☛ FOLLOWERS

30 Apr 2012

PROJEK CUTI HARI PEKERJA UNTUK ANAK BULUS.....



17/4/2012:

cite basi..ari tu dlm demam2,  pindahkan anak2 bulus ke luar rumah, masukkan dorg dlm banglow 3 tkt kos rendah sbb bilik VVIP dorg terpaksa di spray & disinfect semalaman sblm di-mop dgn clorox (VVIP laa sangatlaaa kan, walhal bilik bibik jer) ;)

berhari2 jugak laa anak2 bulus men-setinggankan dan men-sardinkan diri dlm bungalowcost tu sementara pindah masuk dlm bilik dorg.

Bila dah dok luar, mmg hari2 kne tukar pasir, takut bau sampai ke hidung jiran wlupun jiran jarang ade kat umh.. buat awl sblm ade teguran wlupun ade jer jiran2 bela anjing & kucing..lgpun dorg share 1 litter tray..poo & pee cepat jer memenuhi bekas tu. 


gmbr atas tu masa letak bungalowcost anak bulus betul2 depan pintu. angin sepoi2 bahasa jer.. bawak "perfume ori" masuk melalui pintu kalo sehari x tukar woody tu. so mlm (12.00 tgh mlm) tadi  gigihkan diri alih dorg pegi tepi belah kanan umah ler plak..betul2 dekat dgn sliding door tp sbb kitorg masuk rumah guna pintu kecik, so senang skit letak belah kanan sliding door tu. senang nak kemas2, tukar pasir & basuh alas cage dorg. selama ni kalo letak dorg lam bilik bibik tu, mmg makan masa nak kemas bilik dorg.

bermula dengan tukar pasir, pastu spray sikit ridsect (masa tu anak2 bulus dilepaskan main kejar2 lam umh - biasa 1/2 hari), pastu mop cage dorg guna serai wangi, pastu mop lantai guna sikit clorox + pencuci lantai, pastu tggu lantai tu kering, baru bleh lepaskan dorg. sekurang2nya 3 jam utk kemas, cuci & tggu kering. itu baru kemas, belum lagi cuci litter tray, rendam ngan clorox/sabun. pastu esoknyer plak kne sambung balik cuci litter tray dorg & keringkan betul2. mmg agak banyak kerja.

buat mcm tu bukan apa, nak bagi bilik tu betul2 bersih.. sbb bila boring2, tuan bulusnyer akan duduk berjam2 dlm tu melayan anak2 bulus..potong kuku, cuci tinge & check ape yg patut (biasanya lepas dorg mandi).


skrg dlm dilema balik.. bila dah letak dorang kat luar umah, still kne fikirkan keadaan semasa. bayangkan kalo letak luar rumah (depan), penat2 balik keje, kelam kabut nak masak pastu x sempat nak tukar pasir dorg & kemas cage, tetiba org dtg rumah. kne pulak yg datang tu jenis TAK PAHAM aka men serbuuuuu / terjahh jer,  bukan jenis suka kucen & tak tahan bau poo & pee (melainkan bau poo & pee tu wangi), abis la menjaja itu ini, ckp bla..bla..pot..pet.. haru kan..???







ahad - 29/4/2012 

ptg tadi, slow talk ckp ngan hubby pasal nak alihkan bungaloww besar dorg yg dlm bilik tu ke luar (blkg bilik dorg). dah eksplen keadaan sebenar. dia setuju jer (terkejut sbnrnyer sbb hari tu masa ckp nak alihkan ke blkg tu, dia x setuju dgn alasan takut bau mengganggu jiran tp saya bagi jaminan bahawa kat luar sebenarnya lebih terbuka & memudahkan utk saya menukar pasir & ape2 kerja berkaitan dgn dorang TANPA mengambil masa yg lama)



hari ni agaknyer mood dia ok, plus mak plak menyokong idea tu..katanya blkg lagi elok letak dorg kalo compare depan or dlm bilik. Fuhhh...!! lega sbnrnyer... wlupun memula tu rasa mcm serba salah & berat mulut nak tanye incek hubby. 

Alhamdulillah...dipermudahkan segalanya..so dengan semangatnya turun naik cari kunci pintu belakang (pintu wet. kitchen yg x pernah dibukak since kitorg pindah rumah tu 6 thn yg lepas). Dan alhamdulillah jugak, sbb jumpa kunci tu.. tp incek x bleh bukak cage dorg tu sbb xde peralatan yg cukup. b4 nih kitorg pasang sbb pinjam allen key set opis punye. so, memandangkan nih emergency idea nak buat kt blkg tu, so kne tggu malam esok ler nampaknyer..

