaupun kebanyakkan kawan2 lam FB ada yg tak bela haiwan dan ada jugak yg cuma minat bela kucen, tp bila Sugar Glider hilang, ramai yang kasik respon & kata2 semangat. Saya sangat2 menghargai & cuma Allah jua yg membalas. Saya juga doakan semoga haiwan2 peliharaan kita atau haiwan2 liar di luar sana sentiasa selamat dari sebarang bahaya.

> RELAXING MONDAY..RELAX LAA SANGAT..!

pic credit to uncle google


Hari ni saya cuti..sebab esok pun cuti..
Cuti Deepavali..

kalau ikutkan, sepatutnya saya TAK PATUT pun nak cuti..
dari bln lepas, sampai awal bln ni entah brp hari dah saya cuti..
rasanya dah dlm 4-5 hari kot...
ari tu, kesihatan saya on off..
so baik saya apply cuti awal2 dari last minit nak EL..

malam tadi, saya batuk2, kering!
berlarutan sampai muntah2..abis semua air milo + cornflakes + nestum 
yg jadi mknn saya seharian sbb x selera mkn nasik..

dah abis muntah2, 
baru lega, batuk pun kurang...tp mata lak x bleh tido..
sedangkan skrg saya kne jaga makan & tido betul2.
x tau kul brp mata lelap pagi td..


so, hari ni kerjanya just duk umh cam biasa jer la.
thari incek hubby blk rumah hantar mknn..
nasik putih + sambal bacang + kuah telur masak kicap + sayur kacang + ayam goreng.
last2 saya terpaksa makan berpilih...
bau sambal bacang saya x bleh cium, 
loya tekak cium bau mknn sbb dah seminggu x mkn nasik or lauk..
nasik yg kne kicap saya x leh makan, 
mkn nasik + ayam goreng jer....

skrg 2 hari sekali kne check darah...
sepatutnyer g mlm td tp incek hubby keje & blk lewat, 
so postpone ari ni jer la... ptg karang baru pergi..
mintak2 semua ok..Amin...




pstttt : buah lam pic atas tu ler mknn hari2 saya selama berminggu2 demam ari tu -_-