☛ FOLLOWERS

6 Mar 2013

> SEKEJAP ADA, SEKEJAP TAKDA


Saya agak hairan dengan mereka ni. Bila sekali datang tumpang makan kat depan umh, sampai 3-5 ekor sekali. Bila time takde, sekor pun x nampak bayang. Kemanakah gerangan agaknya dorang2 ni..???

Yang buat saya rasa agak terkilan sedikit ialah masa kehabisan stok BW hari tu. Dorg dtg rumah tp saya xde langsung makanan utk dorang. Sedih tgk dorg terngiau2 sambil pandang muka saya. Rasa sangat bersalah tutup pintu mcm tu jer sbb x tahan tgk muka dorg mintak simpati.

Ada nasik lebih, saya bagi jugak. Gaul ngan wetfud. Time nasik xde /  x masak, time tu yg rasa sangat2 terkilan tu. Nak bagi stok BW lam umh, dorg pun dah tinggal sikit jer.

Last hari tu saya kasik ikan bilis & ikan salai yg saya dah x boleh makan sbb dihurung semut halus. Masa jemur tu konon nak halau semut halus, dtg pulak segerombolan semut2 besar. Last2 saya biar jer kat luar kene air hujan. Dah agak kembang, saya toskan air & letak dlm bowl dorg yg kat luar tu.

Esoknyer, licinnnnnn!!! Tapi x nampak sape yg datang makan. Termasuk Cik Putih yg hari tu sarat bunting pastu beranak. Anak2 dia x pernah pulak nampak. Seingat saya setakat ni dah 3x dia bunting, sekor pun x tau mane pegi anaknyer.

Sekarang dah ade stok BW baru. Ambik 22.65kg terus. Ingat nak asingkan 1 tong utk yg kat luar tu. Tapi xde pulak tetamu yg sudi bertandang... mane la dorang pergi agaknyer,....................


 yang masa hari tu.. 3 serangkai ni. Yg hitam tu lawa, bawah leher dia rona puteh.
Incek hubby ckp macam pakai tuxedo plakk..





6 comments:

  1. Samala macam kar umah ni... mula2 bagi sebab kesian kat mak buyong yang selalu baring depan gate. Lama2 dia panggil 1 taman datang! Sekarang adala 5 ekor residen yang akan datang tiap pagi n ptg. Ada sekor yg jadi jaga tanpa diminta.. kalau ada org yang tiba2 datang umah n kami takde memang kene hambat dengan jaga kecik tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...bila time ramai, kejap jer abis bowl luar umh tu..sekarang sunyi jer... x tau mane sume pegi..

      jangan kene tangkap MPKj dah ler.. :'(

      Delete
  2. harap mereka semua selamat dan baik-baik saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... tgh mlm tadi nampak kelibat sekor jer dari jauh.. hrp2 semua mereka dilindungi Allah SWT. Risau jgk kot2 kne tangkap ke ape...

      Delete
  3. alahai mana diorang pergikan..
    sama lah kat umah lin nie..kekadang ada..kekadang ilang..
    panggil1 pon takde...
    sayu plak tgk makanan tak berusik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan lin..x tau g mane dorg tu..bila sekor xde, semua xde..bila ade, sampai 4-5 ekor lak datang sampai berebut2 kawasan & mknn.

      semalam ade balik si Putih tu...tetiba dtg mintak mknn. Tp anak2 dia x pernah nampak pun. X pernah ikut dia dtg sekali cari mknn,. Mintak2 la semua selamat.

      Delete

meowwwinggggg