  
Dah over eksaited sbnrnyer..mcm2 dah plan.. beli hos utk sambung dr toilet dorg supaya senang nak cuci bawah cage dorg or mandikan dorg, beli bidai buluh nak lindung cage dorg dari panas petang, pastu ambik bunting lame / terpakai dari opis utk lindung dorg dr tempias, pastu buat cat tunnel dari jaring dawai ala2 cenggini supaya dorg bleh main /mkn rumput blkg rumah :- 




















byk2 cth kat atas...sebenyarnyer saya prefer ala2 cam ni jerr, 
hahaha.. main letak ats tanah jer..
tp byk keje plak nak buat, nak pacak kasik dia x terbalik.
so plg senang kalo buat yg jenis gulung jer, 
ikat tepi2 jer. dah siap..
(senangnyer bercakap..ehh salah..menaip..)


dari segi lain, sbnrnya saya nak letak dorg kat blkg supaya senang saya nak mintak org / sepupu / member / jiran tengok, tukar pasir & bg makan dorg kalo kitorg cuti lame. sblm ni bila cuti lame, letak dorg dlm bilik, letak mknn bnyk2 tang tu xde masalah tp masuk rumah jer, bau poo & pee memenuhi serata alam buana. hidung yg dah immune nih xpe la.. fikirkan idung org lain jgk. kalo nak suh org dtg tgk / tukar pasir / bagi makan, sure org tu fikir 10x nak dtg.. esp yg x biasa uruskan poo / pee kucen, takat nak kasik makan minum tu..sape2 pun boleyyy kan..??


pastu bila tinggal dorg dlm rumah, rasa x selamat jer..xde org nak tgk2, pastu nak x nak... terpaksa ler pegi antar boarding. tang RM tu xde ler kata xde masalah tp kalo cuti lame (2mggu) x RM10 x 6 hekor tu mmg agak "terasa" jgk nak menghulurnyer. almaklom ler, poket ni bukan jenis tebal2. lagipun, pengalaman sblm2 ni, bila antar anak bulus, kesian kat hubby, dia ler yg plg byk guna tenaga. dari rumah, bukak cage dorg supaya senang masuk lam kete yg x berapa nak besar tu., pastu, angkat dorg yg gendut2 tu 2 carrier kiri kanan sbb saya lak kne angkat mekanan / pasir dorg / brg2 dorg.


sampai umah cat sitter plak, dia kne pasang balik cage 3 tier tu sbb nak masukkan anak bulus lam tu, selain pinjam cage cat sitter. pastu pegi bercuti, pastu balik bercuti, perkara yg sama berulang2. penat wooo... kite x pe lah...dah minat, tp sian lak kat hubby..dah mcm menyusahkan dia plak... huhuh..


anak2 bulus plak bila kat tmpt boarding, dari yang manja2 kat umh tergolek2, tersondol2 kat kaki, jadi sekor kucen yg moody, stress & hissing memanjang sampaikan "makan" tuan sendiri (kasik sign free letewww), bila memanjang dorg stress / hissing, tuan yg tgh bercuti ni plak yg jadik stresss... hahaha,...!!  :p


pastu bila kucen boarding, byk faktor keselesaan, kesihatan jugak perlu diambil kira. ade kucen yg kne jangkitan fungus, blk bwk kutu, sakit kulit, sakit mata bla..bla..bla... berjangkit di tempat mereka boarding esp bila dah banyak2 kucen yg boarding kat sesuatu tmpt tu... dah jadik kerja plak nak merawat drg..esok2 pergi sihat, blk mcm3 dibawak.. ni melalui pengalaman diri sendiri & kengkawan2 sepengucingan..


kesimpulannya...atas semua faktor2 mcm tu, akhirnya decide nak letak dorg luar / blkg tu & plan mcm2... memikirkan keselesaan dorang & tuannyer jugak..


haihh...mcm2 sbnyer berangan & nak plan tp malas nak cite dulu selagi cage besar gedabak tu x pasang kat blkg dulu.. benda2 lain insyaallah kudrat pompuan nih bleh buat, cuma nak bukak & angkat2 cage tu yg susah skit tu.. hope 1 Mei nih hari bekerja (utk cage dorg) untuk pekerja mcm saya... doakan segalanya dipermudahkan... 

30/4/2012 - 04:00 am



Zzzzzzzzzzzzz....esok nak keje cam biasa..
(2 jam jer lagi pun nak tido) -_-






4 comments:

  1. amin....moga dipermudahkan segala urusan

    kite pon ada cita-cita nak wat cat tunnel tuh tp...tulah byk mende nak kena ambil kira

    ReplyDelete
    Replies
    1. meowwmania>>> aminnn.... kan....?? mcm2 nak kne ambil kira. nih dah semangat giler nak blk umh nak buat cat tunnel tu wlupun ape mende pun x buat lagi..hrp2 ler incek hubby x keje mlm nih...keje utama (bukak cage, kuarkan dari bilik & pasan balik cage tu kat luar). pa settle keje dia, barulah kite bleh buat keje2 lain plak..

      takat potong2/gunting jaring tu kacangggg jerr (berlagak giler konon2 jari besi la kan)

      hahaha

      Delete
  2. amin....moga dipermudahkan segala urusan

    kite pon ada cita-cita nak wat cat tunnel tuh tp...tulah byk mende nak kena ambil kira

    ReplyDelete
    Replies
    1. meowwmania>>> aminnn.... kan....?? mcm2 nak kne ambil kira. nih dah semangat giler nak blk umh nak buat cat tunnel tu wlupun ape mende pun x buat lagi..hrp2 ler incek hubby x keje mlm nih...keje utama (bukak cage, kuarkan dari bilik & pasan balik cage tu kat luar). pa settle keje dia, barulah kite bleh buat keje2 lain plak..

      takat potong2/gunting jaring tu kacangggg jerr (berlagak giler konon2 jari besi la kan)

      hahaha

      Delete

meowwwinggggg